Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Geng Makan

Rasanya lah, dalam ofis ni .. susah nak jumpa Geng macam kami. Makan sama-sama .. gelak sama-sama .. at shoulder you and me we cry together. Dalam bersahabat, i learn untuk terima setiap sahabat seadanya. Tiap orang punya karakter yang berbeza and this character added colours in our life. Treat everyone equally. Jangan letak status kita lebih tinggi dari yang lain. Kita semua sama lah. Cleaner ke, Kerani ke, Receptionist ke, Pegawai ke .. sama je kita disisi Tuhan. Satu lagi, i paling tak suka kawan yang suka main belakang. I donno about others, tapi i kalau tak suka, i luahkan masa tu jugak. Pastu settle and clear. Dah boleh gelak-gelak balik dah. Tak sukalah simpan titik hitam dalam hati .. bikin kotor hati dan jiwa je.

Tapi ada jugak orang .. depan kita baik gila .. belakang dialah Gunting Dalam Lipatan. Terpedaya dengan kelembutan, kebaikannya.Terkedu. Tak sangka dalam baik-baik dia, dia tikam belakang kita. Heiiii .. cukuplah sekali dua terkena dengan orang camni. Tapi Syukur jugak bila jumpa orang camni sebab setiap kejadian datang dengan pengajaran. Tuhan tak pernah turunkan ujian dengan percuma .. diselitkan hikmah disini sana. 

Rosnah, Lyn dan Fiza.
Berbelas tahun berkawan. I think kalau diaorang tak cukup baik kat i .. or i tak cukup baik kat diaorang .. our friendship takkan lama camni. We know each other character very well. Lyn yang ada masanya 'emotional' .. kalau keja banyak dia stress .. kelam kabut .. buat kerja suka buru-buru .. nak cepat siap. "Aku ni gelojoh La" .. Kau memang ~ mcm tu la i jawab. Tapi Lyn rajin. Rajin sangat-sangat. Prihatin. Prihatin sangat-sangat. Kalau dia masak, sepuluh kali dia remind i .. La .. nanti kau makan tau. Ye lah. Ye lah. So tak kira if that lunch hour i have to go out for banking or whatsoever .. balik ke ofis i still kena makan. Lyn ... Lyn ... kadang-kadang rimas tapi itu tanda dia sayang kita, kan. At one time Lyn ada masalah peribadi yang buatkan hampir seluruh ofis mengata dia ..tapi tidak kami bertiga. We supported her all the way and when she settled with her problem, i remembered she came to the office that morning, dia peluk cium dan menangis di bahu kami bertiga*sebak*
Fiza whom i knew since kerja kat MPC lagi. Dia tak kawin, i pun single. Dalam ramai-ramai ni, dia yang mula-mula ada kereta. Ke main glamer kau dia ke sana sini. Sekarang tiga anak bujang dia dah besar. Seronok lah tengok anak-anak kawan membesar depan mata sambil kita tua bersama. Hahaha.
Kak Senah ~ She is so special. She has a likeable character yang mana kalau borak dengan dia, automatically mesti ada rasa nak gelak. Dia tak pernah condemn orang yang dilanda musibah sebaliknya dia akan buat you rasa comfortable talking with her. Kalau tengah-tengah stress cari lah dia .. dengar lawak dia pun dah boleh gelak besar. I kan, kalau cuti lama-lama .. mesti akan rindu kat dia. Kalau tak da mood nak datang kerja tetiba-tiba teringat dia .. wahhh .. melompat turun katil .. terus bersemangat. Heheh.

Tengahari tu kita makan ni. Lyn bawak Kari Daging dan Sambal Bilis tumbuk. Kak Senah bawak Ulam Timun. Fiza bawak Ikan Masin Goreng and i dont bring anything cos they forgot to remind me. Kalau orang lain bawak bekal sebekas pastu makan sorang-sorang .. kami bawak bekal untuk empat orang. At one time, my husband labelled me as Restoran Bergerak. Macam-macam bekal Mama bawak gi kerja ye. Hahaha.

Tq friends kerana menerima saya seadanya .. Saya yang tidak sempurna .. Saya yang banyak kekurangan di sini sana. Buat 3 orang ni .. kadang-kadang diaorang tersebut jugak .. Ella walaupun kadang-kadang dia marah kita, tapi hati dia baik. Sapa yang susah dia tak tolong?*ini diaorang cakap .. bukan i, ye*  Alahai kawan .. rilek arr. Mana yang boleh i tolong .. i tolong. Kalau tak boleh, awal-awal i angkat bendera putih surrender. Hehe.

