Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

BARIO ~ Ngimat Ayu's Home Stay & Bario

Hi readers.  Today is Monday.  Selamat Minggu Baru .. minggu baru, cabaran baru .. harap tak haru biru.

This is my last Entry about Bario.  Looks like Entry about Bario received a good feedback from readers Dari Jari-Jari Halusku. Ramai dah jatuh cinta. Ada yang dah start planning untuk ke Bario. Good, but please remember that Bario is all about nature.  Bario sesuai untuk mereka yang mahukan kelainan dalam percutian. Kalau cari kemudahan, kemodenan atau teknologi canggih, definitely Bario is not the place.  Tapi kalau mencari ketenangan, keindahan alam ciptaan Tuhan, mencari udara segar, then Bario suits you. The difference in Bario make it special than other destination.  Misz-ella sendiri nak repeat Bario, In Sha Allah satu hari nanti. Nak masuk hutan, nak pegi Ba'kelalan cari epal, nak pegi Palongan, nak mandi sungai, nak hidup macam orang dulu-dulu. 

Tak percaya ye? Percaya lah sebab even saya lahir dan membesar di KL Cosmopolitan City, but i can adapt myself dengan cara hidup orang kampung. I pernah timba air perigi untuk mandi .. pernah pakai Kain batik macam my MIL kat kampung tu .. pernah kukur kelapa cara tradisional ..  hakikatnya dalam hidup ni harus pandai bawak diri.  Jangan bawak perangai orang bandar bila tinggal di Bario yang terpencil tu ...  then only you will appreciate Bario the way it is .. and jangan pergi Bario tapi expectation Kuala Lumpur, salah tu.

This is the Homestay we stay at Bario. Kalau di Semenanjung konsep Homestay ialah sewa rumah dan sila buat macam rumah sendiri, di sini ialah Stay with the local family. So in Bario you will stay together with The Kelabit's Family.

Contact no :- Scott Apui ~ 0138406187

 Pemandangan indah yang boleh dilihat dari Ngimat Ayu's Home Stay.

 Pandangan keseluruhan Ngimat Ayu's Home Stay dari bawah.

 Rumah Kampung kat Semenanjung masih ada lagi yang berbentuk macam Ngimat Ayu's Home Stay ni, kan.

Tangga naik ke Ngimat Ayu's Home Stay

Paddy Field and mountain view from the balcony

 Lagi pemandangan cantik dari halaman Ngimat Ayu's Home Stay

 Original beautiful landscape seen from Ngimat Ayu's Home Stay


 The Main Hall

 Pintu-pintu bilik tidur. Menariknya di Bario ni, pintu-pintu rumah tidak perlu dikunci even di malam hari. Crime rate 0% kot kat sini. Kat KL jenuh selak pintu dan ber 'pad lock' segala.

Bilik tidur me and Fish


Jangan lupa tulis di Buku Tamu @ Guest Book

Ada 2 bathroom and 2 toilet.  No water heater but dont worry .. mandi air sejuk adalah sangat fresh dan best .. sejuknya macam air sejuk yang baru keluar dari Peti Ais. I never miss it and always enjoy my mandi-mandi here ..10 minit settled. Hehehe. 

 Map of Bario



 Mountains can been seen from Pekan Bario

 Deretan kedai di Pekan Bario

The sweet, crispy and yummy Nenas Bario

The best rice in the world ~ Beras Bario


Ada Telecentrer yang menghubungkan Bario dengan dunia luar .. boleh guna Internet di sini tapi khabarnya line agak perlahan.  Line telefon yang ada di Bario hanya Celcom. Klinik Kesihatan, Balai Polis ada *sorry lupa nak ambik gambar* .. Bank, Post office we didn't see any.



I think i have covered everything about our experience in Bario .. tak da apa yang tertinggal rasanya. We enjoyed our time in Bario ~ met new people, experienced new things ... it was fun and sweet. Thank you Borneo Soap for bringing us to this wonderful place and Thank you blog readers for following my Travelogue to Bario.  I hope you will enjoy Bario as much as i do. Bye.




3 comments:

Chekgu Azrine said...

Bestla kak cik..mmg teringin sgt nak gi

Diana Rashid said...

maknanya tempat ni paling aman la kat malaysia nih..ehehhe

Kak Mahh said...

Seronok kan bila men cuba sesuatu yang baru.