Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Bario Day 2 - Kebun Nenas, Sawah Padi, BBQ Dinner

Hello readers .. I'm back with our Day 2 Journey in Bario. Our Day 2 in Bario is full with activities till i have to split it to two Entries.  You guys have to read both .. sebab dua-dua Entry best .. dua-dua entry berbeza. So dont forget to click my blog everyday this week cos this page will be fill with various Colours of Bario.  Check it out, ok ..

Pagi di Bario - Misz-ella bangun awal untuk menghayati pemandangan cantik dan menghirup udara segar yang tiada di bandaraya Kuala Lumpur tercinta. Sejuk, nyaman, pokok, gunung, kabus, udara segar, tenang .. tiada debu asap kenderaan mahupun pencemaran asap kilang ~ that is Bario.

Sarapan pagi di Tamu.  Tamu lebih kurang macam Pasar Tani di tempat kita tapi Tamu di Pekan Bario tersangatlah kecik.  Bario is losing the youngsters i guess .. kerana mereka bijak pandai maka khidmat mereka sangat dikehendaki di luar sana. As i mentioned earlier, the Kelabits are recognised as the most well educated tribes and most of the youngsters are studing and working all around the world .. tapi Misz-ella perhatikan anak kecil masih ramai .. bakal penyambung tradisi Masyarakat Kelabit hari ini. Gambar ke tiga tu .. tengok lah betapa menariknya nya orang di Bario dengan 'Power bank" nya. Very creative .. told you that they are intelligent people .. power bank pun dorang cipta. Cool, right.

Lepas makan, kita pergi Salt Spring. Nanti Misz-ella cerita 'detail' tentang Salt Spring experience ye. Korang kena baca sebab pengalaman ke Salt Spring tu pun sangat best!

Other than Beras Bario, Bario is also known with its Nenas dan Garam.  So kalau ke Bario jangan lupa makan nasi dari beras Bario dan makan Nenas Bario cicah Garam Bario, like we did during our trip.



So hari ni kita ke Kebun Nenas yang sangat dekat dengan rumah Nenek so we just walk there. Yeayy .. I enjoy walking so much tambahan pulak dalam keadaan tenang sambil menghirup udara bersih sepoi-sepoi bahasa seperti di Bario ni. Mountains .... You can see mountains from any parts of Bario .. this reminds me on Kashmir that i visited last April but definitely, Bario is much more pure and 'virgin' than Kashmir. 


View of Bario from the Kebun Nenas.

Agak tinggi jugak Kebun Nenas ni. Fish macam tak konfiden nak naik pada awalnya but finally she made it. Tapi yang kelakar, lepas tu both of us worry about Macamana nak turun ni? Dah naik tak tau nak turun balik!! Haha.

Waaaa .. posing macam dalam filem Hindustan dah kitorang. Nenas ditanam di lereng bukit. Lawa kan. Beautiful landscape .. asli dan semulajadi.


Uncle Larry bring us to the top of the hill. Earlier dia 'guide' kita masuk Hutan. Best Uncle Larry ni. Ramah dan suka bercerita.  Seronok sembang dengan dia.

Kat Bario nenas pun boleh jadi 'props' Haha. Ehh nenas Bario special tau .. rasa manis dan sedap, crispy and juicy. Kitorang berempat makan nenas Bario tak pandang orang belakang dah. Berapa banyak Nenek hidang pun tak pe .. habis licin kitorang kerjakan. Hehe.

Nenas Bario lebih kecil dibandingkan dengan Nenas Sarawak yang asalnya dari Sarikei. Nama pun ditanam secara organic, kan tapi walau kecil, nenas Bario tak kalah dengan rasa. I brought home 4 pcs of this Nenas and surprisingly, the condition is still good after a week .. rasa masih tetap sweet. Nak tanam Nenas Bario kat laman rumah lah. Hehehe.




Uncle Larry kopekkan one of the Nenas and asked us to try this .. Umbut nenas. I just knew it today in Bario yang nenas juga ada umbut. Selama ni i tau umbut kelapa rupanya ada jugak umbut nenas ye.  Sedap .. rasa dia lemak-lemak. 


