Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Kashmir Here We Come

Haiii .. As promised .. ini adalah Entry untuk membantu readers kesayangan Misz-ella merancang perjalanan ke Kashmir.

As i said, once decided get the ticket and make the arrangement to fly and lets get excited to enjoy the Beautiful Kashmir. Its identity, originality, sangat menawan hati. 

Nak ke Kashmir harus via India i.e. New Delhi. Kalau boleh, travel ke Delhi pada malam hari dan fly to Kashmir with the first flight the next morning. In our case, we explore Jaipur and Agra first then proceed to Kashmir.

KL-New Delhi MAS Flight - Flight malam tu tak penuh. Heavennya Misz-ella duduk sorang-sorang. Layan movie Hindi sebab dah keboringan. Kapalterbang ni yang best masa nak terbang dan masa 'landing' je.  Masa kat atas tu tak best. Buat orang yang susah nak tidur dalam flight macam Misz-ella ni lagi la tersangat tak best! 

We arrived Delhi late night, terus check in Hotel.  The next day we went to Jaipur, a day trip to Jaipur and then straight to Agra to visit the Taj Mahal, one of the 7 Wonders in the World. Dalam kepala Misz-ella hanya "Kashmir, here we come" sampai si Ayang cakap, Kak Ella sabar .. Taj Mahal dulu ok. Tehehehe. We spend a night in Agra esoknya we went back to Delhi.  We took the first flight to Kashmir, i.e. early morning. 


KASHMIR HERE WE COME .. Perghhhh .. masa ni memang dah excited gila


Day 1 in Kashmir - Kashmir City Tour 
Masjid Jamia, Masjid Shah E Hamadan, Old Srinagar City, Gulistan Palace Houseboat, Tao Cafe and Almond Aclove. Sila baca Entry lama for more info ye.

Pokcik ni jual Border lace yang tersangat la lawa.  Dah sampai Malaysia baru terfikir Nape la aku tak beli? Boleh jugak buh kat Baju kurung kain kosong, kan. Lawa nih.




 Best kan driving under the trees .. Redup dan sejuk .. nyaman je rasa hati.





Buildings at Old Srinagar City ~ I just loved it.

When u are in Kashmir, please ensure you stay at the Houseboat. Houseboat di tepi tebing Dal Lake adalah sangat berbeza dari Houseboat yang Misz-ella duduk di Tasik Kenyir.  Houseboat wujud dari zaman pemerintahan British lagi di mana di Kashmir, hanya rakyat Kashmir sahaja boleh memiliki tanah dan membina rumah.  British tak da tanah so diaorang buat rumah atas air. Disitulah bermulanya era Houseboat di Kashmir and Gulistan Palace is one of the best Houseboat di Dal Lake.

Guest hall yang dipenuhi perabut mewah dan ukiran menawan hati. Iskkkk .. rindu houseboat lah. Dalam houseboat ni ada 5 bilik. 3 taken by us. Dua orang sebilik omakaihhhh .. mewahnya percutian kami. Tak yah risau tidur tak selesa or berebut bilik air, kan.

 CANTIK, kan. 
Shikara @ Sampan or also known as Water Taxi is the mode of transportation if you stay in Houseboat.  F.O.C. if you stay kat sini.  From the jetty to the houseboat .. or from the houseboat to the jetty.  Ada houseboat yang tak perlu guna shikara .. means reachable via jalanraya tapi tak thrill la kan. So remember .. Staying in a Houseboat and taking a Shikara is one of the Do's when you a re in Kashmir.  Make sure u spend 2 nights ok .. then the feel will be more.  Breakfast and Dinner is included in the Houseboat package.

Kak Yan ketua rombongan. Kak Yan went to Kashmir two years ago alone. Upon returned, she shared her stories dan buat hati Misz-ella meronta nak pergi. So we decided, Ok .. next year Spring we go (discussion was done last year) and we started to set a team .. maximum 6 to fit in a car. Kak Zu and Ayang joined me.  Zura and Eli was also counted in.  September 2013 Misz-ella booked flight ticket. Masa ni dah excited gila .. sebab langkah pertama untuk ke Kashmir sudah jadi nyata *Senyum bahagia*

Even Winter is over, its still cold in Kashmir especially at night .. only 2-3 darjah Celcius.  Pemanas badan di tengah Houseboat. Best gila lepak sini.

