Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kota Kinabalu - Rumah Terbalik, Taman Kinabalu, Kundasang dan Ranau

Lagi sekali cuti-cuti dengan famili.  Kalau dulu di Puncak Bukit kali ni kami ke Kaki Gunung. This is a very last minute plan so hanya 2 famili.  Lagi satu famili mula-mula nak ikut tetiba teringat ada meeting on 17th.  So instead of KK dia fly ke KB. Makanya kami pun terbanglah hanya 2 keluarga dengan ahli rombongan seramai 8 orang sahaja.  

I love Malaysia Airlines. Its always our first option kalau nak fly and this time, tiket pergi-balik adalah tersangat murah - RM350/return. Yeayyyy *tepuk tangan* Kids very happy. Sambil terbang sambil makan sambil tengok movie.  MAS always in our heart lah *as long as it is cheap. Hihihi* 

Cikgu Roslan sudah menunggu di KK Airport dengan Van Urvan yang 12 seater.  Very selesa untuk we all semua.  After settle with Cikgu Roslan so lets drive.  This us Our D.I.Y  trip.  Kita tak ambik driver or whatever pakej 'tour' here.  Everything was done secara berjemaah by three of us - My BIL, my Sis KY and me. Bila semuanya dibuat secara berjemaah, maka segala kerja jadi mudah. Yeahhhhh .. apa yang penting kerjasama, kan.

First destination is Rumah Terbalik, Batu 21, Kg. Telibong, Tamparuli.  38km dari Airport, kami langsung tak sesat kerana dibantu oleh Encik 'Waze'. Rumah Terbalik yang dibina mengikut rekabentuk salah sebuah rumah di Kota Belud, everything is upside down here.  Entrance fee is RM10/adult, RM5/kids under 12. Dalam rumah tok leh ambik gambar so memadai hanya diluar sahaja.

Terbalik.

Basikal pun nak terbalik jugak.

Alololo .. camno laki i nak berkebun nih? Hihihi.

Next is Taman Kinabalu.  Such a long journey sebab dalam perjalanan jumpa lori, jumpa kenderaan bas ber truck-truck.  OhMyyy .. penyabar sungguh BIL i. Tak boleh potong ok .. so drive dengan sabar dan perlahan-lahan.  

Opsssss ... susun gambar pun udah terbalik. Tu la kau, keluar masuk Rumah Terbalik your photos also upside down eh. Hihihi.  This is my Lunch at Rumah Terbalik.  Mee Goreng basah yang sedap gilos. RM8 sepinggan. Wahhh kauuu .. harga takmo kalah dengan KL.

SELAMAT MENDAKI. Hurmmm .. kalau i muda lagi, adrenalin tengah high everything on earth nak try, maybe i will challenge myself to climb.  Tapi akak dah 41 tahun ni.  Tak sesuai.  Hilang 'vogue' akak nanti. Hihihi.   Tak pe lah, i tak pasti i fit or tidak untuk kerja-kerja sebegini cukup la exercise joget-joget i tu je .. lagipun memang tak pernah berimpian nak mendaki Gunung tertinggi di Asia Tenggara nih.

Its so cold.  Dua lapis baju tak cukup sarung lagi sweater Alif Hakeem punya. SE .. SE .. Sejukkkk sangat. Almaklumlah .. memang musim hujan di Sabah and the rain was just stop  here. Sejuk sampai tahap rasa nak peluk je Kakakku tercinta ni.

Lepas dah ronda-ronda kita terus ke Kinabalu Pines Resort, 7km sahaja dari Taman Kinabalu. Yeayyyyy .. excited sudah mau tengok ini resort sebab khabarnya resort ini sangat cantik.

Kita duk sini.  Bilik Superior Deluxe .. the highest and most expensive cabin type room di Kinabalu Pines Resort.  Cabin kembar 4 dua unit tengah-tengah tu kami punya. Malam-malam kami lepak kat 'balcony'. Siang-siang melepak jugak kat sini menghayati 'mountain view'. Perghhhhh .. best gila kau. Nanti i cerita panjang lebar tentang Kinabalu Pines Resort ni ye.






Sayur, bunga dan buah segar di Pekan Kundasang.  Betul-betul mengeletek hati rasa nak bawak balik tapi mana la boleh, kan

Lepas Maghrib, kitorang pergi ke Pekan Ranau .. 15km dari Kinabalu Pines Resort.  Ok jugak Pekan Ranau ni .. ada 3 Petrol Station, ada banyak Bank, KFC ada, Kedai Makan pun banyak jugak. The Store pun ada kat sini and this town is very cold and breezy. So sapa-sapa yang mau tinggal di Kundasang, jalan bimbang soal makan. Just drive 15km to Pekan Ranau dan disitu ada banyak kedai makan.  Another option is untuk makan di Pekan Kundasang, situ ada satu KFC and adala 2, 3 kedai makan ataupun kalau tak da transport then ambik sahaja pakej Bilik + Dinner + Breakfast yang ditawarkan oleh Kinabalu Pines Resort ni.

Mee Hailam yang dimakan di Pekan Ranau

Ini namanya Nasi Goreng Ayam - Nasi goreng yang dibubuh rencah Ayam.  Begitu la di sini ye, berbeza dari tempat kita.  Tapikan, walau simpel, rasanya tetap best.


Sampai resort hari dah malam.  Anak-anak sambung borak di 'balcony' sambil main kad dan makan strawberry.  Malam tu, Misz-ella tidur lena macam 'Sleeping Beauty' esok pagi bangun sejuk mula fikir apa aku boleh buat untuk kurangkan sejuk ni ye. Kan best kalau ada 'warmer switch'. Ecece .. macam la ado. Hihihi.









5 comments:

yana halim said...

amboiii....potong kat corner ye. hahaha...

Kakcik said...

Membaca catatan Ella ni buat rindu kakcik berputik kembali kepada KK dan Kundasang. :)

Cik Puan Eka said...

waaa bila baca ni rasa best plak. dan ade angan2 nak gi sane hehehehe

Anonymous said...

lain kali dtg sini duduk di Dream World Resort Kundasang... priceless view..

aima said...

bestnya....sayur lebih baik dr cameron...knp x bole bwk blk tu kak chik?