Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Bario Day 1 - Rumah Panjang Bario Asal, Sheeps & Cafe

After a day in Kuching, we fly to Bario with The Borneo Team. Excited nak tengok tempat asal bahan utama Beras Bario Facial Bar yang Misz-ella gunakan. Actually informasi yang Misz-ella ada tentang Bario adalah sangat sikit .. so i started to google about Bario.  

Then ada question mark in my mind cos ada yang cakap nothing much there .. cukup sekali tak nak datang lagi .. but knowing my character, if i nak try something or buat sesuatu yang baru .. i strongly believed that i have to try and experience it myself.  I read others Testimonial for reference only.  

Other information given by the Trip organiser :-
  • No electricity supply in Bario. Generator is provided from 6:30-10:30pm
  • Only Celcom line is available but no 3G
  • Bring your own sweater as the weather is quite cold at night
  • No water heater
  • Stay with a family in Bario ~ Homestay concept
  • Dont forget mosquito repellent and torchlight
  • Back to Nature 
OO Ok .. Alright. Dengan info di atas, mungkin menyebabkan sesetengah orang kecut perut tak mau pergi, tapi saya masih terpanggil untuk melihat Bario dengan mata dan hati saya sendiri.

Kedudukan Bario Highland @ Tanah Tinggi Bario adalah kira-kira 1150 metre dari aras laut  di Timur-Laut Sarawak bersempadan dengan Kalimantan, Indonesia. Bario dikelilingi oleh hutan tebal dan gunung ganang yang sangat cantik pemandangannya termasuklah Gunung Murud. 

Bario is a home for Kelabits, a small ethnic group in Sarawak.  They are Christian Protestant by religion, they had a beautiful skin, they speaks good English and Bahasa Melayu and they are recognised as one of the most intelligent ethnic in the world. The main economic activity in Bario is Agriculture mainly growing Bario rice.  Nanti Misz-ella cerita lebih lanjut tentang Beras Bario ye.

Bario bermaksud angin dalam bahasa Kelabit dan bersesuaianlah dengan namanya, Bario sentiasa di tiup angin dengan suhu sekitar 20-25°C di siang hari dan sekitar 15°C  pada waktu malam.

Perjalanan ke Bario dari Kuching adalah melalui Miri dengan menaiki pesawat Twin Otter 19 penumpang. Nak naik pesawat, penumpang dan barang-barang harus ditimbang terlebih dahulu .. almaklumlah pesawat ringan dan terbang rendah. Excited ooo .. boleh nampak view as we fly. Rugi kalau ketiduran. Hehe.

View dari atas Kapal terbang. Its soooo beautiful. Like a bunch of brocolli, kan. 


 
Hello Mr. Pilot .. Thank for your flying us to Bario. The journey was good. I membayangkan kapal terbang gegar-gegar langgar awan and i will face "headpening" but no .. it was a superb journey. Comel la terbang dengan Kapal terbang ni .. dia terbang rendah je .. macam burung terbang di angkasa je i rasa. Hehe.

Ini betul-betul nature sampai dekat semak samun pun kau nak bergambar ye wahai Misz-ella? Tehehe. Photo courtesy of Fish's Dropbox.  Thank you adik comel!

This is where we stay in Bario - Ngimat Ayu's Home Stay, Buad Main Beruh, Bario atau dalam bahasa Melayunya Rumah Penginapan Ngimat Ayu, Kg. Buad Main Beruh, Bario.

Fish keep on saying .. "macam Banglo, kan". Yes it is Fish .. this is a Banglo cos its super huge, besar dan sangat selesa.  Yang penting this Homestay is sangat bersih.

Here we stay with The Kelabits Family. Nenek, Auntie Deborah and family take care of us during our 3D/2Nights in Bario.

Tempat makan dan lepak kami selama 3H/2M. We enjoyed the moments we spend here. The environment is so cool and breezy .. the scenery is superb!! Selama 3H/2M di sini, tiap-tiap hari Misz-ella bangun awal to enjoy the fantastic early morning scenery.  Orang lain belum bangun Misz-ella dah duduk kat sini, berterapi pagi sorang-sorang menghayati keindahan alam dan menghirup udara segar bumi Bario yang indah ini.


