Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Borneo Soap Tour

Hi. I was in Borneo from 25th-28th September 2014. To be exact in Sarawak atau lebih tepat lagi di Kuching dan Bario, Sarawak.

Journey to Borneo started when i answer YES to an invitation by The Borneo Soap. Saya pengguna tegar produk Borneo soap so bila dipelawa melawat tempat asal produk yang saya pakai, saya sangat teruja. I blocked my Calender and wait for the day to arrive. Excited!!

The only state i have never been in Malaysia is Sarawak. Tak da orang pernah ajak i pergi Sarawak and when i mentioned to a few friends that i am flying to Kuching they said Kuching tak da apa. Eh tak kesahlah .. i still want to go. So begitulah Al-kisahnya bagaimana saya boleh berada di negeri Sarawak pada 25/9 hingga 28/9/2014 tu. Ada banyak cerita best nak share kat sini. Its gonna be a long Entry .. series by series. You all kena baca semua. Mesti best bila Misz-ella bercerita. Hehe.


Morning faces on 25/9/2014 at KLIA2 .. 2 orang blogger diterbangkan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak untuk menyertai Borneo Discovery Trip ini. Feeling very awkward cos it was so early in the morning and i am not use to bangun pagi lepas tu kena terbang dengan rakan yang i kenal tapi belum mesra lagi.  In fact few days before fly i was hoping agar semuanya ok. I prayed for a happening trip and not 'headpening', and Alhamdulillah .. the journey was good. From the moment we depart till we touch down at the Arrival Hall KLIA2, everything was smooth.

Once touched Kuching Airport, Ain from Borneo Soap dah tunggu.  The first Itinerary was to visit Borneo Soap office. Its quite far from the airport and jalanraya kat Kuching ni pemandangan dia lebih kurang macam kat KK cuma the road condition is better.  OK jakun, kan .. pertama kali lah katakan, sume benda nak di observe. Hehe.

Posing at a jungle poster at Borneo Soap office. This is Borneo Rainforest. I always like jungle. Ada banyak yang menarik tentang hutan. Misteri di dalam hutan, khazanah di dalam hutan.  Yang menarik di sini, khazanah-khazanah berharga di dalam Hutan Hujan Borneo adalah bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Borneo organic Soap. Please refer to my Entry here untuk refresh memory ye.

Ermmm .. tiba-tiba rasa besar bila ambik gambar sebelah Budak kecik. By the way, this is Blogger Fish from ohfishiee.com

Tak besar mana kot .... Fish yang terlebih kecik. Hehe.

Then kita duduk kat 'bench' ni.  Tempat ni ala-ala Mini Auditorium .. mainly used for Demonstration for the Visitor who visited Borneo Soap office. Comel tempat ni. Muka letih sebab a day before i still have to attend An Event.

Kerja-kerja merapikan/mengemaskan Borneo Soap sedang dijalankan.  Please remember that Borneo Soap is a manually handcrafted luxury organic soap. Penyediaan Borneo Soap adalah 100% manual tanpa penggunaan apa-apa mesin.  For me by using this technique, ketelitian adalah satu aspek yang sangat dititikberatkan oleh pihak Borneo Soap.

Kerja-kerja membungkus dan melabel Borneo Soap. Kebersihan, ketelitian .. dua perkara Misz-ella observe kat sini.

Lagi perkara menarik tentang Borneo Soap ~ Borneo Soap tidak menggunakan petroleum tetapi menggunakan 'Extra Virgin Olive Oil, Avocado Oil, Palm Oil, Olive Oil,  Sweet Almond Oil, Soyabean Oil dan Evening Primrose Oil' .. antara yang bahan-bahan terkenal di seluruh dunia dengan khasiat dan kebaikannya. Eemmm .. tetiba pegang pipi sendiri  ~ suka .. sebab saya belai kulit dengan bahan-bahan bermutu macam tu. 

Borneo Soap yang telah siap dilabel.  Ini ialah mesin pemotong sabun ye. Setiap sabun dipotong secara 'manual'.

