Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Macam Tu Ye?

Perghhhh .. Hari ni kena maki ~ 'Cari pakai kaki?'

U think I will fight back?
Never. No. I will not do that.
Diam macam orang yang pekak telinganya.


I sebenarnya kesian kat dia. Cantik, muda bergaya tapi sayang tak da budi bahasa and lebih kesian lagi kat mak ayah dia. I'm sure they have taught her about budi bahasa dan hormat orang yang lebih tua tapi .... sayang sangat-sangat when she behaved like that.  

Yesss. Today i learned ~ Dont judge the book by its cover. Yang kau nampak bagus tu belum tentu molek isinya. Yang kau puji melambung tu mungkin beracun dalamnya.

And i learned more about people. Sekumpulan orang yang berprasangka duduk bercerita .. hanya 'seorang' topiknya. Biarlah orang berprasangka .. belum tentu betul pun sangkaan mereka dan kalau buruk sangkaan dan salah anggapan, maka jadilah orang yang berdosa. Biarlah diaorang bercerita .. dah penat esok dia diam le dan yang penting, kita jangan cakap apa-apa dan kekalkan ianya Rahsia. 


Seperkara lagi, jaga adab, jaga pertuturan kerana akhirnya itu yang jadi perhitungan.  Bukan paras rupa apatah lagi Wang berjuta.

Jaga aib orang .. In Sha Allah Allah jaga aib kita.  Biar orang kata kita, kita jangan balas perbuatan dia.  Allah bagi ganjaran dengan berbagai cara. Makin  banyak kita  bersabar, makin Allah permudahkan urusan kita.

Sekian. Entry   motivasi di pagi  Jumaat yang barakah. Moga ada manfaatnya buat kita semua.  Amin.

5 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

amin..

eliyaezlinalias said...

"Yang kau nampak bagus tu belum tentu molek isinya. Yang kau puji melambung tu mungkin beracun dalamnya." - - - nice sangat!

Azwanie Hisham said...

sy suka part yang last tu.. terima kasih kerana share..

salam perkenalan..

Kniedaz said...

terima kasih berkongsi KC..ya..diam lebih baik..mulut yang mengata dan berkata tu bila penat dia akan diam juga akhirnya

Anonymous said...

kak cik..apabila kita ditimpa musibah barule kita tahu yang mana kawan dn yg mana lawan. Dlm hidup ini kita akan berjumpa macam2 jenis manusia..mereka tak dpt menyembunyikan perasaan sebenar mereka yg begitu gembira apabila kita mendapat sesuatu kesusahan...itulah dunia..