Kayu Api

 Bunga-bunga baru nak berkembang

Our Butler Mr. Akhbar .. Tukang jaga kebajikan kami sepanjang di Houseboat ni, Tukang masak, Tukang hidang. Kami panggil dia Richard Gere. Tehehe.

 Bilik sangat selesa
Lawa, kan Cadar katil dan langsir diaorang. This is Kashmir's local product.

My 'Korean' roommate. Hehehe. 

'Ceiling' .. lawa, kan. 

Breakfast @ Houseboat. I tell you Omelette Masala tu super sedaplah. Roti Bakar kat sini fresh. Potato Paratha tu pun .. hurrmmmm .. Dek kerana kesedapan makanan di Kashmir ni, kami langsung tak rindu Nasi Lemak.



 I miss this beautiful moment

Sekitar bandar Srinagar - Muka-muka jambu, hensem dan lawa para Kashmiri.  Kulit cerah, hidung mancung, they speak fluent English. 'Mata' paling bahagia di Kashmir ni .. tiap hari melihat yang lawa dan indah sahaja. 

 Budak-budak masuk sekolah, rasa Misz-ella lah.


.Day 2 - Aparwath Mountain in Gulmarg



On the way to Gulmarg, we stopped at Rizk the Restaurant for Tea and Pakoda. Pernah makan Pakoda kat Malaysia? Misz-ella pernah.  Dia ala-ala jemput-jemput dibuat dari Tepung Kacang Kuda biasanya ada dijual di Kedai Makanan India ataupun dekat India yang jual kacang putih tu. But seriously, Pakoda in Kashmir is nicer. Amboiiii .. bukan 'mata' je bahagia nampaknya .. 'tummy' dan tekak pun begitu juga.  Segalanya sedap belaka, ye. Tehehehe.

On the way to the Cable Car @ Gondola to reach the peak of Aparwath Mountain. For our trip, all entrance fees is included in the Trip Package.  Dont forget to check with your Tour Guide ya..

I wish that my blog reader yang ke Kashmir berpeluang merasai pengalaman yang sama macam i rasa so that we can share the experience together.  Mudah-mudahan.

 Subahanallah. Cantiknya ciptaan Allah SWT.
Saya sangat bertuah sebab dah sampai sini. Ketinggian Aparwath Mountain adalah 14,000 ft from sea level .. hampir menyamai ketinggian Mount Blanc di Europe.  Oxygen level is low di ketinggian begini so hati-hati if ada symptom susah bernafas or sebagainya ye.

Only 3 of us yang berjaya sampai ke sini.  Tapi Alhamdulillah .. i proud with kawan-kawan yang lain.  Kak Yan meski ada limitations she still sampai. Zura dan Eli meski sedikit semput, dorang tetap cuba sedaya upaya. Bangga dengan koranglah!

Yang terlebih 'hyper' .. bolehlah ber enjoy main snow macam Misz-ella. Kumpul-kumpul-kumpul dan zassss .. yeahhh .. the snow battle between me and Ayang. I miss this moment.  Hampir 20 tahun kita kenal ni first time main snow sesama, kan Ayang.

One photo for you, Fahad for being a very patient and good Tour Guide who took care of 6 ladies from Malaysia.  Sabar sungguh dia melayan karenah kitorang. Nak itu. Nak ini. Ada yang sakit. Ada yang Ok-Ok like me. Sepanjang 6 Hari/5Malam di Kashmir kami dipertemukan dengan orang yang baik-baik. Alhamdulillah. Rezeki dari Allah. By the way, Fahad boleh cakap Melayu sikit-sikit.


Even Spring has arrived in Kashmir, since Gulmarg adalah "highland" .. masih ada snow disini. Bayangkan kehijauan Gulmarg Golf Course ni during Summer, mesti cantik, kan.

