Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Bario Day 2 - Garam Bario. Beras Bario.

Hello readers .. As promised, this Entry is Part 2 of Day 2 activities.  Too many photos on Day 2 activities till i have to split it to two entries. Gigih i ok .. menghadap 'lappy' dari pagi sampai malam dan 'refresh memory about Bario' demi nak share Bario dengan Blog reader Dari Jari-Jari Halusku ni. Lepas ni kalau ada yang pergi Bario kerana Blog ni kena belanja Misz-ella ole-ole dari Bario, Ok. Hehe.

Other than nenas dan beras, Bario is also popular with its Mineral Salt known as Garam Bario.


So hari ni, lepas Sarapan Pagi kat tamu, kita masuk Hutan untuk ke Salt Spring bagi melihat sendiri pembuatan Garam Bario yang dihasilkan secara semulajadi di sini.  Kat Bario ni semuanya semulajadi. Best lah!! Misz-ella suka benda-benda berkait dengan semulajadi ni. Yang palsu, tiruan tu sume i pangkah awal-awal. Haha.

Pagi 27.09.2014 di Pa' Umor .. the weather is perfect, beautiful sunshine and a bit windy. We were told that the trail is not difficult .. about 20-25 minutes hike before we reach the Salt Spring location. OK .. jom .. bukan main tinggi lagi graf semangat kitorang pagi tu.

Orang dah jalan me and Fish tak sudah lagi dengan 'Selfie'. Berhenti, pose, ambik gambar .. i think we made it more than 25 minutes cos extra time tu we allocate for pose, pose and pose.  Dalam hutan pun boleh. Hehe. 

Then kita tarik Ain masuk dalam gambar. Ngeeeee .. comel la Ain senyum. Muka-muka ceria tak sabar nak masuk hutan cari Garam Bario. Gunung kat belakang kitorang .. mountains can be seen everywhere in Bario. Sukalah!! Bahagia bijik mata kerana melihat yang indah-indah sahaja. 

Gambar-gambar di atas adalah dari camera Fish. Thanks sharing your Dropbox with me, Fish. 

 Lead by Uncle Larry .. He is the jungle expert.

Ini masih luar .. belum masuk dalam lagi. Cantik kan kehijauan bumi Bario ni.

Happy face of Fish.  When i knew that i am going to Bario with Fish, i was so worried about her. Yang i tau Fish ni umur dia 22 tahun, very soft spoken and lemah lembut gemalai orangnya. Misz-ella macam tak konfiden je Fish boleh adapt herself dengan Bario. I underestimate her actually because she is doing fine in Bario.

Then we arrived at Lubang Garam Pa' Umor .. di dalamnya mengandungi air masin yang berupaya menghasilkan garam.  Telaga ini khabarnya dibina oleh pihak Shell bagi membolehkan penduduk Bario mencari rezeki menggunakan sumber alam semulajadi.  Dont you think Bario sangat bertuah? Bukan sahaja kaya dengan keindahan alam semulajadi malah juga khazanah bumi yang bernilai dan tinggi khasiatnya kepada manusia.

This is how they process Bario mineral salt.  This big utensil is "Kawang".  Air dari telaga tadi direbus dengan api perlahan selama berbelas jam untuk dikeringkan bagi tujuan mendapatkan serbuk Garam Bario. Serbuk garam itu kemudian akan dibakar di dalam bekas buluh bagi menguatkan lagi tekstur Garam tu. Garam Bario sangat halus dan warnanya sedikit Kelabu atau keperangan dibandingkan dengan garam laut yang ada di dapur-dapur kita hari ini kerana ianya dihasilkan secara semulajadi tanpa melibatkan apa-apa tindakbalas kimia ... means no bleaching procedure used in the making of Bario Mineral Salt .. the colour is purely original. Garam Bario kurang masin dibandingkan dengan garam biasa dan mengandungi kandungan mineral yang sangat tinggi. I have tried Garam Bario .. makan nenas cicah garam bario. Sedap.

I always believed that organic is the best way in life cause it is very healthy. Tidak ada bahan kimia digunakan dalam menghasilkan sesuatu produk organik. Organic way of life sangat mesra alam dan bermanfaat kepada manusia.

Sempat ber grup photo dalam hutan. Thanks to Fish .. dia suka selfie kita semua dapat tumpang sekaki. Fish oo Fish .. tiba-tiba rindu nak panggil nama dia. Teringat Auntie Deborah .. Fish? Ikan kah? Haha. 