Berbagai jenis sabun dalam 'packaging' yang berbeza.  This display section really attracts me.  Gaya mewah tapi masih mengekalkan unsur-unsur tradisional dan etnik. Cantik!

The actual size and packaging of Borneo Soap available in the market. Cantik, kan. I have finish trying all of the soaps and now a loyal user of Borneo Soap. No more SKII *i was SKII user for 5 years* and now i decided to support a product from the nature, chemical free and organic. Our skin is a living cell .. i believed we should be kind, gentle and friendly with our skin. So chemical free and organic is the facts that we should seriously consider when choosing the right skincare. Kulit cantik, sihat, sapa tak nak, kan. Sayangi lah kulit anda sebelum terlambat. Chewahh .. macam Kempen Kesedaran pulak dah!! Haha.

Then we went for lunch at Muara Tebas Seafood. Sedap makan kat sini .. environment pun best ..yang tak best ada satu 'bee' suka sangat datang meja kitorang .. especially sebelah i. Manis sangat kot Misz-ella ni? Hehe.



Dalam banyak-banyak ni Udang dan Sup Kepah win my tummy. Sup Kepah taste very the traditional .. terasa Serai dia. Udang so fresh. Like sangat-sangat lah.  If ke Kuching lagi boleh kita repeat.

Then malam Dinner kat sini.  The actual plan was Seafood & BBQ Buffet Dinner but we change the plan ... tummy masih kenyang lagi cos petang tu we were invited for a High-Tea. Ok yang ni nanti Misz-ella akan buat Special Entry. Its very interesting .. tak sabar nak share dengan Blog reader kat sini.


Dinner kita malam tu ialah Masakan etnik Melanau ~ Nasi Goreng Dabai, Umai, Sagu dengan Sambal Belacan dan Sayur Midin. OK yang ni nervous sikit. Tunggu semua orang makan baru i try. Weakness no. 1 .. takut nak try bab makanan but the eagerness and excitedness overcome the weakness and the result is = SEDAP. Tak sia-sia beranikan diri mencuba.

Lepas makan balik Hotel kunci jam 4:15pagi .. by 5:30 nak Check out. We are going to Miri, 7am flight. What happen? Tunggu next entry.  I tell you .. it is a new experience for me .. met new people, tried something new, blue sky, white clouds, green mountain, blooming flowers .. segalanya indah buat hati saya melekat di situ. Nanti kita cerita panjang-panjang lagi. Tq for reading. Bye.


14 comments:

Izzati Ghafur said...

wah menarik sangat :)

nasa mulia said...

best...cam terus minat nak cari sabun tu...beli kat mana kak chik?

Diana Rashid said...

heheh..tu la..siapa suruh manis sangt??heheheh

Yana Halim said...

Kella...pasni jom!

Misz-ella Ismail said...

Jom izzati. U should go cos u kaki
travel

Misz-ella Ismail said...

@nasa mulia, kat Metrojaya mid valley ada, skin topics the curve ada. And u can get it online too

Misz-ella Ismail said...

@diana, bee tu yg terlebih gatal!! Haha

Misz-ella Ismail said...

@yana, Jom!! Lg heaven dr kuala kangsar

eda said...

kak chik , boleh tahan harganye ...
sebuku tu besau jugak la erk ..
kalau ade hat mini nak try2 dulu kan best ...

muka kak chik makin licin laaaaa

Amanda Suria said...

Dah 3 kali ke Kuching tp x pernah sampai ke Bario lagi....oh my...nak ikutttt

elly nadyra said...

wowwwwww
udang nampak sangat tempting

Misz-ella Ismail said...

@eda, yes. Besar. Sebuku sabun tu kakchik potong 3.

Licin eh? Alhamdulillah. Kakchik-borneo soap serasi.

Misz-ella Ismail said...

@Amanda Suria, jom lah.

Misz-ella Ismail said...

@elly nadra, udang tu sgt fresh.