Day 3 - University of Kashmir, Ladang Apple, Manasbal Park & Wullar Lake

Rasanya if you follow Travel Agent lain, University of Kashmir tidak ada dalam agenda. Tapi with Fahad, ada. Dont forget to visit this place. This University is mainly for the local people. Fakultinya kecik-kecik, comel-comel. This is a very cooling, breezing place in Srinagar City. This University area is the Bank of Oxygen ~ says Fahad.

Menghirup udara segar, menjamu mata dengan pemandangan yang cantik dan lawa. OhMyyy .. macamana la hati tak jatuh cinta dengan Kashmir, kan.

Ladang Apple milik Keluarga Fahad. Tapi sayang, pokok apple masih lagi botak kerana Spring delayed in Kashmir. Unlike two years ago, Kak Yan kata masa dia datang daun-daun dah penuh memayungi tetamu di ladang ini. Hurmmm .. tu tandanya kena datang Kashmir lagi, kan. Nak datang Autumn pulaklah .. nak makan apple Kashmir. Anyone? Anyone nak follow? Tehehehe.

 Manasbal Park

The best Tea Party i had in my life is at the Manasbal Park. Menikmati Masala Tea menghadap Tasik dan gunung ganang bertemankan cahaya matahari yang sangat friendly. 

B.E.A.U.T.I.F.U. L.



This is Wullar Lake.  Gunung Salji, Tasik, Kampung, Udara segar .. MasyaAllah .. Misz-ella rindu suasana cantik dan pemandangan alam yang sungguh indah ciptaan Allah SWT di Kashmir.  One day, saya pasti akan ke sini lagi. In Sha Allah.

Day 4 - Heritage Mughal Garden Nishat, Tulips Garden, Masjid Jamia Shopping



Pokok Chinar yang ditanam dari zaman Moghul lagi .. tetap terpelihara sehingga kini. Pokok warisan kebanggaan dan kesayangan Kashmiri. Kagum. Terpesona Misz-ella dengan cara mereka menghargai peninggalan Sejarah mereka.  Entrance fees to Heritage Mughal Garden Nishat is included in the Tour fee if you take a Trip with Fahad. Tour Guide lain i tak tau. Tok leh nak komen. Hehehe.


When you are in Kashmir, Heritage Mughal Garden Nishat is a must sebab ianya adalah taman yang dibina dari zaman pemerintahan Ayahanda Mertua kepada Maharaja Shah Jahan lagi and its under UNESCO World Heritage Centre. Berada di taman ini memberi satu rasa yang sangat istimewa .. very wonderful undescribe feeling.  Bagai ada 'Roh' disini yang buat kita rasa sangat tenang, terpesona dan leka menghayati keindahan panoramanya. Kashmir kaya dengan warisan peninggalan Sejarah Silam kegemilangan Islam. Kashmir memang ada Auralah!




Indira Ghandi Tulips Garden - The biggest tulips garden in Asia. Misz-ella terpesona dengan tulips yang ada disini.  If you are lucky, you will be able to see tulips yang sudah berkembang sepenuhnya. Unlike us .. tulips disini baru nak berkembang. Nak suruh datang lagi la tueeee ... Hehehe.

Deretan kedai di sekitar kawasan Masjid Jamia.  Macam-macam ada. Suasana di sini memang best gila!




Kain Saree is expensive here cos its definitely imported from New Delhi. Masyarat Islam di Kashmir tak pakai Saree ye. Cuba boleh tapi tak yah beli. Mahaiii la sangat.

Day 5 - The Beautiful Pahalgam



Snowfall in Pahalgam - I missed this moment.  Kata Kak Yan, two years ago when she was here, keadaanya tidak begini. It was all green. Tapi Allah SWT kan Maha Berkuasa .. semuanya atas kehendak Dia. Sepatutnya 'green' tapi kami dapat hujan salji. Alhamdulillah.







Pemandangan cantik di sekitar Kashmir.  Cantik, kan. Cantik sangat.

