Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Tak pernah kata "Tak Boleh"

Hmmm .. Camtu la komen Aiman malam semalam masa kami berdua sedang mengemas rumah setelah selesai Aiman menjamu kawan-kawannya sempena dengan Hari Raya. Penat tapi demi kesayangan kita sokmo bersemangat.

Dalam dok mengelap meja dan Aiman pulak mengemop lantai, Aiman sempat tanya .. Ma, lepas ni boleh tak kita pegi 7 E beli roti? Aiman nak buat sarapan sebelum gi sekolah esok pagi. Dalam penat tu, kita jawab "Boleh" walaupun masa tu dah pukul 11:30 malam.

Pastu dia tanya lagi .. Ma, esok pagi boleh tak tolong 'iron' kan baju Aiman? Kita jawab "Boleh". Hmmm .. terkedu Aiman sekejap dengan jawapan yang 'repetitions' camtu. Terus dia komen .. Mama ni tak pernah jawab "Tak boleh", kan?

Because i always try to be positive, dear. Apa-apa permintaan yang "masuk akal" boleh dipertimbangkan. Permintaan yang di luar akal "Tidak" la jawapannya. Hidup kena 'flexible'. Walaupun kita tegas, tapi kita bukanlah tiang kayu yang keras dan tak bisa dilentur tapi kita ibarat 'flexible post' yang walaupun nampak tegak tapi boleh dilentur ke kiri atau kanan. Hmmmm .. camtu la cite dia. So, pengajaran dari entry ini ialah "Hidup kena flexible. Sesuatu keputusan haruslah dibuat bergantung pada masa, keadaan dan jenis permintaan". Jangan jadi tiang kayu yang keras dan tegak. Boring!!

19 comments:

bspotgurl said...

KCE Boleh ;-)

ShErA said...

betul tu... ada sstgh perkara boleh kata ya dan ada sesetengah lg kena kata tidak...

cik ziqa said...

ye, stuju.. hidup kena flexible :)

missbby said...

agree!! flexible..

eliyaezlinalias said...

tegas bertempat!
morning kc!!!
kim salam BM eh!!!!!

Mamaleesya said...

itu la tu kak ella. Utk anak sume pun bole kan. Tapi tgk keadaan masa tu.

Kalo jadi tiang kayu keras dan tegak je mmg boring, asyik kene followww je hisyh. Sesekali nak juga kelainan.

Pia said...

"betul3...kc boleh..semua mak2 kat luar sana pun boleh..kita semua super mak!"

Cik Shiqa said...

like dis entry.. kaum ibu memang x nak hampakan anak2. :)

Cik Bambam said...

wahhh..seronok lar gituh..flexible..anak pon x tertekan..xde lar manjang asyik x boleh ek KC.. :P

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kc setuju 200% la....kita sebagai ibu mcm tu la kan...

azu said...

wah rajinnya aiman tolong mummy dia!nk roti pkl 11.30 mlm?haha mmg mummy penin punye, but that's te best answer mummy aiman!;)azu suke simpan stok roti kt umh, takut dak kecik tu lapo tgh2 mlm..hee
jom singgah2..tq
http://bambam2u.blogspot.com/2011/09/5-tanda-tanda-anak-anak-berpotensi.html

lagenda said...

KC kan serba boleh..

Melati Qistyna's Mummy said...

Hehehe, mesti Dia terharu ngan omak eh, mg kc n family bahgia sokmo..... :)

kakngah said...

bergantung pada permintaan kan..
kalau yang tak logik takkan nak setuju..
lagipun dirog kene tau jugak.. tak semua permintaan boleh ditunaikan...

MaMa AiNi said...

KC..setiap mama tak pernah mengecewakan permintaan anknya..susah kan jadi mama ni..he2x..

Peri PiA said...

mau serap aura itu dar kc ku ini ;)

alinac lover said...

TERHARU NYA KALO ADA MAMA MCM NI EK~

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hrp adik sekuat KC..huhu

Ati Masrif said...

kita ni pula selalu benor
say 'no' to syahmi
yang baik tu...nak buat camne
semua tak masuk akal ..hehe~