Kaki-kaki comot sebelum turun ke jalan balik.  Kita balik melalui "Buffalo Trail". According to the workers, the Buffola Trail is shorter and nearer .. only 7 minutes to the main road. 7 minutes? 7 minutes is definitely better than 25 minutes hiking masa kita masuk tadi so OK .. we took the challenge. Wahhhh .. berkobar-kobar semangat!!

Before balik, jangan lupa sign the Guest Book.  Ada misz-ella di situ. Yeayyy!! 

The Buffallo trail is more challenging cos its very slippery.  Bayangkan la, ini laluan kerbau mengangkut kayu api untuk digunakan di tempat penyediaan Garam Bario ni. Buffalo itself is heavy .. plus kayu api? Can u imagine how deep is the kesan laluan kerbau di Buffalo trail ni and its not only deep but muddy and slippery. Other than that challenge the rest are ok .. its flat, tak perlu mendaki bukit yang tinggi dan tak banyak obstruction.  I always love hiking in a jungle.  Kat Tasik Kenyir, kat Hutan Belum, kat Bukit Fraser .. this is one of the activitity that me and family do not want to miss. We always love nature lah. Kami sayang Bumi Hijau.

Tengok tu .. kena extra careful cos its very slippery .. so terkedek-kedek kami menyusun langkah berhati-hati supaya tak jatuh ke dalam lumpur tu. Its all about technique. Teknik ya Amin .. macam tu la Uncle Larry cakap. Teknik yang diperlukan disini ialah 'balancing' dan pijak tempat yang betul. Buffalo make it 7 minutes but we took more than that to complete the trail sebab terlalu sibuk menyusun teknik. Malu siot kalah kat buffalo. Haha.

Tapi sangat berbaloi menghadapi semua halangan mencomotkan diri di trail ini sebab sebaik keluar dari "Buffalo Trail" tu, kita jumpa pemandangan yang Wahhhhhh ... tersangatlah indah. Cantiknya Bario. Dari mana-mana sahaja Bario tetap indah dan lawa memukau pandangan mata kami semua. Look at this place ... this place is just amazing and i can say that this place is a bank of oxygen. Nice scenery, fresh air, cool and breezy .. hati sapa la tak jatuh cinta dengan Bario ni. I am so proud kerana berpeluang merasai pengalaman indah di bumi Bario yang bertuah ni. Happy lah!!

Bila hepi kita selfie. Langit biru, awan putih, gunung ganang hijau, udara sejuk segar .. i didn't find this in KL. Rindu la kat suasana Bario.

Itu Gunung Murud rasanya kalau tak silap saya.


Dan kasut-kasut pun semakin comot

It was a good experience for us especially me. Just imagine .. this is my first visit to Sarawak and during this first visit i have to mencomotkan diri dalam hutan Borneo yang indah ini. Ehh .. tak kesah lah .. comot pun aku rela sebab nature di Bario buat saya rasa sangat  bahagia *hati berbunga-bunga* Masa ni teringat orang kata Sarawak tak da apa lebih baik Sabah *which i have gone many times* but for me Sarawak sangat istimewa terutamanya Bario.  Once visited terus jatuh cinta. So readers .. if you love nature, Bario is the answer. Natures everywhere ..

We were very happy when we completed the journey to The Salt Spring.. so kita tunggu Ruran datang ambik then lepas ni kita nak buat macam-macam lagi. Yeayy!


We went back to the Homestay for lunch.  A lot of calories burnt during the hiking, so masa ni the only thing in our mind is feeding the tummy.

Nasi putih berlaukkan Telur goreng, sayur timun, Bak Choy dan Sambal. Ringkas tapi cukup memikat selera. Apasal semuanya best-best di Bario ni?

Close-up of the Sambal cos its very nice. Telur goreng pun comel.  Misz-ella kat sini goreng telur pun tunggang terbalik dan tak molek. Adoii la .. malunya i kat Auntie Deborah dan Nenek. Hehe.

Buah Mata Kucing kat Bario ni comel-comel.  Its organic .. tiada baja kimia digunakan dalam kaedah penanaman. So understood la bila tengok saiznya, kan. Lepas lunch kita pergi Kebun Nenas .. boleh baca Entry kat sini untuk refresh memory ye.

Lepas Kebun Nenas kita ke Bario Ceria .. kilang memproses padi Bario untuk dijadikan Beras sebelum diedarkan ke pasaran tempatan.

The brown and white Bario rice.

They used Vacumn pack technique untuk memastikan kesegaran dan kualiti beras sentiasa terpelihara.

Labelling


So comel and neat the packaging of the Beras and we brought home a few pack. Kalau ke Bario, buah tangan yang harus di bawa pulang ada lah Beras, nenas atau garam Bario. Jangan cari poskad, fridge magnet atau key chain.  Confirm tak ada cos this is not a commercial place. Its all about nature here.





