Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Anak Kecik Pegi Sekolah

Misz-ella hampir setiap hari hantar anak pergi sekolah.  Seronok dapat hantar anak pergi sekolah. Kembang kuncup rasa hati.  Tahun ni last dah Aiman sekolah .. gonna miss this activity next year.

What i want to highlight ialah tentang keselamatan anak kecik pegi sekolah.  Umur 8 tahun parents dah bagi dorang gi sekolah naik basikal.  Anak-anak tu, baru 8 tahun, what do they know about safety? Misz-ella sambil-sambil tunggu Aiman keluar sekolah, dok perhati je gelagat dorang. 8-10 tahun, yang diaorang tau seronok-seronok je, nak pulak kalau naik basikal berkumpulan.  2, 3 basikal sekali jalan.  Deep inside my heart, sambil perhati, i turut doakan kesejahteraan dan keselamatan mereka.  

Parents, think many-many times before you agree to let them to go to school by bicycle especially at earlier age.  Walaupun sekolah agama kat surau, tak perlu ikut jalan besar, hanya lalu tepi-tepi rumah orang, fikir kan lah.  Diaorang kecik lagi, what do they know about safety?

Fikir ye. Kita fikir sama-sama.

7 comments:

~ Huda Qamar~ said...

hehe...saya dulu dari tadika kena balik jalan kaki. pegi je ayah hantar. kalau dewasa jalan dlm 15 minit. jadi sebagai kanak2 rasanya saya jalan lebih setengah jam kot. sampai sekolah rendah pun selalu je jalan kaki.

tapi zaman tu ok la kot. orang keliling jiran2 semua kenal. kadang2 org dekat rumah tumpangkan. kalau jadi apa2 pun mmg orang kenal & tau la anak sapa nak hantar mana.

zaman sekarang macam tak berani sgt buat camtu. sekolah dekat pun macam kena hantar ambil jugak walau kalau jalan 5 minit dah sampai.

faraherda.razalan said...

Itulah yg merisaukan sy. Sy wish moga ms aydin start skool t, sy boleh berhenti keje n tumpukan perhatian pd die je.

kakngah said...

adeeb kdg2 g sklh naik basikal gak ila dia pakat2 ngn kengkawan. utk kwsn lembah ni, jalan memang celar. mmg tak berapa nk ada kenderaan.

el said...

betul tu KC..el pun ada juga terpikir bila npk budak2 kecil umur mcm tu kan naik beskal or jalan kaki g sekolah ke ngaji ke kan tanpa diawasi org lebih dewasa...diorg ni x ada rasa takut ke..el yg tgk risau je...huhu

diana said...

tu la..maisara tahun depan masuk darjah satu pun ayah nya nak hantar.tak bagi pi sendiri naik bas..naik bas pun dia risau.ni kan pulak naik beskal..

Chekgu Azrine said...

ohh..tidakla kc..haru sesangat

Ariannalissa82 said...

Dulu zaman sekolah jalan kaki jer..hehehe..Apa kabo kak chik?..Lama tak bertegur sapa..Hehe