Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Lamb Chop Raya Misz-ella

Hellooo we are still in the Hari Raya Mode .. well warga Kuala Lumpur baru mahu mula berhari raya selepas masing-masing pulang ke pangkal jalan *haha* and our routine are back to the actual track.

I guessed Hari Raya is the month where I will be seen in the kitchen cooking for my guests .. hari lain tak masak pun tapi bulan Raya .. berasap dapur Mama Ella .. berbau masakan Mama Ella satu badan *haha*

Al-kisahnya bila tetamu mahu datang berhari raya, perkara paling susah kita nak fikirkan ialah Menu. Terlalu biasa kalau kita pergi berhari raya dan dihidang dengan Mee Kari, Laksa, Mihun Sup dan sebagainya .. Misz-ella sendiri dah ada 2, 3 siri tetamu datang berhari raya dan antara juadah yang Misz-ella dah jamu adalah Nasi Minyak dengan Ayam Masak Merah, Daging Kicap dan Acar Mentah, Nasi Putih dengan lauk Sambal Bilis, Daging Goreng Kunyit dan Sayur Lemak, Nasi Impit, Rendang Ayam dan Kuah Lodeh. Well .. memang pening bila fikirkan Juadah untuk dihidangkan tetamu di hari raya.

So the 4th group of guests who came to my house on Saturday were lucky enough cos it is a LAMB CHOP DAY! Yahh .. kali ni Misz-ella ber 'lamp chop' sorang-sorang di dapur. Pukul 1:30 tengahari kita 'marinade' .. pukul 2:45 petang kita start grilled .. 3:30pm siap!! Satu dapur lagi kita goreng Bihun. Perghhh .. Mama Ella memang suka mencabar diri ber 'amazing race' di dapur .. kau memang macam tu, kan.

 And Tadaaa .. Lamb Chop Raya Misz-ella ready .. tak sabar nak tunggu komen para tetamu

Chef of the month ~ Misz-ella @ Mama Ella. Yeayy ! 



Tetamu hari ini adalah 4 orang anak gadis cantik dan manis berserta seorang jejaka handsome .. semuanya adalah teman sekolah Aiman. The Lamb Chop also came with Coleslaw, Potato Wedges, Agar-agar santan, Orange butter cake dan Brownies. Jemput makan anak-anak ..


And I am glad they loved my cooking. Sebenarnya Bihun Goreng tu Aiman yang buat, not me .. Misz-ella berdiri sebelah bagi guide je. Alhamdulillah .. dah pandai anak mama memasak *happy* 


Thanks to Ekin the coordinator for this visit. Dia lah yang menyatukan kawan-kawan dan menyusunatur jadual perjalanan. Hurmm .. I saw potential in her .. She will be a great leader one day. Mama doakan Ekin ye. In Sha Allah. Amin.

Razman tu memang bestfriend Aiman sejak diaorang berumur 16 tahun lagi. Macam belangkas dia dan Aiman .. mana pergi sama-sama .. buat apa pun berdua. Hummm .. semoga ikatan persahabatan Razman dan Aiman kekal sampai bila-bila. Amin. 

 So that was the meal on 12th Syawal for my guests at my little home. Ekin and her friends left my house at 6pm and another group of guests came later at night and left my house almost 12 midnight. Thank You guests for visiting. Sesungguhnya menjaga ukhuwah sesama insan itu adalah sangat dituntut Allah SWT. I am always touched when people put on effort in taking care of the 'bridge'.

Selamat Hari Raya buat Ekin dan kawan-kawan. Hari ni hari Ahad .. Misz-ella nak pergi berhari raya sekejap and have to quickly return home after that cos ada lagi orang nak datang beraya. My life is like an amazing race but I'm loving it. Bye readers. Thank you baca.




1 comments:

Amanda Suria said...

Meriahnya KC....seronok bila kawan2 anak dtg kan....