Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Flat Tuesday

Berhari melenjan diri. Dari Sabtu ke Ahad sampai ke hari Isnin. Hari Selasa akhirnya Misz-ella 'flat'.  Masa untuk 're-charge' tapi kalau difikirkan balik, hanya fizikal sahaja berehat .. minda tetap bekerja dan akhirnya .. Misz-ella hanya stop bila tubuh badan keluarkan simptom-simptom harus berhenti dan rehatkan diri.

Keluar awal pagi Sabtu while the whole family masih syok dibuai mimpi. Destinasi :- Pasar Tani Paya Jaras beli bahan basah nak masak Juadah Hari Raya Haji. Then pergi rumah Mama untuk acara Main masak-masak secara berjemaah. Dari 10 pagi sampai 7 malam .. sambung lagi di rumah sendiri dari pukul 8 hingga 12 malam.  I donno how to describe What my feeling was .. penat ke? Tidak ke? Yang pasti when we do things that make us happy .. we will just feel like Just do it and  Enjoy doing it. Penat pun kau tak rasa Beb. 

Hari Ahad .. Hari Raya Haji 2014. Bangun pagi masak Ayam Masak Merah for my big family.  My Ayam Masak Merah is my family favorites so harus la aku melayan their special request. Lepas Solat pergi rumah Mama and we were there till 2pm. Balik rumah then lepas Solat Asar keluar lagi .. Puncak Alam my destinasi .. rumah Mek Ti dan Umi.  I ended up reach home at 10:30 night. Rehat dan tidur. Esok kena bangun awal lagi .. ada outing with my big family.

Pagi Isnin .. bangun awal to cook Sambal Tumis Ikan Bilis .. another lauk favorites my family and i am the Master of cooking it. So if Sambal Bilis, harus lah ia menjadi tugasan i.  Dah masak, Angah came to my house to get the Sambal.  You all jalan dulu nanti i follow kemudian.  Got to fix my tyre that morning as i noticed ada paku kat tayar belakang. After fix the tyre then i vrommmm laju-laju ke Dengkil.  Today activity is exploring the nature with the whole family.  Me and family always love nature .. cantik sangat pemandangan kat tempat ni tapi sayang .. cuaca sangat panas .. hajat hati nak 'cycling' kat sini ramai-ramai tak sampai.  Sampai rumah pukul 4 petang malam i still pegi 'Aerodance'. Mula-mula ada rasa sikit malas sebab cuaca yang panas buat kita kepenatan tapi my mind say GO. So there i am .. exercising 1 hour non-stop with Aerodance and Stepboard.  One thing about me .. bila dapat bersenam .. bila dengar muzik .. aku lupa yang aku penat. Aku lupa yang sebenarnya aku ada sikit sakit kepala sebab cuaca sangat panas siang tadi.  Again i realised my theory is right .. Do things which makes u happy. In sha Allah you will enjoy doing it .. u will keep on moving with it.  Penat entah ke mana .. satisfaction pulak yang ada. Alhamdulillah .. rezeki Allah swt datang dengan berbagai cara dan ini salah satu darinya .. Think positive. Be positive. Stay fit and active.  Itu memang Misz-ella lah! Dari dulu dia memang macam tu. 

Hari Selasa .. hari di mana tiba-tiba Misz-ella rasa seperti mahu rehat sepanjang hari tapi tidak rehat mana pun sebenarnya kerana minda harus bekerja. Menghadap 'laptop' dari pagi sampai malam .. men 'settle' kan semua kerja-kerja tertunggak and i only stop when body keluarkan simptom u need rest, Misz-ella.  Life is full of fun.  I always enjoy every moment of my life. Tiap detik berharga .. tiap kejadian tak kira pahit manis ada baiknya buat kita. Today is Wednesday.  Misz-ella ada Event kat Puchong petang ni. Selamat Hari Rabu, kawan-kawan.

3 comments:

Kakcik Nur said...

Salam Rabu Ella and keep enjoying your day... :)

Diana Rashid said...

Meriah jugak raya kakchik..sampai ke malam penat ye kakchik..heheh

sudipVSsenduk said...

bila la agaknya sVs nak rajin bersenam mcm Ella.. huhuhu