Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Mahu Tau. Ambil Tau.

Sikap MAHU TAU dan AMBIL TAU akan sesuatu perkara memang baik. Tapi sekiranya terlebih ambil tau mungkin boleh mengundang prasangka ~ Eeeee .. busybody la dia ni. 

Apa hak kita mahu tau lebih-lebih tentang dia sehingga terlebih soalan kita bertanya?  Kau ni banyak tanyalah. Macam Polis Pencen tengah 'interrogate'. Ada benda boleh tanya .. Ada benda sebaiknya kita diamkan sahaja. Give them some space for themselves. Jangan sampai dalam hati dia bercakap ..."Eh .. aku rimaslah dengan kau". Jangan sampai kerana sikap kita yang terlebih busybody orang boikot atau benci.

Apa pun .. bila melibatkan orang-orang disekeliling kita, harus ambik tau. Tak boleh buat tak tau. Tapi seperti biasa .. BERPADA-PADA. Jangan sampai orang benci. 


16 comments:

rafaliah said...

Yes..betul tu..kita ambil tahu apa yang kita perlu tahu.. terlebih tahu pun masalah gak nanti..

Nway dear.. jom join GA dari UmmiIrfan..;-))

http://www.ummiirfan.com/2012/07/giveaway-dari-ummiirfancom.html

Nazirah Azeman said...

Kak chik,ade org yg tak suke dgn kite tp ape yg kite buat sume die tau.aishhhhhh

kakcik said...

Betul tu Ella, janganlah sampai kita di cop suka menjaga tepi kain orang kerana sikap 'terlebih prihatin' pulak... ;-)

Daddy Ziyyad said...

Betul tu KC..Kena ada sifat Mahu Tau dan Ambil Tau..cuma jgn over sangat, sudah la..ekekekeke

sisdee said...

betul..smua kita lakukan kena berpada2..kdg2 rimas ngan org yg terlebih amik tahu nie hahahaha

Murni Alfathunnisa said...

Yup..betul tu. Jangan sampai setiap benda kita nak ambil tau sehingga menimbulkan rasa meluat dan terganggu orang lain pulak. Ada benda yang kadang-kadang tak patut pun untuk kita ambil tau.

miloais milo said...

setuju - berpada2 lah nak bertanya pun kan????
kang kena sound direct - sentap le plak
hik hik hik

jeBateja said...

Hi...hi...kita pun nak berpada-pada komen ni....kita just nak komen....kita setuju....ahakz

JunAina said...

Sekadar mengambil berat tak apa tapi sampai tepi2 kain kita pun nak jaga memang I jeling2kan aje...:)

Chekgu Azrine said...

Skg ni kena jgk jga tepi.kain org sekali skla la sis..esp org2 yg dkt ngn kita..

Yaya Azura aka Naz Azra said...

kalau tak ambil tau nampak tak bercampur pulak dgn org sekeliling..kena ambil tau jugak kan..tapi berpada-pada

akuzle ayu said...

kalo terlebey tnya mcm polis pencen tuh..sayalahhh.. ikut mak...ahahahh

Ardini Humaira said...

betul tu.. kena berpada2 :)

Kesuma Angsana said...

kdng2 rasa rimas jugak klau org dah sibuk nak amik tau cam polis pencen !

eelobor said...

hehehe....lamo doh tok denga istilah poklih pecem

Peri PiA said...

setuju sgt