 I know this photo tak da kena mengena dengan entry tapi nak senyum kat u ols yang sedang membaca Entry ini. Hai awak .. kita senyum kat awak .. walaupun kita tak tau awak sapa. Have a good day, awak.

Last but not least .. I love all my friends. Having said, i hate bergaduh dan bermusuh. Bukan apa .. takut hari ni kita bermusuh dengan dia suddenly kita stuck somewhere tengok-tengok musuh kita tu tolong kita balik. Hidup ni macam rantai. We never know what He wrote for us. Daripada bermusuh, bergaduh .. lebih baik berbaik-baik. Afterall, Life Is Easy. Why Make It Complicated? Apa masalah tak boleh selesai? Tu pasal kadang-kadang i suka orang yang telus dan berterus terang. Walau kedengaran macam 'kurang ajar' dan melukakan perasaaan, at least dia ikhlas .. tak hipokrit .. tak bermuka-muka. Tak suka, cakap. Jangan simpan. Pastu kita review sama-sama. Mana yang tak betul, kita betulkan. Mana yang kurang, kita perbaiki. Mana ada manusia yang sempurna beb. I sendiri ambek masa untuk berubah belajar menerima teguran orang. Memang la i terasa mula-mula pastu i fikir .. kenapa eh dia marah aku? Aku salah ke? Secara logiknya .. ada sebab kenapa orang marah kita and i believe teguran datang kerana rasa kasih dan sayang. Teguran tidak bertujuan menjatuhkan sebaliknya mengindahkan. Lagipun for me, bergaduh ni menyakitkan hati dan jiwa je. Takmo la sakitkan hati. Kalau boleh nak jaga hati .. nak hati baik-baik sahaja. God only gave us one heart, kan. OK lah kawan-kawan. Sekian Entry Berkongsi Pendapat dan Cerita buat renungan kita bersama. Mekaseh baca. Bye.





21 comments:

yana halim said...

setuju dgn kc....hidup nie sementara je. Baik telus drpd pendam makan dalam. buat sakit hati je.

Chekgu Azrine said...

yelar kak kc..dalam berkawan ni kita kena give a take.. mcm2 peel kawan kita ada.. tapi kita still entertain dia sebaik mungkin dan menjaga hati kawan kita sebaiknyakan??

pinky said...

betul KC...

-Sara- said...

bagos ah cmni kak..jimat pastu yg penting ukhuwah sesama opismate tu kan :)

Azian Elias said...

i love to be your friend..

kakngah said...

kakngah selalu tukar kerja du to contract expired. sbb tu takde member sekepala gini.. :(

faraherda. razalan said...

KC untung. Masih melekat kwn yg baik ni di mana2. Sy ni, kwn yg baik habis seme berterabur. Terbang, pergi meninggalkan sy. Semenya tuntutan tggjwb...

=(

miloais milo said...

best banget kawan sekepala camni kan KC?!

mamyharraz said...

sy geng teman makan amoi cina =P nasib ada dia kalau yg melayu alahai malas nak citer...

Rai said...

saya kan KC, selalu cemburu bila tengok KC ditemani dengan kawan2 yg selalu menceriakan yang selalu memahami..sbb saya ni satu ofis memang bangsa lain..yg memahami pun duk jauh..nak hangout pun masing2 sibuk dengan kerjaya dan tanggungjawab..boring pun ada..

rATu kEBaYA said...

setuju KC... dari asyik bergaduh tak tentu pasal.. baiklah kita berbuat baik je.. kalau terasa tu abaikan jelah.. bukan apa yg dikatakan tu betul.

Hanis Azla said...

Alhamdulillah dikurniakan kwn2 yg baik2.. lagi pun mmg lebih seronok kumpul kwn2 dari kumpul musuh.. wp ada 1 musuh dah buatkan hidup kita jd tak tenang..

cantiknya KC.. suka tgk gambar tu.. menawan sungguh..

sisdee said...

untung kwn2 dekat..saya kwn2 semua dtg wktu senang jek :(

Tina Othman said...

meriahnya menu kc

bestnya bila dpt kawan yg sentiasa ada time susah & senang, tapi tina rasa benda tu jadi kalau kita pun sentiasa baik dgn org kan

Anonymous said...