Beras Bario is also available at Justlife, an organic shop located at Ground Floor, IPC, Mutiara Damansara. Klang valley resident if nak cuba kesedapan Beras Bario boleh la beli kat sini.

Beras Bario at Justlife, IPC Mutiara Damansara

According to Sarawak Tourism Board, Beras Bario has long been recognised as the best rice in the world. It has a very soft texture, fine grains, mild aroma and nice taste.  Beras Bario adalah semulajadi wangi dan sedap dimakan, tak perlu bahan kimia tambahan untuk menambah aroma di dalam Beras Bario ini. Ramai suka Beras Wangi, tapi bayangkan, berapa banyak proses kimia yang perlu dilalui untuk menjadikan sesuatu beras itu wangi.  

Beras Bario is organically grown and harvested in Bario .. an isolated place in Sarawak which is still virgin, pure and pollution free. The method of planting Beras Bario is organic - manually planted, chemical free, fresh mountain water used, no fertilizer, tak ada racun serangga dan dalam kaedah penanaman organic, kepentingan alam sekitar adalah satu perkara yang sangat dititikberatkan. Kaedah penanaman organic mengambillkira kepentingan alam sekitar or in the other word it is environment friendly. Tiada pencemaran alam terjadi semasa penanaman Beras Bario. Bangga tak? Bangga tak orang Sarawak dengan adanya Beras Bario dalam negeri mereka? Misz-ella pun tumpang banggalah cos the best rice in the world is from Malaysia inikan pulak orang Sarawak, kan. Dan tambah bangga cos i have been to the place where the best rice in the world grown iaitu Bario, stay with the Kelabits who planted the rice and i had a wonderful experience planting the rice together with the rest of my friend.

Tambah bangga bila Beras Bario yang terbaik di dunia ini dijadikan Sabun muka oleh Borneo Soap dan sabun tu saya guna.  Triple joy!!

OK .. Thats all we did during our 2nd day in Bario tapi Entry tentang Bario tidak berhenti disini. I still have a few more Entry before i wrap-up My journey in Bario. So stay tune cos ada lagi cerita-cerita menarik yang Misz-ella nak share kat sini dengan korang semua.  Tq for reading. Bye. 




14 comments:

Anonymous said...

thank kak cik crita yg betul tentang sarawak - bario. sedih dgn kenyataan sorang student dr selangor yg mengatakan kat s'wak ni ada roundabout je...dah 2 thn kat kuching satu gunung pun tak jumpa lagi...org sarawak mcm saya ni sedih tau. luv u kak cik

eda said...

huwaaa bestnye kak chik ..

neh yg nk g beli beras bario neh ...

mmg rasa nak g bario sgguh neh .. .

TQ TQ share

Tihara said...

kat sini ada tanam buah epal lagi tak ?

Diana Rashid said...

seronoknya tempat ni..macam2 ada..tapi saya takut masuk hutan..kakchik berani betoi..

Misz-ella Ismail said...

Anonymous,

Gng Murud, Gng Santubong knp dia tak carik? Hehe.

Misz-ella Ismail said...

Welcome eda,

Sila cari di Justlife ye or go to Bario. Hehe.

Misz-ella Ismail said...

@Tihara

Pokok epal ada di Ba'kelalan khabarnya tapi kami tak sempat pergi. Dah masuk dlm wishlist tempat2 yg nak diziarahi.

Misz-ella Ismail said...

@Diana Rashid .. bukan hutan tebal. Hehe.

gadisBunga™ said...

Allah beri yang terbaik untuk Bario. Walau jauh dan terpencil, tapi semua ada. Beras. Garam. Nanas. And apples? Wow. Masyarakat yang cantik dan bijak. Terpulang kepada kita mahu appreciate macam mana. Thank you so much KC sebab cerita in details about your love with Bario. Saya pernah came across blog lain yang cakap kalau diberi pilihan dia takmau ke Bario lagi sebab takde apa2. But I believe in finding the difference wherever we go sebab that what makes is special. Like what u did. :)

Mama Zharfan said...

teringin nak try garam bario tu..

Chekgu Azrine said...

Serius..lawa btul bario...
Mmg teringin sgt nk gi

Misz-ella Ismail said...

@gadisbunga,

Yup. The difference makes it special

Misz-ella Ismail said...

@Mama Zharfan,

Suzi, awak kena gi Bario. Hehe.

Misz-ella Ismail said...

@Chekgu Azrine,

Jom kejar impian. BARIO aku datang ..