Nenas Bario dicicah Garam Bario

~ B.E.A.U.T.I.F.U.L ~

Then we visited Auntie Jenny's house .. pemilik kebun nenas who is kind enough to let us play at her Kebun. Thank you auntie Jenny.  Bario is sweet lah! People lives harmoniously here.  Everything is fine, everything is OK here .. kat KL .. kau jangan harap. Ishhh .. jatuh cinta dengan perpaduan dan gaya hidup orang-orang Kelabit di Bario ni. Suka lah i! Lepas Kebun Nenas kita balik sebab kena melawat Kilang Memproses Padi. Yang ni nanti Misz-ella cerita di Entry lain ye.

Sempat ambik gambar kat Sudut ni di laman rumah Nenek - Muka polos tanpa mekap .. only in Bario. Haruslah menjadi asli dan semulajadi demi menjaga keaslian alam semulajadi di sini, kan. 

~ C.A.N.T.I.K ~

Aktiviti terakhir pada sebelah petang adalah menanam padi .. aktiviti yang awalnya Misz-ella agak ragu-ragu nak cuba.  Earlier i told Amin, if we can't go into the paddy field, probably we can just go to any one of the paddy field which is yellowish in colour and just take a photo there.  I try to find excuses actually cos i am nervous and scared.  Aku penggeli. Aku budak bandar .. once married baru merasa masuk kampung .. nak suruh celup kaki dalam sawah? But the reality is, bila masanya tiba, segala yang susah jadi mudah. Segala yang mustahil menjadi realiti.  I do not know where did i get the strength from .. but i believed its from Ain and Amin. Its like ada persefahaman antara kami bertiga so everything is like 'OK' .. 'boleh la' and ..'OK jom .. lets do it'.  I think Bario has its own aura. Bario has its own soul .. ada 'roh' nya yang tersendiri .. membuai dan membelai perasaan kami sehingga segalanya indah dan manis sahaja buat kami di sini. Jatuh cinta lagi dengan Bario .. buat entah yang ke berapa kali. I just love this feeling. Sweet!

Jeng .. jeng .. jeng .. Sila percaya saya berjaya menjejakkan kaki ke sawah padi. Jakun la sangat kan, tapi realitinya memang hepi bila dapat buat benda-benda baru camni.

Jom Ain .. Jom. Jom kita masuk sawah. Excited dah kitorang walhal sebelum tu Ain tak lepas sebab dia masuk ke bahagian tanah sawah yang lumpurnya terlalu lembik. So Nenek tukar ke petak yang lain .. Sini .. Sini panggil Nenek. Serius Misz-ella dah nervous masa tu sebab takut i pun terbenam sama macam Ain. 

A friend of mine always commented that i walk with style and i suddenly trust her when i saw this photo. Aku dah macam buat 'Catwalk' dalam sawah tu beb. Over, kan. Haha.

Dengan lafaz Bismillah, kita langkah.  Nak tau apa rasa nya? 1st step kaki terbenam masuk ke selut lumpur yang dalam .. you can feel your feet being sucked into the mud .. like having a mud spa. Licin dan for me a bit geli-geli. Aku kan penggeli. Hehe

And suddenly Ooppsss .. balance yourself cos its very slippery or you will end up tergolek dalam sawah tu.  But i think, if ditakdirkan one of us tergolek haritu, its still sweet and good experience for us kot. Boleh la 'feeling' ala-ala Maya Karin dalam filem 'Cun', kan. Hehe.

Then Nenek came for rescue. I feel more confident and safer when Nenek holding me. Almaklumlah .. nenek dan sawah memang dah sebati.

Not only me, looks like Amin need help too. Tak la malu sangat kan .. sebab yang macho pun perlukan bantuan, ini kan pulak si lemah gemalai macam i. Hahaha.