I have stay in a Homestay mengadap Sawah padi di Semenanjung tapi ini pertama kali tinggal di Homestay mengadap sawah dan gunung ganang yang indah and its in Borneo. Amazing scenery! Hati dah mula berbunga-bunga dengan apa yang ada di depan mata .. "Jatuh Cinta"

Coffee, Milo, Tea and plain drink is ready for self serving.  Help yourself .. Layan diri, sila buat macam rumah sendiri .. at any time you wish. Peminat kopi tegar macam Misz-ella memang layanlah .. berpeket-peket kopi i bedal sorang. Tak yah berebut sebab dorang bukan Coffee Lover macam i. Tehehe.

Bentuk muka bumi Bario is round in shape, i guess. Its like a bowl.  Imagine you stay in a bowl .. lantai mangkuk adalah tanah yang kita pijak, dinding mangkuk pula adalah gunung ganang. Bayangkan hidup dikelilingi gunung ganang yang hijau .. berbumbungkan langit biru dan awan putih yang cantik dan sangat memukau, menghirup udara segar tanpa pencemaran dan bertemankan cahaya matahari yang sangat 'friendly' di bumi Bario yang bertuah ini.  Cool, right. 

Another fantastic scenery spotted by my Samsung Note 3. Cantiklah!! Cantik sangat. Bahagia mata dijamu dengan pemandangan cantik seperti ini. Tenang jiwa merenung keindahan alam ciptaan Tuhan di sini. Bestnya Bario .. macam tu la rasa hati Misz-ella tatkala melihat yang indah-indah di bumi Bario ini. 


Our first food in Bario - Nasi Goreng Bario served with Egg, Sayur Kacang Panjang, Pucuk Rebung, Sambal Tomato dan desert Nenas Bario. Sedap!! Misz-ella pertama kali makan Pucuk Rebung .. sedap rupanya. Dalam banyak-banyak 'adventure' .. food adventure paling Misz-ella tak 'In' .. petai tak makan, siput sedut, rebung, sambal tempoyak tak makan, ikan pekasam baunya pun Misz-ella tak boleh layan so memang tak makan. I always nervous if i have to eat something new. I observe .. tengok reaction orang lain dulu .. get myself confident with their testimonials then only try a little bit with doa dalam hati .. Harap-harap aku boleh telan la benda ni .. teruk betul i ni, kan. Haha.


After lunch we went to Rumah Panjang Bario Asal. I always want to know more about Rumah Panjang so this is one of the Itinerary yang i tunggu. Excited nak tau macam mana kehidupan penghuni rumah panjang .. macam mana keadaan di dalam rumah panjang. Nanti saya tunjuk kamu ~ kata Ruran .. our Driver cum Tour Co-ordinator for this Trip.  Ruran is a 23 year old Kelabits who speaks good English and Bahasa Melayu and i tell you .. kulit dia tersangat lah cantik. Tak payah susah-susah pergi Spa buat  tiap-tiap bulan macam i. 


Entrance to Rumah Panjang Bario Asal


As we enter the house, we will see a very long walkway .. sebelah kanan adalah deretan pintu di mana di dalam pintu itu lah penduduk Rumah Panjang tinggal dan 'walkway' ini berfungsi sebagai dewan keraian. Sebarang Majlis makan, kenduri atau 'gathering' penduduk Rumah panjang ini akan dijalankan disini.  So this walkway also act like a hall for the Rumah Panjang community.

As you go straight till the end, you will find a right turn .. satu lorong kecik yang akan membawa kita ke the other side of the Long House.  Dekat sini kita akan nampak pintu belakang bagi pintu-pintu yang kita jumpa di 'walkway @ hall' tadi dan diluar pintu itu adalah tempat memasak dan ruang rehat bagi keluarga-keluarga di Rumah Panjang Bario Asal ini. So its clearly here that Rumah Panjang berbentuk U yang bukan bulat tapi bersegi. Dari pintu masuk jalan terus sampai hujung ambik kanan baru jumpa dapur dan ruang rehat serta ruang makan keluarga diaorang. 












