Wednesday, September 28, 2011

Mama tak masak harini

Aiman kata .. kalau Mama cakap camni .. "Mama tak masak harini" ~ Belum tentu boleh percaya. Dapur comel ku pasti akan berasap dari Isnin hingga Jumaat. Ujung minggu je kita gantung kuali*yeay ... hepi hour*Hihi.

Ikan Siakap Sweet Sour. OK. Jom kita kongsi resepi. Goreng garing Ikan Siakap yang dah digaul garam dan kunyit pastu ketepikan. Tumis bawang putih, bawah merah dan halia yang dihiris, masukkan sikit cili kering kisar .. kacau-kacau .. masukkan garam secubit .. pastu masukkan Sos Cili. Biarkan sebati dan rasa. Masukkan  sekeping nenas (beli yang dalam tin) dan tomato yang dah dipotong dadu. Kacau-kacau .. angkat. Curah kuah atas Ikan Siakap goreng tadi. Hmmmm .. feveret Aiman ni.

Baby Sawi goreng dengan Bawang Putih dan Fish Ball. Eleh .. ni pejam mata pun korang boleh buat. Tak yah bagi resepi la eh. Hihi.



21 comments:

Melati Qistyna's Mummy said...

Sweet sour tu buat kami terrier...huhuhu

Melati Qistyna's Mummy said...

*terliur

-Sara- said...

menyelerakan lauk2 tu :)

suri solehah said...

teringin pulak nak makan sweet sour tu..huhu

Tina Othman said...

sedapnya, siakap ni masak apa pun mmg peberet tina

Liza @ Adzriel AB said...

simple asal fresh yg sedap.

eelobor said...

huhuhu....peberet la masam manis tu

Lieyly ︱ Alia said...

alahaii sedap :(

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sweet sour?nak jugak!

Pia said...

"sweet sour tu sedap dan senang nak buat kan kakcik..w/pun Aiman tak kisah,tapi kc,sama macam saya dn mak2 lain kt dunia ni gak sbgai mak kita lak yg kisah pasal feveret ank2 kita..."

rara pinkmafia said...

vahhhh ikan tu mkn ngan nasi panas besh tu.

MaMa AiNi said...

terliur tgk pic.makanan..he2x..rajinya ella masak ek !!..

Mamaleesya said...

nyumnyum...malam ni dapur mar pun berasap jugak, menu sambal sotong dengan sup ayam peberet aleesya je

h A n Y S said...

alahai..tgh2 malam ni tgk ikan siakap tu memamng boleh meleleh lah air lioq..

missbby said...

akak ni kalau letak gambar part makanan jer, memang saya terliur la..:)

eliyaezlinalias said...

semekummmm kc......! el dtg bawak pinggan nehhhhh
hihihi

ct N honey said...

mmg best,ringkas tapi menyelerakan

Mama Kembar 3 said...

siapkap sweet sour tu my hubby's fevret, tiap kali balik kg my mom mesti masakkan utk menantu dia nih. konpem paling kurang 3 pinggan nasik bertambah pastu terbongkang kekenyangan hehehe

Memori Kekasih said...

wahhhhh....!! sedap nye ikan sweet sour tuhhh...!

el said...

hahahaha ayat yg sllu el luahkan pd en. asben...tp berasap jugak...tgu kc..nti el mai mkn tghari ok..ready taw ahaks

Peri PiA said...

kelassss kc,yum2