Wednesday, June 13, 2012

Satu Pagi di Pasar Tani

Sabtu malam dapat SMS. Esok pagi apa program? Jom ke Pasar Tani .. lama tak gi. Jap-Jap .. nanti i sms balik. After 10 minutes ~ OK Yanti .. dengan syarat 7:15 pagi dari sini. Haaa .. Ok. Jumpa kat Petro esok eh. Dan semestinya Pasar Tani Shah Alam pilihan hati dari dulu sampai sekarang. Meh kita bawak korang menjelajah Pasar Tani Shah Alam .. mari tengok apa ada disini ..

Muka selebet tak fresh. Mata terpisat-pisat nak bantal. Hati dok pikir .. Jadi ke? Betul ke? 

Nasib baik girlfriendku Yanti Si Bedak Sejuk yang drive ..

One of the reason kita suka sangat datang sini ialah Makanan Tradisional yang varieties dan best!!! Ada disini sepanjang masa. Tiap-tiap minggu tak perlu tunggu raya.

Lemang, Lontong, Ketupat Palas, Rendang Tok, Rendang Ayam dan Kuah Kacang.

Boleh rasa sebelum beli.

Wajik Durian. Fuhhhhhhh ... feveret.

DimSum pun adooo .. Abang Jual tu sporting habis!!


Tapai Goreng ??? Hmmmm .. boleh tahan la rasa dia.

 Abang Kentang pun 'sporting' juga

 Yanti bukan nak jadi 'Model of The Year' di Pasar Tani tapi kita yang nak ambek gambar dia. Ni satu .. yang ni pun satu ye Bang. Dua je? Cukup ke Yanti?

Makanan kat Pasar Tani banyak pilihan dan sedap-sedap ~Jemput-jemput labu,  kentang, keledek, jagung, durian, pisang. Kita beli hampir semua .. Mix and match. Pastu makan sambil jalan-jalan dengan Girlfriendku Ismayanti @ Pinky si Bedah Sejuk. Ahahahaha .. suka la panggil dia camtu.

Tak percaya lagi kat sini macam-maccam ada? Murtabak Kambing, Murtabak Ayam, Murtabak Daging. Mahu yang frozen atau ready made? Meh 'support' Pakcik ni. Confirm sedap .. kita dah rasa.




Dah sampai rumah baru teringat .. Alaaaaa .. terlupa nak beli Daging Salai. Kena gi lagi la camni .. minggu minggu depan la ye, Yanti.

 Bang .. nak ambek gambar boleh? Boleh. Boleh. Meh RM2. Tehehehehee .. 
Kepala ni orang buat apa ye? Ada ke orang nak beli?



Akak yang jual tu cakap, Ayam Betina lebih mahal dan berkualiti dari Ayam Jantan. Hahaha .. Kami gelak besar kat situ jugak.

Natural beauty, kan. 


Akok is my forever ever favorite

Kak Ellaaa .. besarnya Mee Sup tu .. Ni untuk berapa orang Kak Ella? Satu Famili Yanti 5 orang cukup kot? Tehehehehe.


Tq Pakcik sebab posing untuk Blog saya tanpa diminta. Kehkehkeh .. kelakar la pakcik ni.

Tak sempat nak beli. Haihhh .. haruslah ke sini lagi. Yanti .. Pinky .. Are you listening? Eh .. reading? Hehehe.

I always scold Yanti sebab dia kadang-kadang tak 'organise' .. sokmo kelam kabut. But i misjudge her .. Siap dengan Ice Box, Airbatu. I misjudge her actually. Hehehe.

I tak tau camna nak makan Sipot ni. Sedut sedut tak lepas .. Sedut sedut tak nak keluar. Hilang sabar i baling je .. Ahahahahaha .. bengong betul si Ella.

Tengok Kerang .. teringat Arwah Ayah. Arwah Ayah orang laut .. tangkap kerang hari-hari. Bila Ayah balik dari laut, dia bawak balik kerang seguni. Haihhh .. kenangan. Moga Arwah Ayah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin.



 Rebung??? Tak pernah rasa .. Camna eh rasa dia?

 Sayur kampung cun-cun. Fresh-fresh kat sini.


Yanti beli 4 ekor Ketam besor-besor ... RM33 sahaja ~ lebih dari sekilo. Yanti masak Ketam? Mcm tak percaya .. tapi .. Percayalahhhhhh*ala-ala lagu Tok Ti* Hehehe.

Udang ni walaupun kecik best!! sebab dia fresh from the sea .. bukan Udang bela. 


Udang Galah pun ada juga .. tapi i tak berapa suka Udang kepala besar ni. Makan banyak-banyak takut jadi Besar Kepala!!!! Hahahaha.

Arwah Ayah cukup tak suka kalau kitorang makan Udang kulit kelabu ni .. sebab Udang ni bukan fresh from the sea .. tapi Udang bela. Arwah Ayah pesan .. kalau nak makan udang ni, buang kulitnya dulu.

Tuka ... Tuka ... Suka ikan ni dengan syarat kena pandai siang ye .. Kalau silap siang .. dia ada 'bau' sikit.

Udang kulit oren ni pun fresh from the sea. Ni best!! 

 Galah lagi ..

 Freshnya ikannnn ..

 Goreng garing-garing sedap, kan.

Hmmmmmm .. sedap nih

Yanti beli Kerisi Emas ni sebab dia cantekkk .. tapi off course la mahal sikit sebab berstatus emas, kan.



 Yang ni kita beli. Goreng dengan cili api dan bawang pastu perah limau. Fuhhhhh .. dua pinggan kot kita makan? Hehehe.

