Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Masak Lemak Perut, Sup Sawi, Sambal Tempe

Makan tengahari minggu lepas.


Masak Lemak Perut Campur Kentang
Rebus perut sampai empuk buh dalam periuk. Tumbuk cili api + bawang merah + kunyit dan titik serai. Simpulkan daun kunyit, buh santan .. masak semua sekali dan masukkan sekeping dua Asam keping dan Garam secukup rasa. Buh kentang. Kentang empuk tutup lah api.

Sup Sawi Bunga campur Carrot
Rebus sume sekali. Tak perlu tumis  just masukkan bawang putih dan garam + pepper sahaja. No ball-ball buat rencah ye. Saya sudah stop makan bola ikan, bola udang, bola ayam, bola ketam or whatsoever because its not fresh, tidak berkhasiat, tak bagus untuk kesihatan dan banyak sebab lagi. Saya pengamal Gaya Hidup Sehat. Biar simple asalkan berkhasiat.

Ikan Bawal Goreng.  Ikan Masin Gelama Adik Ipar bagi. Tq Minah bawak Ikan masin dan udang kering homemade untuk Kak Long. Sangat 'crispy' bila digoreng garing-garing .. macam makan Keropok Ikan Masin. Sesekali boleh .. jangan selalu ye. Tempe + Ikan Bilis Sambal buat Aiman. Tempe memang feveret dalam rumah ni. Kadang tak sempat buat lauk, habis ratah je.

Tukang Masak Kerejanya Enteng? Ya betul. Sebab i cuma masak yang senang dan simple je.  Yang remeh temeh dan peningkan kepala tu i tak layan. Yang penting duduk dapur dengan ikhlas dan feel hepi. Ok Bye. Thanks baca Entry entah Jamu Selera ni ye.



8 comments:

Sue Bee said...

lauk simple gini yang paling sedap

Rai Ourkizuna said...

meriahnya... terliur sangat tengok perut masak lemak tu..

Iryns Ahmad said...

aduh..sedapnya!!faveret tu....hikhik.masak lemak perut yg ohsem!!

Cikdelima merah said...

masak lemak perut yang sedap tuh...terliur tengok

ummi aqilah (LM) said...

Gulau perut tu mmg syok layan tu KC

Anonymous said...

simple simple resipi... still buat org lain terliur and lapar... especially masak lemak tu... azwiusa

kakyon said...

sedapnya masak lemak perut..teringin nak mkn pulak..

bdk johor said...

sedapnye.. dah meleleh air liur ni. hehe