Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Penang Day 1 - Masjid Terapung, Toys Museum, Gurney Drive

Hello .. Good morning readers.


We were in Penang from December 22-24.  Trip dirancang sebulan lebih awal by my sister Ky with the accomodation sponsored by her husband.  Tq Ky and family. As usual .. travel with family is always fun so kitorang pun excited sangat menunggu the day to arrive. Yeayy!!

We were on Business Class Trip cos we are on Vellfire and stay in a super huge house.  A very luxury treat tanpa perlu bersempit berhimpit.  Tq again Ky and Abg Pai.  The trip was super fine. Anak-anak enjoy gila .. mak ayah lagi la bahagia. Alhamdulillah .. tercapai hajat nak bawak anak-anak bercuti dan ber hepi-hepi together.  Penang is another super fun trip for our family this year. Yeayy!

We enter Pulau Pinang melalui Jambatan ke 2. It was still early and badan tak penat lagi so we dont want to check in. So lets go jalan-jalan ye anak-anak.

First destination ~ Masjid Terapung, Tanjung Bungah, Pulau Pinang. Masjid pertama di Malaysia yang dibina di atas laut. Masjid besar ini boleh memuatkan 1500 jemaah dalam satu masa.

There are 270 mosque in Penang *data as at February 2014* so tak perlu risau dimana kita nak bersolat, kan. All mosque are beautiful termasuklah Masjid Kapitan Keling di Georgetown dan Masjid Bukit Bendera di Penang Hills. Lawa-lawa senibina dan rekabentuk masjid di Penang ni .. suka kami menengoknya.

One of the view dari Masjid Terapung .. deretan hotel-hotel di kawasan Tanjung Bungah. Lawa lah.

Kami solat Jamak Zohor dan Asar di Masjid Terapung yang cantik ini.

Cantik, kan.

Next we visited Toy Museum di Teluk Bahang.  For those of you who plan to visit Penang, please include this Museum in your itinerary. Toy Museum in Penang is the Largest and costliest Toy Museum in the World.

Meet your Super hero here.


Dan keriangan berterusan as we go deeper inside. Bukan anak-anak je .. mak ayah pun excited sama. Ehhhh Mickey and Minnie. Eheh ... Ultraman. Waaaa .. 1001 Dalmatians, waaaaa Snow White ... yeayyy Cinderella .. WOW .. Iron Man, Lara Croft, Matrix, Starwars .. more than 100,000 toys available here for us to tour.  Kitorang hepilah!! Seronok sangat and having fun.  Toy Museum is definitely a perfect place for the whole family *unless if you dont know how to appreciate and enjoy it* Haha.

Look at Aiman and Amir happy faces ..

Gorilla .. Spiderman .. Ironman

Lunch kat Teluk Bahang sahaja sebab kids dah lapar.  Sarah said I'm out of gas.  I need food. Haha. Comel sungguh la anak buah Misz-ella yang sorang ni. Dia tak tau cakap Melayu but now started to picking up cos she watch Upin dan Ipin.

In Penang, you dont need a famous Restaurant to enjoy delicious food.  Gerai yang kami makan ni sangat bersih dan makanannya sangat sedap dan sangat murah.  

Then we checked in at our House in Penang .. betul-betul depan Vistana Hotel di Solok Bukit Jambul.

Hall di tingkat atas monopoli by anak-anak. Hall bawah tempat mak bapak. Apa kelas budak-budak nak tengok Berita TV kegemaran para Bapak, kan. Nasib baik this Super huge house has two big halls fully equipped with Television so no rebut-rebut, kan.

Bilik tidur yang sangat comfort, luxury and the house has a very beautiful ID  *hepi*

Dinner at Gurney Drive.  Quite upset cos the Pasembur is not nice.  Luckily Nasi lemak, Sate and Char Kuey Teow kat sini sedap. Tapi bila dah ramai-ramai tu, beberapa pinggan Pasembur yang tak murah harganya tu tetap licin kami kerjakan. Hai la Tummy .. bertuah sangat la kau, kan.

Yang ni kami paling sukalah!! Haha

After makan we jalan beramai-ramai .. menghayati ketenangan malam sekitar Gurney Drive dan kami sampai rumah dah lewat malam.  We slept happily and excited for tomorrow. More fun awaits you all, anak-anak .. haha .. bukan anak-anak je .. mak ayah pun excited jugaklah!! OK bye. Nanti sambung Day 2. Byeee.

2 comments:

Mama Zharfan said...

beshnya!!

CikLily Putih said...

lama tak ke Penang, ermm tahun depan pi la kot