Asam Rebus Kangkung

Tuesday, July 24, 2012

Hari tu ada kawan mintak resepi Asam Rebus Kangkung. Ye la kannn .. dah selalu sangat buat Kangkung Goreng Belacan so sekali sekali jom buat Kangkung berkuah pulak ye.  Ekcelikan, senang sangat-sangat cara-cara membuatnya. Tumbuk cili api, bawang merah dan belacan sampai lumat. Pastu titik serai. Pastu masukkan benda-benda tu dan kangkung yang dah dipotong dalam periuk dan rebus. Masukkan garam, sedikit gula dan asam keping sekeping dua. Masukkan la jugak kerang atau ikan bilis sebagai pelengkap. Senang, kan. Hmmm .. makan dengan nasi panas-panas dengan ikan goreng garing dan sambal belacan sedap tau. Silap-silap tak sedar nasi bertambah. Pas makan dah kenyang baru sedar*Auwwww .. lari diet ku* Hahaha.

Tadaaaaa .. ini la dia Asam Rebung Kangkung. Kalau dapat kangkung kampung lagi best tapi sekarang ni susah sangat nak dapat *unless u tanam sendiri* so berpuas hati la dengan apa yang ada. Janji kangkung. Hehehe.

*lupa nak cakap ~ buh serbuk kunyit sikit eh*

You Might Also Like

22 comments

Follow by Email

Like My Facebook

https://www.facebook.com/norzaila.ismail