 Kerang Bulu? Siput Halia? Hmmmm .. tak penah cuba.



I told u .. Pasar Tani Shah Alam ni macam-macam ada.

Tu baru half of the Pasar .. belum bahagian Car Boot Sale lagi .. tapi sekarang dah bukan Car boot sale dah .. masing-masing dah ada lot sendiri. Baju, Perabot, Kereta, Pokok sume ada di Pasar Tani Shah Alam. Best!! Best sangat-sangat ..

29 comments:

kakcik said...

Wah meriahnya Pasar Tani tu. Tengahari ni dekat ofis kakcik pun ada PT, tapi kecik je. Kalau buat besar macam tu, harus ramai yang tak masuk semula ke pejabat! :)

Tentang Kita said...

pasar tani nie buka setiap ari apa? happening giler kat sana...

kasihibu said...

kalau jalan jalan di car boot tu memang lah, tak boleh bawak anak kecik, takut hilang sbb ayong pernah terhilang di sana dulu

miloais milo said...

iols juga tak reti makan siput sedut tu...
but rebung - yes! nak plak rebung masak lemak cili api di camour dengan perut! perghhhhh!~ sedap banget hoccay!

pinky said...

semua ada.... sebut je nak apa...siput halia tu sumpah tak pnh tgk...hehehhe...

Nanie@NMS said...

Salam ella,

Huishhh...bestnya gerai2 makanan..
besar pasar tani tuh yea, pasti auntie tak larat jalan, kena bawa wheelchair.

yana halim said...

to kak ella dan yanti..
saya berniaga di sini. Di booth puspanita. Nanti kalau datang lagi, singgah la ye... :)

Yaya Azura aka Naz Azra said...

ayam kampung ternakan bebas?
apa maksudnya ye? hehe

Mooniqueen said...

Lamanya MQ tak datang sini KC... Dulu bujang n baru kahwin rajin la...masuk je anak sorang dah tak gi... Anak pun nak masuk 2 tahun Dah... Bestnya.... Gila tengok makanan tu...KC, akok tu rasa dia mcm ne?

Kancilbiru said...

wahh menangiss ni tengok ikan fresh2...bukan menangis sebab apa.. sebab kena siap duit banyak2 sebab semua nak beli...ekeke

Bazar Niaga Online said...

wah meriahnya... rase mcm nak berniaga kat sane plak :)

:::aZiE::: said...

bestnyer pasar tani ni...adeh~~jaoh plak nk g :(

:::aZiE::: said...

mak aaiii..
best betol pasar tani ni..
kalu sy g kompem xmenang tgn..
hahaha..
tapi jaoo..

Kunang-Kunang said...

Salam Ella,

Wah, betul2 meround pasar tani tu. Kak Ani dah lama tak ke sana, besar sangat, tak larat nak jalan.

Kueh teow goreng kerang sedap kat situ.

Yatie said...

wowwwwww..bestnya pg pasar tani, macam2 adaaaaa..kan..

eiela said...

seronoknya tengok gambar kat atas nih, sedap-sedap makanannya.

aimullah hanis said...

bestnye'.....
jom join seminar celik emas perak GSR
http://aimullahhanis.blogspot.com/2012/06/jadual-seminar-celik-emas-perak-gsr.html

SURIA AMANDA said...

mak oii..semuanya ada ha....best2...nak terjah den kat somban every weekend..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mewahnye dgn makanan...nak g jugak la.

Jendela Hati said...

wah best la singgah sini, byk pic.. nanti nak singgah lagi sbb ada pic yg tak nampak sbb biasa le pc nie slowwww huhuhu

akuzle ayu said...

org shah alam neh baru tau ader mcm2 kt pt tuh...hihihiih

Anne mahli said...

kak ella..
pasar tani ni bukak hari apa?mula pukul brapa?
jawab jgn tak jawab..nak tahu tau..hehehehe..

Izan Ishak said...

bestnya pasar tani kat sana kc.. kalau lah izan dekat, mau terjah tiap2 minggu nih!

kakchik@ella said...

@Tentang Kita ..

Pasar Tani Shah Alam setiap hari Ahad sahaja.

@Kasihibu .. mmg ada sejarah terhilang anak kat situ eh. Tapi mmg kena hati2 pun sebab dah la area dia besar, orang terlalu ramai pulak tu.

@Yaya Azura .. tak sempat KC nak tanya apa maksudnya. Kalau pegi lagi KC tanya ye.

@Anne mahli,
Bukak hari Ahad sahaja .. dari jam 7 pagi-1 tengahari. tapi pegi awal-awal la best .. mcm2 blh tengok.

Rai said...

kat shah alam kat mana KC? saya orang shah alam pun tatau...haha.. tapi nak keluar seawal jam 7 pada hari ahad tu..errr...

tapi memang tergoda sangat dengan menu2 yang ada..terutamanya udammm.. anak dara saya hantu udam..

Kak rose said...

walaupun dekat dgn rmh akk..tapi jarang akk pergi..susah nak parking kereta.

Peri PiA said...

Meriah!pia penah rase tapai goreng

Irfa said...

tgk gambar smbil telan aor liur

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum......

Saya awal tahun ini baru sahaja menjadi "keluarga" pasar tani. Sblm ni sy berniaga dlm bangunan milik MARA. Menarik juga pengalaman berniaga di tempat terbuka seperti di pasar tani ini. Lebih mendekatkan diri dengan orang ramai serta pasaran semasa.

**Saya berniaga di Pasar Tani UTC Melaka. Menjual aksesori lelaki, wanita dan kanak2, cenderahati & cenderamata, keychain felt yg dibuat sendiri oleh sy dan servis komputer.... Gerai nombor 41 :-)