Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Pergi Tak Kembali Lagi - Saiful Nizam Bin Salam

Tiba-tiba keluarga kami menjadi sedih. Tiba-tiba. 30/3/2017 at 9:10pm ~ I was at the Event. Mom called. I couldn't answer her because the ballroom was so noisy.

I whatsapped mom ~ Boi dah tinggalkan kita. I was shocked. I asked again Betul ke? Ye kakchik, pukul 8 malam tadi. 

Terkejut. Dalam keadaan yang sangat terkejut, Misz-ella mengucap di dalam hati, memohon kekuatan dari Allah  SWT sambil cuba bertenang. My blogger friend Kak Fas asked .. so you nak balik sekarang? Kejap kak, i need to cool down first. After a few minutes, I left the event with kak Fas.

On the way out of the Double Three Hilton Hotel KL, i called my sister KY and received phone call from our adik angkat, Fareez. Allah saja lah yang tau perasaan Misz-ella masa tu. Sebak, sedih dan tak percaya .. semua ada. My journey home was rather slow than before. I drove slowly. My mind was floating .. terawang-awangan ..

We arrived Klang at almost 12 midnight. I hugged mom and straight away went to Mimi, Boi's wife. Aku dah tak nampak orang lain. I only saw Mom and Mimi. And when I saw Boi's dead body infront of my eyes, Yeah .. its reality. Aku menangis teresak-esak, terketar-ketar tangan aku saat membuka kain yang menutup muka arwah Boi. Menggigil satu badan seakan tak percaya yang adikku Boi telah pergi meninggalkan kami buat selamanya.


Then Puteri (Boi's daughter) came and sitted next to me .. Mama Uda, dah ye. Jangan menangis. I hugged her. How come this 9 years old girl are much stronger than me. After a while, I took a seat at the corner. I sat alone, avoiding others while reading Surah Yassin. I need time for myself. Selepas habis bacaan Yassin, baru lah Misz-ella mendekati Mimi. Dalam suara yang masih terketar-ketar .. I asked Mimi .. how does it happened? 

Mimi explained the whole thing. Boi had fever since a few days ago but it was under control. Tapi Boi memang ada masalah jantung .. we were aware of it and we knew that he was under medication. Selepas Maghrib, Boi nak pergi tandas, dia bangun dan terus rebah tak sedarkan diri. We called ambulance. Once the medic support arrived, they did their best to save him but he was gone. Dia dah pergi *cried*


Jenazah Boi atau Saiful Nizam Bin Salam telah disempurnakan di Masjid As-Solihin, Padang Jawa oleh keluarga belah mertuanya dan dibawa pulang untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Melayu Sungai Buloh, Selangor pada 31/3/2017. Sedih sangat rasa hati Misz-ella saat jenazah tiba di Surau. Sekali lagi Misz-ella menangis teresak-esak sampai harus ditenangkan oleh hadirin yang datang. Adik kita, walau buruk macamana pun kita tetap sedarah, hubungan yang bakal dibawa hingga ke akhirat .. hati siapa lah yang tak sedih bila adik bongsu pergi dengan tiba-tiba. Dia meninggal di usia muda, 38 tahun di rumah Mertuanya di Padang Jawa, Klang meninggalkan seorang balu dan seorang anak perempuan berumur 9 tahun *sobs*


Jenazah selamat disemadikan sebelum Solat Jumaat, 31/3/2017 dengan disaksikan oleh saudara mara, jiran-jiran dan sahabat handai. 



30/3/2017 remarked as another sad day to our family. Arwah Saiful Nizam Bin Salam meninggal dunia hampir dua tahun selepas Arwah Abah pergi (17/5/2015) dan disemadikan di tempat yang sama. May You Rest In Peace, Brother. We had a great up and down 38 years together, from the moment you was born till the day you left us .. segalanya bagaikan mimpi tapi itulah kenyataan yang harus kami terima. REDHA .. walau tak mudah. We are definitely were not prepared for another loss after arwah Abah left us but that was what written for him .. Arwah meninggal di bulan yang baik (Rejab), dan di hari yang baik (Khamis malam Jumaat)


Tahlil hari ke 2 buat Arwah - Terpisah sudah segalanya. Yang tinggal hanyalah kenangan. Dia adalah Arwah adik yang sentiasa buat kami sentiasa sibuk, sebab dia banyak buat hal. Walaupun begitu, dia jugaklah yang sentiasa ambil berat tentang kebajikan keluarga. I still remember, when Aiman was admitted because of accident, he was the one who visited Aiman almost everyday. He was the son who will called mom everyday to find out how she was *sobs* Kakchik mungkin bukan kakak yang terbaik untuk Boi tapi ketegasan Kakchik bertempat dan adalah untuk kebaikan Boi tetapi .. kalau lah diberi peluang sedikit masa lagi, I will definitely did more than what I have done as a Sister to you. Tapi takdir Tuhan kita tak boleh lawan *sobs*




Tahlil hari ke 3 buat Arwah - We love you, Brother. We will keep on sending our loves through 'Doa, Tahlil' .. Puteri will be taken care by us. You will never be alone Puteri .. even your Papa has left you. 

Arwah Saiful Nizam Bin Salam, dilahirkan pada 10/12/1979 dan pulang menemui penciptanya pada 30/3/2017. Semoga tenang disana dan ditempatkan di kalangan roh-roh yang beriman. Al-Fatihah.

5 comments:

shahdiana said...

Allah...takziah sis ella...semoga arwh di tempatkan di kalangan orang yang beriman...
semoga sis ella dan keluarga redha & tabah...

SYANI said...

Salam takziah untuk kakcik sekeluarga..
Sama macam arwah suami saya dulu... demam lebih kurang seminggu sebelum dia meninggal tiba2.

Kakcik Nur said...

Innalillahhiwainnnailaihirojiun...

Semoga rohnya ditempatkan di kalangan roh orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Aamiin...

Blog Akak Kembang said...

Sedihnya kakchik... arwah baya org kot ... ajal bila2 masa je kan. Semoga arwah dtempatkan bersama org disyangi Allah

Anonymous said...

Assallam. Takziah atas Pemergian yr Brother.

Innalillahhiwainnalillahhirojiun.

Al-fathihah buat Arwah.

Semoga Rohnya mendapat Rahmat dengan Anugerah Keampunan daripada Allah serta di kurniakan tempat bersama satu kumpilan orang2 yang Beriman dan Beramal Solleh serta di masukkan kedalam Shurga.

Aammin Ya Rabbul Alammin