Exploring Rumah Panjang Bario Asal. First time kan, .. everything is exciting and interesting. Hehe.


Ada Homestay jugak ye dalam Rumah Panjang Bario Asal ni. 


Ada jugak yang dah ada kitchen cabinet.



You can get Kelabit's traditional assessories  here too. After exploring Rumah Panjang Bario Asal, i am more clearer about it.  Dulu i ingat penghuni Rumah Panjang tinggal bersempit-sempit rupanya mereka tinggal dengan selesa. Thanks Borneo Soap membawa saya ke sini .. membuka fikiran dan meluaskan minda yang sempit sebelum ini.


Keadaan mukabumi Bario yang berbukit-bukau menyebabkan hanya 4WD sahaja yang sesuai digunakan di sini .. mata sangat bahagia sebab yang dijamu dengan pemandangan yang indah-indah sahaja. Bario cantiklah!

Kampung-kampung di sekitar Bario. Tak perlu Landscape Architect here cos Bario is originally beautiful.

Then kita melawat Ladang Ternakan Kambing milik keluarga Ruran yang terletak di atas bukit. Look at the sheeps .. they are very healthy. Gebu-gebu kambing di sini.  Comel lah!

Percubaan untuk mengambil gambar guna Note 3 berjaya, even Misz-ella main tekan je tak nampak 'screen' nya sebab silau cahaya matahari .. tapi sikitnya sheep. I wish there are more sheeps behind me. 

Green field .. red shirt, brown hair, wind .. Perfect combination!! Look at the images inside my Sunglass. I saw blue sky. Amazing, right.

By the way .. mari berkenalan dengan mereka-mereka yang terlibat dengan Trip ke Bario ini @ my travel partner .. Ain, Misz-ella, Fish and Amin. Borneo Soap fly us to Bario to witness how beautiful the nature in Bario is .. how healthy the environment here .. how fresh the air in Bario and the sheep farm on top of the hill ...  I fell in love with Bario and i believe they love Bario too as much as i do. Nature-nature ni memang kena dengan jiwa Misz-ella lah. Bario is just special in its own way ... its originality, its identity. Hari pertama dah jatuh cinta dengan Bario .. macamana nak balik ni?

Photo from Ruran's handphone, courtesy of Amin Aznizan's FB. Thanks for allowing me to share it here with my blog reader.  Amazing photo .. cantik sangat gambar ni.  This picture really speaks .. our happy moment in Bario!!

Gunung ganang berbalam-balam. Indahnya alam ciptaan Tuhan. Saya yang bertuah .. kerana berpeluang melihat keindahan bumi Bario yang cantik ini dengan jiwa saya sendiri.  

BARIO

Our Dinner on Day 1 - Terung Goreng, Sayur Pucuk Ubi, Sayur Midin, Kulat, Sup Jagung, Lauk Ayam dan Sambal Tomato.  Patut la orang Kelabit sehat dan cantik, they eat a lot of vegetables and all vegetable are planted in organic way here. Tiada bahan kimia, tiada pencemaran di sini and surprisingly, masakan orang Kelabit adalah sangat sedap. Where ever i go, i always worry about food .. takut sangat kot-kot 'its not accepted by my tummy' but it doesn't happen here.  Di Bario Misz-ella pertama kali makan Kulat liar. Kat sini kita makan Oyster mushroom jual kat Supermarket je .. di sini makan Cendawan@ kulat liar yang dikutip selepas hujan. This is really back to nature. Misz-ella suka lah. By this time, i do not know how much i have fall in love with Bario .. beautiful scenery, friendly sunshine, the cool and breezy wind, smiling faces of Kelabits, delicious food .. everything win my heart ~ jatuh cinta berulang kali.


After dinner we walked to a Cafe di Bario.  I love this .. jalan ramai-ramai bertemankan sinaran lampu suluh sambil ditiup angin dingin malam Bario. Cool lah .. betul-betul membelai jiwa seorang anak jati KL macam saya. Iskkk tiba-tiba rindu Bario. 