air suam said:
through my reading towards ur post,i think may be there is conflict between u n her(u know who is her no need to mention rite). i can sense it somehow.hmm its so sad n its not a good thing in friendship actualli. due to ur latest post i think i 'tpaksa' mbil thu coz i was d one who wrote to u d cmment about ho chi minh, vietnam, viatnmese entry which might cause d cnflict.i use d word 'tpaksa' coz i usually dont interframe in others cnflict coz i relli hate 'gaduh2' among humans but dis one i think i huv to coz i might be d reason d cnflict started.hmm if n only if i could erase d cmment or didnt write it at all if i knew this(d cnflict) would happen. i'm sooooooo sorry k.chik for d comment if it was d reason d cnflict started. sincere n seriousli i dont mean at all to be d cause of cnflict between both of u. if n only i can back turn time coz i feel relli guilty bout dis now.honestly there was relli a deleted entry bout ho chi minh that she(u know her) wrote. but in d deleted entry which i huv chance to read it there was NO a single bad thing she wrote about u ur mntioned ur name about bad things in vietnam. she did mntion bout d facts she gained from d internet on pnjual vietnam tepi jlan yg pngotor, sikap vietnmse yg jelik n wut she experienced there in her view. she dserves to write wut she relli feels while being there rite. hnnestly there was no such a single bad thing she wrote bout u. there were only bad things about viatnmese, viatnmese attitude(e.g:pnjual suka mmaksa) that i think she just to b hnest wut she relli felt while being there.. i just cnfuse u wrote postive about viatnmese,vietnam n she wrote more to ngative about them. thats why i got cnfuse n wrote d cmment... n THATS ALL.psal org vietnam jek.normal la kn org yg kita rase ok mgkin xok kat mta org lain.thats her right to say smthin she relli feel bout d people plus d info she got from d intnet seems agree wit wut she feel bad toward viatnmese.n thats all. she never say bad thing bout u ur mntion ur nme about bad things in vietnam.there was no such things exist in d dleted entry.she cndemned bout d viatnmese n their attitude n not d trip to d country.bout d halal things she NEVER mntioned u eat mknan xhalal, she just wrote she afraid to eat bnda2 yg dmasak d htel korg mnginap tu tkut perkakas ade msak bnda xhalal in her own way writing yg bseloroh yg kdg2 ksar bnyinya.but she nver mntion u eat smethin xhlal ke xde. i hope cnflict(skiranya ada) yg blaku bole brakhir. korg da bshabat baek n such a waste not to appreciate d frendship yg tlah dbina. i blieve she is a good person n there is no backstep sape2 in dis case.usually she just to be honest n kdengaran ksar when writing in her blog that honesty kdg2 bleh dslah tfsir. im so appreciate if u can fnish readin dis coz dis new record kmen tpnnjg fr me. tq klo sudi pkir2kn my kmen. k.chikkkk ... plesss frgive me if i was included in ur cnflict coz i rellli xsngaja n xbniat ntuk buat org laen bkonflik...

Mama Likha said...

kc snyum kt saya :)

Mama Likha said...

yup. betul tu, kena berpada2.. jgn over.

el said...

nak wat cam kc lah
sllu share ngan kwn2 kt ofis
tp kt ofis el cino..2ketul jekhakhakhal tp fedulik ape kan
janji meriah

Irfa said...

saya pun x pandai gaduh ngan org.
sbb airmata cepat je nak jatuh ;(
harap saya tak mencipta musuh di alam nyata @ juga dalam maya

kakchik@ella said...

air suam : there is no conflict. trust me. Tak da benda nak digaduhkan dik. Lagipun my character is if i dont like your behaviour or whatsoever, i will tell the person direct. tak simpan dalam hati lah ... nanti cepat tua. hehehe. And i have forgive you. dulu lagi KC dh lupakan perkara tu.

This entry is general. KC tak tuju pada sapa2 cuma bgtau my character and prinsip in friendship which is berterus terang dan tak suka cucuk atau dicucuk dari belakang. Kejujuran dan ketelusan penting dalam berkawan and i also share my experienced thru the link on entry "Hati Yang Kau Sakiti".

I share my thot on friendship cos thru my life i have a group of friends yg i dah kenal lama. ada yg berpuluh tahun, berbelas tahun. Rahsianya 1 je ~ Jujur dan telus. Jgn tikam dari belakang. General entry .. i tak tujukan pada sesiapa.

Peri PiA said...

sikap kc,tak mustahil disayangi ke mane saja kc pg