Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Sessi Mengajar Anak Memasak

Bila kerja yang dilakukan atas konsep berjemaah @ "Yang Berat Sama Dipikul Yang Ringan Sama Dijinjing", kerja yang berat jadi ringan, yang susah jadi mudah. 


Tetapiiii ... bila kerja memasak berjemaah diiringi dengan pantun "Saya budak baru nak belajar, Mama tolonglah tunjukkan" makanya kerja-kerja memasak yang sepatutnya cepat makin lambat siapnya.  

Kari Kepala Ikan Merah. Teringin nak makan tapi nak yang dimasak sendiri*macam la masakan sendiri sedap sangat*Hihi.

Sayur ni dari A-Z hasil tangan Aiman. Rasa? Boleh la tahan. 

Meatball ni feveret Aiman. Satu pinggan dia telan.

Ikan masin, Ulam dan Sambal belacan ni ai punya.

Akhir sekali, sebelum kita akhiri Entry Mengenang Sessi Mengajar Anak Memasak Episod 1, jom kita tengok my Sunday's Assistant Chef when he was 5 years old with his Uncle Benno, my Made in Switzerland BIL.

Alalalala .. comelnya Uncle Benno. Eh .. silap.Hihi.


27 comments:

POSH76 said...

masakan sendiri mmg terbaekkkk..yang penting dijamin halal & bersih

dhiera said...

gulp... tak lunch lg. sekali tu tgk makanan. dush

akuzle said...

aiman yg msk?? wah! kelasss gitu...

ainnoraini said...

kari kepala ikan..mcm sedap jer tu...

Tina Othman said...

rajinnya aiman masuk dapur

MamaYatie said...

wah..kuah sudah tumpah dlm nasi...

PinKy MoMMa said...

KC ni memang rajin lar memasak masak ni kan..sampai anak pun diturunkan ilmu tu huhu..beruntung ;)

Zalina Hassan Zamri said...

nak meatball.. suka sgt meatball. hehe

Fara said...

Kari tu....tertelan air liur. Sedapnya! Amboi, Aiman...pndi betul menggoreng sayur. Nmpk ctk je sayur tu. Mst sodap!

Melati Qistyna's Mummy said...

Esok2 bila asst chep dh boleh take ober, boleh la head chep goyang kaki, ye dok kc..... Hehehehe

Mamaleesya said...

bole jadi calon menantu pilihan mak mertua si aiman ni hehe

Aku Ibu Muda said...

kakchik....share resipi sambal belacan pelissss


wani buat macam pelik je rupanya dan rasanya...hahahaaa

kakngah said...

rajin KC layan anak2 masa memasak. kalau kakngah.. rimas. ngacau jek.. hihihi!!

el said...

meatball tu cam sedap kc..kasi resepi hehehehe

lagenda said...

klu msk sendiri, mmg pueh ati kita mkn kan KC..kari + smbal belacan?? Wahahahaha..bergelen2 mak dok gulp2 menelan airliur

pena rozie said...

Memang puas ati masak sendiri.

alexa yussida said...

kim salam kat uncle!eh eh :p

aiman dah blaja masak kak?fuyyooo..terbaiklah aiman..ni mesti terpengaruh dgn quote 'man who knows how to cook is really handsome' kan aiman kan :p

kakcik said...

Tak rugi anak lelaki belajar memasak. :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

masak sendiri mmg lbh sedap dr kedai kan KC.wahh aiman dah blajar msk.lg sebulan dia yg msk mlm tuk ibu

Ezzah Aziz said...

Wahh kali ni aku p sana hang dgn aiman boleh tolong masak lah...yummy

norh said...

nanti kakchik boleh order ja ek dari aiman..

Hanis Azla said...

wah.. bestnya kak... anak dah pandai masak.. adalah geng akak di dapur yer..

alinac lover said...

hihihi pandai aiman masak

MaMa AiNi said...

KC..rajinnya aiman nak memasak..he2x..ank mama sigegurl tu tak teringin lagi belajar masak !!..

Ct Arina said...

wahhhh ikut jejak kc la aiman pas ni. terror masak! ;D

Cik Ina Do Do Cheng said...

kak chik kecur air liur cik ina, kari regunya sambal belacan sodap.

Mama Likha said...

sdapnyerrr kc.... kc tgk tk junior masterchef??? kecik2 lagi depa dh pndai msk kan.... mcm2 plak tu msak... mmg tkleh lawan rasa! :)