Ada banyak lagi tempat menarik di Kashmir.  For us, we missed two places - Sonamarg and Parimahal kerana kesuntukan masa.  Yang pasti, kebanyakan tempat-tempat menarik di Kashmir berada di Tanah Tinggi sebab kedudukan mukabumi Kashmir yang bergunung ganang. Mana-mana tempat pun sejuk even matahari terik di kepala .. macam Frasers Hill di tempat kita tapi off course, Kashmir lagi suci dan asli. Masih dara. Untouch.


Pemandangan biasa di India .. naik bus duk atas bumbung. Adoilaaa .. Misz-ella belum tentu berani weih!!

Mountains everywhere


In Kashmir, pemandangan dan kewujudan askar berkawal di merata tempat adalah perkara biasa.  Kadang-kadang mendatangkan rasa a bit tidak selesa sebab dengan senapang panjangnya .. tapi bak kata Fahad .. dont bother about them .. orang kita pun dah biasa dengan diaorang .. buat tak tau jer. Diaorang takut sangat penduduk Kashmir buat Rusuhan Anti India. Almaklumler .. Kashmir kan tengah fight for independent. 


Do's and Dont's in Kashmir
  • Mesti minum Masala Tea di sini, Ok and kalau ada peluang, minumlah Kehwa with Saffron & Almond. Perghhhh best!
  • Tinggal di Houseboat sekurang-kurangnya untuk 2 malam. Houseboat ada banyak 'range' .. yang mahal ataupun yang murah. For me, Gulistan Palace dah cukup baik dah. Bilik selesa, Makan minum sedap .. Free Wi-Fi available in the houseboat dan linenya adalah sangat laju.
  • Menjadi amalan masyarakat Kashmir disini memberi Salam tak kira masa.  Ungkapan Assalamualaikum sentiasa dibibir tak kira kenal atau tidak sesama mereka. Amalkan ye ..
  • Listen to your Tour Guide. They know Kashmir more than us. Regardless either you are man or ladies, its better to have a Tour Guide during your trip in Kashmir cos Kashmir belum lagi mencapai tahap "friendly tourist". Signages sangat kurang. Public toilet tak ada. Tapi jangan risau, tell your Tour Guide if you need to go to the Toilet .. Restoran, Hotel banyak.
  • Masyarakat Kashmir suka main 'Hon'. Diaorang tak guna signal left, right, beam or whatever. Ada berani nak drive kat sana? Tehehehe.
  • Traffic light pun masih baru lagi wujud di Kashmir, katanya
  • Jangan lupa beli Walnut Tart di Moonlight. Sedap wa cakap lu ..
  • Beli la kekacang campur bawak balik Malaysia sebab sana sangat murah. Almonds, Walnuts and hazels .. dan jangan lupa .. gula manis buatan Kashmir yang sedap sangat tu ye.
  • Jangan risau kalau sakit perut, sakit kepala or whatever .. ada banyak kedai jual ubat-ubat kat sana tapi buat orang macam Misz-ella, saya memang sentiasa sediakan payung sebelum hujan, handyplast, panadol, eno halia, pil chi kit teck aun, gula-gula ubat batuk, minyak angin, semua Misz-ella bawak dari Malaysia.
  • Makanan di Kashmir sangat sedap. Tak pedas macam kat Malaysia sebab dorang tak da cili api. Paling kuat pun pedas rempah je lah.
  • Bargain hard time shopping. The best is get our Tourist Guide to help.
  • The best time to visit Kashmir is during Spring and early Summer. Tapi kalau nak main salji like me, offkos Springlah! Kat atas gunung boleh main salji, kat tasik-tasik boleh jumpa cahaya matahari. Best, kan. Kalau nak makan buah dan melihat daun-daun kering, Autumn lah. But definitely, dont come during Winter. Tak da benda boleh buat masa Winter kat sini. Siang pendek, pukul 5:30 petang dah kena duduk dalam rumah.
  • Ada banyak Travel Agent yang buat Trip to Kashmir like Triways, etc but i think its expensive.  Lebih baik beli Ground Package je macam kitorang.
  • The best time to book flight ticket to Delhi is during MATTA Fair.  Kitorang bayar RM1050/return when the actual price is dua ribu lebih. Murah, kan.
  • Nak ke Kashmir dari Delhi has to take another flight i.e. Indigo or SpiceJet. Yang ni, kitorang suruh Fahad uruskan.
  • Hotel kat Kashmir mahal. Even Ibni Kabeer Hotel yang kami duduk tu pun dah dekat RM300 semalam. Mahal sebab diaorang target tourist.
  • Hotel Ibni Kabeer yang kami duduk selama 3 malam di Kashmir is good.   Bilik luas dan sangat selesa. Layanan dari kakitangan Hotel superb!! They recognised their guests very well. Tapi iyelah .. Hotel lama .. so ada la yang tak molek sikit di sini sana but for me .. i pejam mata je benda-benda camtu. 'Water heater' ada pada waktu-waktu tertentu je .. 4 jam malam dan 3jam pagi tak silap Misz-ella but i dont care lah .. Kashmir yang indah buat Misz-ella tak kesah small matter camtu.
  • Security procedure di India memang sangat ketat.  Buat perempuan, memang ada satu bilik khas and habis satu badan kena raba.  Whatever dont and not suppose to be in the bag jangan bawa.
  • Each travellers are allowed to bring 25,000 Rupees only to India. Kalau nak bawak lebih, pandai-pandai la ye. Bagi la kat kawan sorang sikit suruh tolong bawakkan .
  • Perlu Visa untuk ke India.  Kami apply sendiri di India Visa Centre, Kuala Lumpur.
  • And last, contact Fahad at +91 94 19 02322 or email dia kat fahadally@gmail.com. Bagitau dia yang u get to know him from Misz-ella's blog.  Pakej Fahad bermula dari RM1000 ke atas.  The one that Misz-ella and frens took is RM1500 which includes 2 Nights at Houseboat, 3 Nights at Hotel Ibni Kabeer, Entrance fees to all places visited, Breakfast and Dinner, Transport and Tour Guide. Kalau tak dapat contact dia, whatsapp Misz-ella pun bolehlah. Misz-ella tolong mana yang boleh ye.