Finally we made it. Hari ini dalam Sejarah - 27.09.2014 .. buat pertama kali kami menjejakkan kaki di sawah padi malah kami berjaya menanam padi. Bukan sebarang sawah tapi nun jauh di Bario .. sebuah kawasan yang masih suci, masih dara, dan terpelihara. This is a very sweet moment .. worth my thousand miles journey. *happy*

Nenek ajar cucu-cucu bercucuk tanam .. and Fish .. dia sorang je tak turun. Tak cukup konfiden maybe or perhaps she had enough adventure with Hiking and climbing the nenas hill that we had earlier.

Planting the padi under Nenek's supervision.  Agak kalau Nenek kena bagi markah, berapa kami dapat ye? Hehe.

Harap-harap menjadi padi yang kami tanam  .. tak ada yang mati al-maklumlah ini percubaan pertama budak bandar menjadi Petani.  Harap tak rosak sawah Nenek dek kerana kami bertiga.


Meredah selut lumpur sawah untuk pulang .. and we still need Nenek's help. Terima Kasih nenek atas tunjuk ajar. Saya takkan lupa pengalaman bermakna ni sampai bila-bila. Seriously, i am very happy with the Paddy field experience. Menariknya sawah padi di Bario, tak ada lintah atau pacat. Lintah dan pacat kata, apa kelas duk dalam tanah sawah .. kitorang main hutan tebal je kat Bario ni. Hehe.

Our last night in Bario .. masa ni sedih sebab esok harus balik.  Travel mana-mana pun memang camtu, kan .. tengah seronok-seronok .. bila hati dah jatuh cinta dah kena balik pulak. Nak buat camana .. itu dah memang nasib si Pengembara. 

Our last dinner in Bario ~ Chicken BBQ grilled in a very traditional way.

BBQ Chicken Wing, Sayur Labu, Kari Nenas, Sayur *i lupa nama sayur tu* dan Sambal. Sedapnya masakan orang Kelabit .. tak perlu sayur-sayuran mewah atau berkelas tinggi .. makanan dari alam semulajadi Bario ni dah cukup memikat 'tummy' kami. Juadah ringkas tanpa santan, tanpa MSG, tanpa minyak tapi sangat kaya dengan rasa. Bario best lah .. keindahan alam semulajadi, udara yang segar, orangnya  baik-baik dan cantik, masakan sedap dan gaya hidup masyarakat di sini .. i love Bario the way it is. Moga Bario kekal terpelihara dengan identiti ini sampai bila-bila. Amin.


Late night talk in Bario.  Sembang lewat malam bertemankan cahaya dari lilin sambil ditiup bayu dingin malam Bario dan bunyi alam semulajadi. Yang bestnya, malam tu hujan. So kesejukan berganda buat kami semua. We had a good time .. spending quality time together here in Bario. Bario is sweet!

Day 1 is amazing. Day 2 is definitely awesome. Tapi Kisah di Bario belum habis lagi. Tunggu next Entry ye. Bye.






10 comments:

al- lavendari said...

Tahniah. Wpun sy pernah kerja kat Kuching tapi blm pernah sampai Bario.

Mama Zharfan said...

the scenery is breathtaking

elly nadyra said...

masa first baca entry bario ni, saya dok fikir kat manalah bario, kat kuching ye
sangat breathtaking
sure nenas dia sedap kan!

Misz-ella Ismail said...

@al-lavendari ..

Pak Ngah cuba lah. Bario sgt best!

Misz-ella Ismail said...

Yes @Mama Zharfan

Misz-ella Ismail said...

@elly nadra, Bario nun jauh di sempadan Sarawak-Kalimantan. Dari kuching kena fly to Miri dulu .. dari Miri naik lagi satu flight ke Bario.

Diana Rashid said...

kuih apa yang bulat besaq2 tu kakchik..besaq2 kuih depa ..

SalinaJohari said...

So nice...fantastic..

Misz-ella Ismail said...

@Diana, kueh Karipap, onde-onde dan kueh kertas. Mcm kat tmpt kita jugak.

Cik Puan Eka said...

memang menarik betul Bario ni. Dr dlu dengar pastu kat majalah 3 ada papar jugak pasal Bario. Tgok suasana dgn nyamannya. Terliur dengan nenas bario tu. nyum22