Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Nostalgia Kueh Raya

Adik-adik, Kakak-kakak, Kawan-kawan .. Raya dah dekat *walaupun puasa belum mula lagi .. hehe*. Tiap kali nak raya, Nostalgia buat kueh raya dengan adik beradik mesti menari depan mata. Masa tu Mama dah tentulah Head Of Department. Bersusun kitorang 6 beradik .. masing-masing dengan tugas. Mama Tukang bancuh, pastu ada Tukang Terap, ada Tukang bakar, ada Tukang buh Kismis, ada Tukang gentel, ada Tukang buh dalam balang. HaiHaiHai .. I miss that moment so much. Biskut Butang, Biskut Sampan, Biskut Mazola, Biskut Samperit, Biskut Kelapa, Biskut Cornflakes, Peanut Butter, Biskut Buah Kana, Biskut Sarang Semut .. macam-macam kitorang buat. And then tiap tahun kita buat Kueh Gunting dan Kandy Kelapa. My sister Kak Yang .. tiap-tiap tahun dapat tugas Buat Rempeyek. Berpanas la dia depan tong gas menyorok celah kain jemuran*masa tu kita duk Flat* Dia goreng Rempeyek kat verandah sebab dalam rumah dah penuh dengan macam-macam aktiviti. Alahaiiiii .. miss.miss.miss that moment. Sekarang ni kueh raya kitorang dah tak buat lagi sebab dah boleh beli. Dulu-dulu mana ada orang jual kueh raya, kan .. semua nak kena buat sendiri.

Pastu kan, dalam banyak-banyak kueh raya .. Jem Tart paling kita suka. Sebalang kita makan sorang. Gila kuasa sungguh kita ni, kan. Hehe. Bukanlah gila kuasa sebenarnya tapi disebabkan kita sorang je yang suka sangat dengan Jem Tart Nenas ni, maka haruslah daku yang menghabiskan semuanya. Biasanya kita hanya suka Jem Tart Nenas sahaja. Tart Stroberi, Blueberi .. i dont really like you. Tart pulak biasanya tiap-tiap tahun kita beli Tart Gulung. Pilihan hati semestinya yang pastrinya sedikit lemak, inti nya pulak masam-masam manis. Terlalu manis takmo. Nanti tak leh makan banyak. Wahhhh .. tang makan nak banyak jer .. takmo sikit-sikit. Memang dasar kuat makan la kau ni Ella. Hahaha.

Jem Tart Pilihan Hati tahun ini

Dia jadi pilihan sebab dia kemas, cantik, intinya masam-masam manis.
Molek sangat la dia duk dalam 'Papercup' tu. Kiut jer, kan. Bila duk dalam 'papercup' boleh elakkan dia bersememeh dengan yang lain-lain. Kekemasan terjamin. Hehe.

Pembuat Jem Tart Nenas ni ialah kawan saya Cik Puan Tina. Kalau mahu berkongsi kesedapan yang saya rasa, sila la SMS Cik Tina di 012-3376648. Confirm dia layan. Kan Tina kannnn .. Hehe.


31 comments:

kakcik said...

Nampak comel je tartnya. :)

miloais milo said...

memang nampak kemas dan cantik tart nenas tu...

wardah @ fie shah said...

saya penggemar tegar kuih tart gulung!

Kesuma Angsana said...

pun suka juga tart nenas but anak2 gilekan almond london! hehe

Cik Awin said...

nice la kuit tart tu kak...sy suka mkn sbb senang nk buang intinya...mkn tepung je ;) macam dlm kisah saya ni : http://sepisorangperindu.blogspot.com/2012/07/pelik-sangat-ke.html

pinky said...

tu dia... sama kita punya citarasa...hehhe

Mooniqueen said...

Sedapnya tart nenas... Memang fav jugak... Dah lama tak makan yg jenis tart kat luar....

Tina Othman said...

hehe betul kc, tima kasih ye kc sudi rasa, sudi war warkan, terharu sangat dpt review elok2 ni

tulah baca memori kc, teringat zaman dulu2, dulu mana ada ramai org jual biskut raya mcm skrg kan

mrs gold said...

dapnya..nak cari hat bergulung lak la nanti

♥MAMASYAZA♥ said...

en. abah pun mmg hantu tart nenas

mama aini said...

assalam KC..sedapnya tart tu..terliur mama..memang kuih `mak@mama` kita adalah yg terbaik..hu2x..mama ni pulak tak berapa pandai buat kuih raya..

Eye_nee said...

Suka tart nenas yg gulung tu..dan pastri dia rapuh2....inti masam2 manis...sedapnyaaa..bagai terasa ketekak dah...

Denaihati said...

wah, sampai 1 balang sorang makan, kira hebat

eiela said...

tahun nih saya pun rancang nak buat kuih raya macam atas nih juga, dalam acuan tuh je senang. nak menggulung tak larat menekannya.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnye...comel, cantik dan plg nak dgr sedap

-Sara- said...

tart nenas mmg my feveret kc :)

Daddy Ziyyad said...

kuih tart nenas ialah antara kuih wajib yg mesti ada di hari raya...hehehehe

gadisBunga™ said...

tart nenas mmg pilihan saya sepanjang zaman!

Mak Lagenda said...

mak pun suka mkn tart nenas..angah si anak bobok mak pun suka.

So, tiap kali puasa nak raya,WAJIB mak kena bakar kuih tart ni utk dimakan bersama2..

P/s: Lama x nmpk KC..aiman dah sihat kak??

shark said...

nostalgia kuih raya saya ialah sentiasa bedal kuih raya mak saya..jgn harap nak beli ;p

kedekut ;p

Ardini Humaira said...

dah lepas hajat dni nak makan :D gembira!

munna said...

feveret munna juga bila time raya...tart nenas...

eelobor said...

hehehe.... siap ada Head Of Deparment? hihihihi...kena jadi pemantau anak2 dia kan

InaAchik said...

tart nenas biskut raya feveret kite!!! ;)

el said...

comel tu tart tu kc
lau el buat sure x secomel tu
ntah lah raya taun ni beli je lah malas dah ni

jeBateja said...

Kita suka tart nenas gulung....tapi susah nak carik yg betul2 gebu...ahakz

SangRatoo said...

wahh..kemasnyee tart die..comelsss :D

Irfa said...

teringat juga kenangan buat kueh zaman skolah.mengentel kueh siput sampai bengkak ibu jari tangan ;)

nostalgia sgt

ummiakid-lily said...

suke tengok tart nenat TETAPI tak suka makan....rugi kan..???

Peri PiA said...

kuih tart tradisional,sedap yaa

alinac lover said...

yong suka tart nenas