Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Bunuh Waktu Kala Jemu Berurusan di Pejabat Kerajaan

Satu waktu aku bosan menunggu 'settle'nya satu urusan di Jabatan Kerajaan. Nak jalan jauh-jauh Aiman demam dan tak larat. Nak duduk lama dalam pejabat tu aku tak kuasa kerana ruang menunggu pejabat kerajaan tu dah macam nursery. Yang menangis, yang bergurau, yang jatuh dan yang berlari.  Lalu Aiman request untuk menunggu sambil tidur dalam kereta. Takkan la sampai hati seorang ibu membiarkan anaknya keseorangan tak berteman.

To kill the time saat bosan, layan sms seorang teman sambil kerut dahi dan geleng kepala seperti tak percaya dan terkeluarlah Entry seperti ini.. Dan kerana masih bosan, berterapi hiburkan diri dengan snap .. snap .. gambor sendiri. Wahhh .. perasan lawa la kau ni. Ko ingat ko Model? U think u Superstar? Eh jap jap. Yg model dan superstar je blh ambek gambor sendiri ke? Muka biasa-biasa mcm Misz-Ella tu tak boleh eh? Biaq p la cheq nak syok sendiri punnn .. bukan kacau orang. Kannnnn  ..

BTW, impian untuk selesaikan urusan di pejabat kerajaan secara berduet tak kesampaian. So, korang next time if father give consent father must continue it. There's no way mummy nak continue in between unless mummy bring Birth Certificate as a proof that you are the mother. Apa punya procedure daaaa. Ingatkan bila dah ada MyKad Birth Cert tidak berguna lagi rupa-rupanya ???? Hmmmm .. aku pun silap gaks tak check betul-betul. Since misi renew pasport di PKNS S.A. tidak berjaya sepenuhnya, misi disambung di pagi Khamis yang manis oleh Aiman dengan dibawa Abahnya ke Imigresen Jalan Duta. Lagi cepat. Sejam siap. Aku kena 2 jam kat Shah Alam. Buhsan menunggu gitewwww.

Serius aku bosan menunggu Pasport ku siap waktu ni. Aiman tido kat sebelah. Sikit-sikit tanya "bape lama lagi siap ma? Lagi 45 minit. Bape lama lagi ma? 30 minit". Sian. Dah la demam .. sakit kepala .. sakit badan. Alahaiii sayang mama.

Lepas snap baru perasan. Aikkkk??? Dah macam anak toyol la Aiman ... menyelit tetiba. Hahaha.

Hrmmm .. begitu la cerita bagaimana kami menghabiskan masa setengah hari di hari Selasa. Ingat ye kawan-kawan, kalau nak renew pasport anak, kalau dulu ayah yang bagi 'consent' dia kena sambung 'consent' tu sehinggalah anak tu berumur 18 tahun. Kalau tetiba ayah tak dapat datang dan maknya nak sambung renewkan, boleh dengan syarat bawak Surat Beranak. Dia orang nak tengok betui ka kita ni registered mother as per the Birth Cert? Walaupun aku beria-ia cakap Ye. Saya mak dia. Dia nak tengok gak bukti dalam Surat Beranak tu. Nak wat camna. Pasrah sahaja.

BTW, semasa Entry ini dibaca, kami sedang bersuka ria menyeberang Lautan membawa diri. Have a good weekend, friends. 

9 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sian aiman demam..nmpk kurus sgt

kakcik said...

Selamat bercuti dan bergembira Ella. :)

Scarlett O'Hara said...

Untuk anak-anak, ibu2 sanggpu bersusah payah.Kasih ibu,kan?

Liza Abu Bakar said...

mak aihh... lecehnya depa ni.. pasai apa lagu tu. sian aiman.

Cik Ina Do Do Cheng said...

dah lama tak pergi sini , cik ina nampak kak chik semakin cantik , cam rambut baru je.?haippp aiman ni ngendeng kat tepi tu plak : )

Melati Qistyna's Mummy said...

Ke mana tu kc dear :D

Anonymous said...

kenapa kc membawa diri, kemana tu?diharap balik nanti bertambah ceria. tinggalkan semua cerita sedih tu kat situ, balik dgn new mood

Chekgu Azrine said...

selamat bercuti kak kc..

Mak Wardah said...

Selamat bercuti kc, kc memang ibu penyayang