Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Weekend Food Hunting :- B.bap Korean Bistro @ Avenue K

Hello pembaca Hari Rabu *wave right hand* Assalamualaikum.


Today nak share tentang another Food Hunting activity during one of the weekend ... with different person, different enviroment. Gigih la kan Misz-ella and the Geng ni .. pegi makan sana sini lepas tu 'share' dengan you all kat sini. Well .. I love my Blog reader .. i do not mind to spend my time sharing entry by entry with you here. Sharing Is Caring, kan. Ok lets see what did we hunt that day ..

Our victim of the day - B.bap Korean Bistro @ Level 1, Avenue K, Kuala Lumpur. We loveeee Korean Food!! So lets check it outttt ..

Mackerel Jeongsik
Mackerel Jeongsik ialah Set Ikan Mackerel dibakar rangup dan garing served with Salad and Kicap Bercili and the Banchan sets accompany the meal. Banchan ialah nama panggilan kepada makanan iringan bagi hidangan tersebut iaitu Ikan bilis garing, Kimchi dan Salad. This Meal set is very healthy and delicious and as usual any meal with the word healthy is related to me. This is mine. Yang ni sedap sangat .. even mackerel tu sedikit masin, tetapi kemasaman Kimchi dan Ikan bilis yang sedikit manis dan Sup sedap tu mem 'balance' kan semua rasa. Misz-ella makan tak pandang kiri kanan. Hehe.


Kimchi Jjigae Seafood
This is a stew dish made of fermented kimchi with traditional tofu, scallions, potato glass noodles and Fresh Prawn. You can opt for Chicken or Tuna if you do not like Seafood. Sedap katanya Kimchi Soup ni.  Biasanya Kimchi terlalu masam dan susah nak ditelan tapi yang telah di jadikan Sup ni sangat sedap. Tak terlalu masam dan tak terlalu pedas. Secukup rasa dan boleh dihirup oleh mereka.


Bulgogi Bokem
Bulgogi Bokem served at B.Bap is a bit different dari Bulgogi yang Misz-Ella pernah makan sebelum ni. Warna, tekstur tak sama. Well, i believed everyone has a different Recipe. This is nice too, anyway. Ikan bilis which is part of the banchan served in B.Bap Korean Bistro is a bit sweet. They fry it with honey or sugar, i guess.


Chicken Jajang Myeon
This is Kuetiow with Chicken and Black Bean sauce. To be honest i dont like this. It has a sourish taste and the black bean sauce is very thick. Makan banyak-banyak muak lah.

Jab Chae Beef
Japchae is a Glass Noodle cooked with Sesame Oil. Yang ni sedap .. secukup rasa .. tak masin tak pedas sangat serasi bila dipadankan dengan Ikan bilis dan Kimchi. Makan sampai licin!! Haha.


My Food Hunting partner - Anis and Michelle. Photo pinjam dari Screenshot Anis. Nice to meet u Michelle. Pertama kali jumpa dah mesra dengan dia.

Then masa untuk bayar. I personally think for a Set Meal complete with Banchan, harga macam ni adalah biasa je .. tak murah dan tidak terlalu mahal. Standard harga makanan di KLCC la tu, kan. Hehe. OK thats all for our Food Hunting Activity over the weekend. Next and next weekend kita hunt for more food and share kat sini ye. Bye readers. Thank you baca.





1 comments:

Mona Lea said...

bila tengok running man part makan2 nampak mcm sedap je. teringin nak try tapi takut tak leh nak makan. tapi yang Set Ikan Mackerel nampak sangat-sangat menyelerakan