Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Misi Bantuan Kemanusiaan Mangsa Banjir

Hello Readers. Assalamualaikum.  An update for you all yang sedang mencari Pusat Pegumpulan Barang-Barang Keperluan bagi diagihkan kepada mangsa banjir.  I put aside other Entry to give way to this Entry. Buat mereka yang ingin menyumbang, sila rujuk Informasi di bawah.





 By the way, Misz-ella, Aiman, kawan-kawan Aiman and my bestfriend Tammy helped out at the Bandar Utama Collection Centre last Friday night. We arrived before 9pm and stayed  till 12.30 midnight to lend our energy and strength as much as we can. We are tired .. our muscles are pain but we are very happy .. memberi apa yang termampu buat insan-insan yang tidak berdaya di sana.


They lost contact with their family here, jenazah tidak dapat dikebumikan, mereka kelaparan, pesakit-pesakit kekurangan ubat-ubatan dan kemudahan untuk merawat semakin berkurangan. Warga tua lemah tidak berdaya .. ibu-ibu mengandung menghadapi kesukaran untuk melahirkan .. OhhGod .. i cried when my cousins told me this story.  Her mum (my auntie) has left her house in Kota Bharu and looking for a shelter at one of our relatives house in Bachok. Rumah Ma Jah tak pernah banjir seperti ini for the last 40 years. Bertabahlah saudara-saudara dan sahabat-sahabatku .. Allah Swt bagi dugaan menguji kesabaran. Mudah-mudahan besar ganjaran menanti mereka-mereka yang sedang diduga .. and now the rescue and helps are on the way. May Allah SWT ease the rescue journey and the hardship of this people.  In sha Allah. Amin.

Among the peoples who came, i met Kak Ku Jie dan anak-anaknya yang turut sama menghulur bantuan di sini. Lama sungguh tak jumpa Kak Ku Jie .. antara orang lama dalam dunia blog yang sangat Misz-ella segani.  Kak Ku Jie came all the way from Hulu Selangor to Bandar Utama to give a helping hand. Syabas Kak Ku Jie.

 We build a human train to transport the bigger items from the hall to the lorry. Its hard work .. the boxes are heavy and we are sweating but we made it.  Toleransi, kerjasama sangat penting dalam situasi seperti ini, kan.

With Aida Sue, orang kuat program.  She will fly to UK this January to further up her study.  All the best Aida and thanks for sharing the info about this program. I was about to join the Shah Alam's community earlier but i changed my mind when i saw Tammy shared it in her wall. I changed the location cos Bandar Utama is nearer to my house.

  Beras sumbangan orang ramai


Lampin bayi pelbagai saiz.  Kami harus bukak setiap pek yang besar dan bahagikan ke dalam pek yang lebih kecil mengikut saiz lampin tersebut. Setiap pek antara 10-20 keping agar dapat diagihkan kepada semua mangsa.

 Repacked susu formula for the babies. Terlalu banyak kerja yang harus dilakukan and good thing, many people turn up even dah lewat malam.


Mee Segera, Sardin dalam Tin dan Air Mineral antara sumbangan yang sangat diperlukan.

Tammy dan Ekin sedang mengasingkan setiap pek Tuala Wanita mengikut kuantiti .. seterusnya kami pack tuala wanita tersebut dengan jumlah yang lebih kecil - 15 keping setiap pek untuk diagih-agihkan kepada mangsa banjir.



Its good to see people from various place and races came to give a helping hand.  Some of them have just finished their working hours and travel all the way from KL to Bandar Utama.  Ada yang dari Johor Bahru.  I'm touched on how peoples unite during this crisis.  Some of them even sponsoring foods to the Volunteers.  Tqvm. It meant a lot for us. Dalam keadaan begini, saya melihat penyatuan jiwa-jiwa manusia tanpa mengira pangkat, ugama dan bangsa atas satu tujuan yang sama - kasih sayang dan perikemanusiaan sesama insan. Thank You God for providing us with this beautiful feeling *sobs*


We helped from carrying a heavy mineral water boxes, transferring and boxing it according to the sizes .. label it, repacked baby diapers and sanitary pads .. etc .. etc.

After 12 midnight, its time for us to go back and Hellooo .. where are you, Aiman? Aiman tolong jaga parking, Mama.  From carrying the mineral water boxes, sardines boxes, sorting the blankets, Aiman and Aliff take charged of the traffic when helps needed. Contributions keeps on coming in even its already late midnight. Terima Kasih rakyat Malaysia.  Saya sangat bangga dengan apa yang saya lalui hari ini - penyatuan rakyat berbilang kaum dan agama atas Misi yang sama ~ #KelantanKamiDatang.

And we went back tired but happy.  Tq anak-anak ku .. Tq Tammy .. Tq yang datang membantu .. Tq yang sponsor makanan dan minuman buat kami. Tq God for everything and please ..  Pray For Pantai Timur, readers.








3 comments:

Hudson Hah said...

Ella, you are Great ! I am proud of your services.

lia ummiirfan said...

semoga semuanya sekamat sampai ke tangan mereka yang sangat memerlukan..

Husein Rider said...

hidup untuk memberi manfaat kepada orang lain.. respect kepada mereka yang memberi sumbangan.