Dan last lagi sekali .. I Love Kashmir.  Kashmir is full of beauty with its originality and identity.  Satu hari nanti, saya memang nak ke sana lagi. Doa-doakan ye.  Murah rezeki panjang umur, In Sha Allah. I hope you all will enjoy Kashmir as much as i do. Thanks for reading my Journey to Kashmir. Bye.



13 comments:

Intan ~ Nur Azlina said...

Thanks for the info kak, teringin rasanya nak travel sana..

Nieda ramly said...

wow...menarik.

mrs gold said...

harap ada rezeki lebih...tingin nak pi...hihi

Feyo Tasan said...

Hye sis.. sy tpikat dgn kashmir dr blog sis. U inspire me a lot!!! Tq.Trus pasang target nk g sana...nk g thn dpn...harap2...

Mama Zharfan said...

thanks for the info. rupa2nya ratenya quite affordable..i hope to be there one sweet day :)

BungaYangJauh said...

Bestnyer Kashmir, boleh tau tarikh akak ke sana?

Ros said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ROS said...

Salam Miss Ela..

Boleh tak I nak dapat kan contact no u? Cadang nak pergi Delhi, Agra, Sri Nagar hujung bulan April ni...so nak tanya u pasal tour guide dan tips lain.

tq

Anonymous said...

Saya plan nak ke kashmir + agra . Macam mana nak contact sis ye nak Tanya details. Thanks
-nik-

Farah Izzati said...

Salam, nak tanya ground package yang Mr Fahad offer ni include dengan itinerary ke agra taj mahal tak ?

Najwa Jamil said...

Assalamualaikum,

Kak Ela,saya nak tau details mengenai trip ke kashmir boleh tak. Saya plan nak ke sana Februari 2016. Emel saya najwa_jamil@yahoo.com atau najwaj84@gmail.com

Rina oLdirtyb said...

Dear Misz Ella .. 1stly..your blog rocks! Btw Mr Fahad Ali passed away 7th months ago. His wife, Asma is taking over the company and still arranging tours in Kashmir and other places.

Islamic Traveller said...

Perkongsian yang sangat menarik...