Di cafe ni ada 'Life band' .. tempat penduduk Bario berkumpul menghibur hati and gambar ke dua ni ialah Kingston, a tourist from Kuala Lumpur who stayed in the same Homestay with us. Hai Kingston *i know you read my Blog .. hehe*. Thank you for still Keeping in touch.  Indahnya Bario kerana ia menyatukan kami semua.

We ended our first day in Bario dengan bunga-bunga dalam hati.  Misz-ella tidur senyum malam pertama di Bario ni. Hehe.

Day 2 in Bario is much more interesting. Stay with me cos i'm gonna bring more colours of Bario to you. Tq for reading. Byeee. 






28 comments:

Ishafizan Ishak said...

amazing experience :)

Anonymous said...

Sarawak truly Asia.....kamek orang sarawak...Tq sebab cerita yg benar tentang bario.luv kak cik

Tihara said...

waa seronoknya
teringin nak gi sini
hirup udara segar :)

Chekgu Azrine said...

cantiknya tempat ni sis..sangat!!

Misz-ella Ismail said...

@Ishafizan Ishak ..

Yes it is. I am very lucky berpeluang menjejak kan kaki ke Bario yang indah.

Misz-ella Ismail said...

Luv u too, Anonymous. Tq baca.

Misz-ella Ismail said...

@Tihara,

Yes Tihara. Saya rindu udara segar Bario yang tiada di Kuala Lumpur ni.

Misz-ella Ismail said...

Ye Cikgu Azrine. Kita tau Kashmir, Switzerland, New Zealand lawa walhal bumi Bario di Sarawak tu tak kurang indahnya. Sayangnya tak ramai yang tau tentang Bario.

Diana Rashid said...

jauhnya bejalan kakchik..

Daddy Ziyyad said...

Subhanallah...
CAntik!
Clear blue sky + padang ragut yg cantik...kalau kata kat New Zealand pun org percaya!

gadisBunga™ said...

ok dah boleh komen.

i pun dah jatuh cinta dengan Bario. tak sabar nak pegi!!!

Amanda Suria said...

cantiknya...how i wish i could be there in future...serius cantik kak chik...

Misz-ella Ismail said...

@diana,

Dkt sbb masih dlm Msia lagi. Hehe.

Misz-ella Ismail said...

@diana,

Dkt sbb masih dlm Msia lagi. Hehe.

Misz-ella Ismail said...

@dktr khairul, blh la feeling NZ kat Bario tu.

Misz-ella Ismail said...
This comment has been removed by the author.
Misz-ella Ismail said...

@Gadis Bunga,

Srinagar blh sampai inikan pulak Bario, kan.

Misz-ella Ismail said...

@Amanda Suria, sumpah cantik. Kc tak tipu. I hope you will be there ..

Anonymous said...

Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous
to and you're just extremely magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you're saying
and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
I cant wait to read far more from you. This is really
a great web site.

My site; flashcard cho be

elly nadyra said...

cantiknya
mmg cantik
clear blue sky
padang ragut yang hijau
makanan nampak sedap
rumah panjang yang nampak selesa dan cukup luas

Wai Yee aka Rane said...

Nice!

Innanie Ariffin said...

bestnyaaaa kc!

Mieza Everdeen said...

alahai seronoknya kak ella dapat ke Bario :D kak ella buat mieza rasa nak fly ke sana sekarang jugak, hehe! lepas ni kalau mieza hilang mungkin boleh cari kat bario? ahaha XD

Misz-ella Ismail said...

@elly nadra,

This trip really open my eyes and mind.

Misz-ella Ismail said...

@Rane ..

Yes. It is very nice.

Misz-ella Ismail said...

@Innanie .. best sgt2

Misz-ella Ismail said...

@Mieza,

BARIO sgt sesuai untuk main sorok-sorok. Hehe.

farid faliq said...

macamana nak book homestay dengan guide nama Ruran tu. plan nak gi bario CNY with same itinerary like yours