Sunday, March 4, 2012

Zumba Fitness Masterclass ~ Maritime Centre, Putrajaya

Zumba  ~ a Latin inspired dance exercise established in 1990's. Zumba menggabungkan salsa, meringue, tango, belly dancing, mambo dan chacha. Zumba 'established' in Malaysia in 2001 and since that Zumba started to have their own followers. Sangat efektif untuk menurun serta membentuk badan terutama tang pinggang. Year on, Zumba Dance Festival has become an annual event held worldwide termasuklah di negara kita.


My lucky no which is not lucky enough to win The Lucky Draw Game*sobss*

The Jamming Session Theme is Colourful.
With my Teacher Fida. Teringat kenangan mengajar aerobik dengan dia di Ijok dulu. I can't bring the Latino image cos of my short hair. Disebabkan nak selesa cos the "Zumba Jamming" is 3 hours session, i pakai topi so that my hair tak "messy and disturb me". First planned nak buat tocang kecik-kecik ala-ala Afrika tapi tak cukup masa cos pagi tu i attended 1 hour Session of Aerodance. 3 jam mandi peluh dari pagi sampai malam. I'm tired but happy. I'm a bit pain but healthy. Ingat boleh tido lena malam tu tapi mata tak mau collaborate with me. I only managed to sleep at 1:30 in the morning. 

Teacher Fida and Rozza in the house. Tabik spring kat Teacher Rozza cos dia berani 'create extra ordinary till everyone notice her' include the Mat Salleh participant. And Yanti said I look like Korean Girl. Apa?? K-Pop?  K-Pop tak tau mercun Pop-pop i kenal la u. Hahaha.

The event was held at the Lake Side. Cuaca petang Ahad tu tersangat lah panas. I wish they did it indoor like other countries did. Tak tau la kenapa. Perhaps the organiser has the answer. 

Yanti yang terlalu 'fragile'. Kena panas tak boleh .. hujan pun tak mau. 'Perempuan sangatlah'. Ce notty .. ce ganas macam i.  Hahaha .. ganas sangat la kau Ella walhal dah 2, 3 orang commented that my dance movement is too soft. Ce ganas .. ce gedik sikit Ella. Ouchh .. i thot soft is good? Hihi.

The Session started with Zumba Dance performance by Grace Fitness Studio. Thats Dash, Michelle and friends on stage. Abang kat depan tu gelek meletops!! I'm not sure he's from which Studio but his hips roll was superb. At one point, dia naik pentas to back up the the Master Zumba. Hanya sekadar "Hai .. hai and smile" kat dia.

That's the Zumba Master ~ Mr. Yannick Benoit. Handsome siot!! Amerika Latin Spesis J Lo rasanya dia ni. His English is good. His movement??? Akak-akak kat depan tu jerit-jerit 'excited' dan tergoda okeh.

"Lambada" in the house. Sayang 'sound sytem and the cordless mic hancusss'. U know what? This guy from America is young, cute and sooo energetic. He must have started his dance class since he was child. Ingat senang nak buat "Hips roll" ala-ala "Skakira"?


I'm a bit upset with my location.  Tips from me ~ If you attended this kind of event, go to the Front stage so that u can feel it. On my case, depan tu dah penuh dengan "Zumba Lovers" .. terpaksa berpuashati dengan apa yang ada.

Kakak seluar kelabu pakai tudung tu best!!. Dia punya "Zumba Goyang" .. Fuhhhh!! sampai dapat "Gimme 5" from the Crew. They invited her to the stage but she is so malu.

Atas tangga pun ada. The one that they did oversea in the indoor stadium is more organised. Everyone in one straight line.  Buat kat open air camni a bit berterabur.

1Malaysia ~ Chinese, Indian, Malay. Orang Puteh pun ada but 80% Malay. Hebat la Melayu sekarang. Even bertudung, diaorang tak malu 'dress up' and goyang-goyang. I noticed a group of "Malay Zumba Lover". Baru dengar intro lagu dah menjerit excited .. dah tak sabar nak goyang. Hebat!! 

Muka letih kena lenjan 2 jam. 

Even tak menang Lucky Draw, tak menang 'The Most Sporting Participant', tak menang 'The Most Energetic Participant', my Teacher Rozza menang The Best Dress Prize with one Minah Salleh and another Malay Lady. 

Dash Daud from Grace Fitness Studio and Rozza

Rozza, The Crew and The Zumba Master.

Apsal i paling kecik???

Group Photo Session. This is not complete. Ada yang dah balik waktu ni.

All In .. All In .. we had a blast joining 2012 Zumba Fitness Masterclass. We learn varios Zumba Methods  and skills. Untuk beginner macam i the most easiest step is the Meringue March and the hardest is the 'Hips Roll'. Bukan senang nak gelek pinggang ala-ala "Shakira"  okeh.

* Photos credit from Rozza, Fida FB and Kamera Yanti* Tq friends.

7 comments:

Pok Amai-Amai said...

Wow! Meriahnya KC! Bukan main kwn KC yg Ms Rozza tu. Sporting abis! Hehehehe.....

Kancilbiru said...

wahhh seronoknyaa....happening rasa..

SYANI said...

Amboi sempat lagi ambil gambar sambil berzumba ye KC. Zumba ni cam best je.. Hari tu ada tengok kat youtube..

wahida said...

wallaweh...saya yg baca ni pulak boleh rasa betapa happeningnya..

sporting la korang...kakak seluar kelabu bertudung tu pun sporting...

cayalah!!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bestnyer..nak join nak join nk join

blog-tips-kurus said...

teringin nak join tapi segan le. sure kongkang! huhu!

*tshirt k.chik tu memang ade extension yek? :-)

kakchik@ella said...

blog-tips-kurus,

bkn Tshirt tu punya extension tp memang fesyen seluar tu mmg berskirt.