Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Ada Pilihan

I just finished talking to my fren whom i treated like my own sister.  She said 'Hidup Ada Pilihan'. Jangan menzalimi diri sendiri dengan mengatakan Tak Ada Pilihan maka saya terpaksa. Ye. Saya sangat setuju wahai Kakak ku.

I boleh memilih untuk memakcik kan diri dengan lepas makan tengok TV or TV tengok i *macam mama i* dan 'pose' macam Duyong terdampar kat tepi pantai depan TV tu  *hehehe* but i chosed not too. I boleh memilih untuk tak spend my money mintak je kat laki like some of my frens did but i chosed to contribute to my family too.

I boleh memilih untuk tak masak sebab anak i sorang biar je dia beli kat luar or cari makan sendiri but i chosed to main masak-masak pagi-pagi even after that my life like 'Amazing Race' i tell you ..

I boleh memilih untuk 'hire part time/weekend maid' like some of my frens did but i chosed to kemas rumah sendiri sebab i super cerewet i tell you.

So lepas ni kawan-kawan tolong la jangan mengadu kat Si Ella laki i camni camtu tapi nak buat camna .. dah laki kita .. dah jodoh i .. kena la 'carry' sampai bila-bila. Jangan la datang kat aku cakap Kerja i stress boss i kejam zalim gila tapi i terpaksa jugak menghadap muka dia. Ohhh Please lah .. Macam lah Takdir dan Dunia ini zalim pada kau walhal kau yang menzalimi diri kau sendiri. Hidup ada pilihan and its in your hands, my dear friends.

Makan Lempeng Jawa dengan Cikgu Hartini . Bukan takat lempeng  ..  ada Laksa dan Soto sekali. Dah makan kenyang baru nak insaf dan menyesal. Ehh bukan kau nak diet ke tadi? Tehehehe.

Keluar merayap dengan Kak Wan Senari. Bukan main cantik akak ni .. even umo dah dekat 50 tapi masih bergaya lagi dan dia Perak + Kelantan .. sama macam ai. Mulut dia MasyaAllah .. kalah mulut murai ai. Bila dia ada konfem meriah suasana .. kalau kau bad mood pun sure akan ceria gila tapi kalau kau tengah sakit gigi sure rasa nak bagi penampar kat dia. KaHKahKah. Tapi kan .. sakit gigi tu sebenarnya caner rasa dia? Orang kata sakit tapi i donno la .. sebab gigi i tak pernah lagi sakit .. ce stori.

Wednesday night Aerodance class. I almost tak datang class sebab Aiman tetiba nak balik dan suruh fetch dia at the Campus. Mak ni displin kuat tapi tak pelah .. kerana Anakanda hamba turutkan then tetiba .. Tak yah ma .. Aiman balik dengan kawan. Yang Misz-ella ni pun bila dengar anak nak balik mula la masak beria-ia .. Nasi Beriyani lauk Kambing lauk Sambal Bilis lauk Kari Ayam. Cisss .. macam nak kenduri mak malam tu and the best thing i sempat gi class even sikit terlambat. You can do it if you want, Trust me. Tapi mental kena kuat lah. Kalau mental tak kuat mesti sume penyakit malas .. letih .. penat .. or whatsoever datang menghimpit kita lepas tu otak cakap lebih baik aku rehat dan tido je. Kan Kan Kan. Hehehe.

The class was Fun. Lagu-lagu 80's like Papa Dont Preach, Fame, Girls Just Wanna Have Fun .. aku exercise sambil nyanyi malam tu. 


Another fren of mine .. we called her Mama. Mama dah 54 dah pangkat Granny tapi still aktif bersenam lagi. Good mama .. I hope i can be like you .. maintain kekal bergaya hidup sehat even sudah bertaraf Warga Emas. Mama cantik .. macam pakai Botox muka dia rasa nak bagi cubitan sayang je. Hehehe. Lepas class, i wanted Kopi O. Jom aaa Jom aa Umi, Mama teman i and they came along with me. Masa ngopi mama cakap masa muda dulu dia cepat marah .. kalau dia marah dia boleh tampar orang or terbalikkan meja. Misz-ella cakap kat Umi ce bayangkan Mama terbalikkan meja kedai mamak tu .. sure macam Bini Hulk rupa dia, kan tinggal lagi ni Hulk versi perempuan. Hahaha.

Keep moving .. stay positive .. trust yourself .. you can do it .. macam Mama .. even dia sedikit slow tapi still dia boleh bersenam at the age of 54. Ok Bye. Tq baca ye.



3 comments:

Yaya Azura said...

ye la kakcik
sentiasa ada pilihan kan..tak perlu merungut...kita yang melaluinya..tunggu pilih nak yg macam mana

Diana Rashid said...

best bila kita dikelilingi orang yang ceria kan..kita sendiri akanlupa masalah kita..

Diana Rashid said...

best bila kita dikelilingi orang yang ceria kan..kita sendiri akanlupa masalah kita..