3 Ramadhan ~ Kerja, Shopping, Masak dan Makan

Monday, July 23, 2012

Kisah 3 Ramadhan - Sampai je kat  ofis kelam kabut mengerjakan Tender. Zuppp .. zapp .. zuppp. zapp .. Siap. Pastu hari ni Hari Pertama Kerja .. tahun-tahun sebelum ni Bulan Puasa dapat balik awal tapi tahun ni sampai menjelang jam 12 .. tiada khabar berita. Tepat pukul 12 .. i told my Assistant Kak Senah .. I wanna go to Teso. Nak pollo? Jom arr .. Last-last bukan Kak Senah je .. Sanisah Ruslin pun pollo juga. Yeayyy .. arini my car berpenghuni tak la i drive sorang diri. Hehehe.

Bulan Puasa ni kan, kalau tak masak jangan susah hati .. Gerai makan macam cendawan tumbuh .. muka-muka tak penah meniaga pun tetiba .. Eh .. dah jadi Tokey kau tahun ni ye. Hehehe .. So dont worry .. sila la pilih juadah mana korang suka. Tapi kannn .. Buy-Buy i dont like. Tak bape layan lauk beli so haruslah kita masak sendiri. Walaupun belum tentu sedap .. yang penting bahagia dan 'tummy' hepi. Tehehehehe.

Seketul kepala Ikan Salmon yang dah dipotong tengah. Kita beli kat Tesco Kepong .. RM7 lebih .. Siap la kau Salmon .. bakal mangsa 'tummy' bertiga malam ini.


Sampai rumah pukul 6 petang .. terus tuju dapur dan siapkan Kari Kepala Ikan Salmon dengan Kacang Bendi dan Tauhu Kembang ni.

Pastu beli Isi Ayam .. potong kecik-kecik pastu buat Ayam Goreng Kunyit Daun Kari Resepi Cik Mat Gebu. Hmmmm ... marvellous ooo bila dimakan dengan Nasi Panas.

Sebungkus Kacang Bendi beli kat Tesco baru RM1.25 sen dalamnya ada dekat 20 batang. So, mari kita buat Kacang Bendi Goreng dengan Ikan Bilis ini petang. Aimannnn .. meh tolong Mama potong Kacang Bendi ni. Baik Maaa ~ Jawab Aiman yang menurut perintah. Wahhh aku dan-dan tu feeling Mem Besaq tengah bagi Arahan. Tehehehehe.

Hajat hati nak buat Cokodok Bilis tapi masa cuma satu setengah jam .. mana la sempat. So bila Encik Asben tanya nak kueh? Nakkkkk tapi jangan beli banyak sangat .. nanti korang tak makan i jugak yang kena habiskan. Nak kueh apa? Nak Popia Goreng. Aiman nak Tepung Pelita Paya Jaras dan Kebab. OK. Dia sorang je la pegi .. I got no time cos my masak belum siap lagi. Tapi kann .. Alhamdulillah .. memandangkan kita masak yang simple-simple .. siap semuanya sebelum berbuka. Seronok kan Bulan Puasa? Paling seronok bila tiba waktu nak masak lah. Macam-macam 'planning' ada. Salah satu kelebihan bulan Ramadhan yang tiada di bulan-bulan yang lain ..Umat Islam makan serentak. Tu pasal jalan jem ... masing-masing berebut nak balik. Ibu-ibu 'excited' nak menyediakan sendiri Juadah buat ahli keluarga yang berpuasa. Pastu malamnya gi Solat Tarawikh ramai-ramai. Best la Bulan Ramadhan .. banyak kelebihan .. banyak ganjaran. Ni baru hari ke empat .. ada 26 hari lagi. Kita sama doakan perjalanan Ramadhan kita kali ni dipermudahkan dan diberkati ye. OK lah kawan-kawan. Got to go. Mekasih baca ye. Bye.

You Might Also Like

14 comments

Follow by Email

Like My Facebook

https://www.facebook.com/norzaila.ismail