Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Love Food Hate Waste Campaign. KL Bloggers Hunt 2016.

Hello Blog readers .. hai *lambai tangan kanan perlahan-lahan*

Another Public Awareness Campaign I brought to you .. dan seperti biasalah perkongsian dalam blog 'Dari Jari-Jari Halusku' ini tak lari jauh dari topik berkaitan Kesihatan, 'Fitness, Makanan, Jalan-Jalan, Kecantikan .. etc .. etc .. dan lain-lain lagi.

Kali ini sangat menarik sebab ada perkataan Cinta dan Makanan. Well .. we love food, dont we? Nak pulak kalau food yang tersangatlah sedap dan 'super delicious'. Mmmmm .. kalau boleh nak sorok tak nak share dengan orang lain or kalau Aiman makan perlahan-lahan, sayang nak habiskan sebab sedap sangat. You see .. Can you see how much we love food. But many times in our life we wasted the food. Yes, we wasted a lot of food. 

Kita suka makan tapi sayang kita tidak mengelakkan pembaziran makanan.



Statistik menunjukkan bahawa 45% dari Sisa domestik harian adalah dari sisa makanan. Hampir separuh ok .. hampir separuh dari bahan buangan yang diuruskan oleh pihak Alam Flora Sdn Bhd setiap hari adalah sisa makanan iaitu makanan yang tidak dihabiskan oleh kita lalu kita 'check in' kan dia sementara di dalam tong sampah sebelum dihantar ke 'final destination' nya iaitu ke pihak Alam Flora Sdn Bhd untuk diuruskan.

Well .. shocking news, right. 45% is a big amount. Malaysians love food, waste food and throw food at the same time *sad*

We love food.
But why do we waste?
Either you cook or buy too much food.
Or you fail to finish it in time and you have to throw it away.

Yes .. the reason of wasting all the foods are on our own hands.

Food waste is a big loss .. not only it hits us in the pocket *sebab kau spend duit beli makanan lepas tu kau buang* most importantly it give serious impact on the environment too. Have you visited Tapak Pelupusan Sampah milik Alam Flora di Taman Beringin? Well, if you have not, probably you should .. insaf you all jika berada di sana menyaksikan sendiri bagaimana sisa pepejal diuruskan oleh pihak Alam Flora. Millions spent to ensure day-to-day operation in managing those rubbish are smooth. Millions spent to ensure that the environment factors are look into so that we can breath a healthy oxygen without worrying of the toxin smells occurred by the rubbish that we made.

So readers .. we know now what we have done *which we didn't realized all this while* Lets read more about Love Food Hate Waste Campaign and why me and other blogger friends supported it. Jom baca.






Love Food Hate Waste Campaign was originated in United Kingdom in 2007 with the aim of reducing the amount of food waste. The Campaign was later followed and implemented by other countries to help save money and stopping tonnes of food waste being thrown away.





And Now, Love Food Hate Waste Campaign has arrived Malaysia specially brought to us by Alam Flora Sdn Bhd, a waste management company in our country with the objectives of :

Reduce Food Wastage
Create awareness on ways to plan and store food
Emphasis on separation of source and 3R concept.


Part of the 16 bloggers involved in the Love Food Hate Waste Campaign


In conjunction with the Campaign, 16 bloggers have been selected to participate in KL Bloggers Hunt 2016 which will be held on May 18th 2016. We will be touring Klang Valley and Putrajaya .. learning and educating the public on how we can contribute to this Campaign and help to save not only our 'pocket' but the environment too. 

During the Hunt, we will need to complete a few informative and fun interactive tasks which all are related to on how we can help to save wastage in our daily activities through the 3R Concept which are :-

REDUCE
To learn and identity the Right Portion needed while buying or preparing our meal in order to avoid the wastage

RECYCLE
To learn and implement how we should Recycle things that are still usable instead of throwing away and create another wastage

REUSE
To learn, educate, implement and create awareness on how we can Reuse the items. Dont throw it away. Gunasemula. Jangan suka-suka buang kerana akhirnya kita akan membuatkan kawasan 'landfill' tersebut semakin besar dan semakin tinggi timbunan sampah nya.



So readers .. this is what you can do to avoid wastage ~

Right Portion ~ Beli barang mengikut Kuantiti yang diperlukan
To be honest, Misz-ella dah lama amalkan. Beli beras setakat 5kg sahaja. Kalau beli bawang atau cili siap kira berapa bijik. Beli sekadar yang perlu untuk elakkan pembaziran. Sebelum buat keputusan untuk membeli, sila bayangkan stok barangan di dalam rumah anda dahulu. Kalau masih ada, jangan beli or you will end up stacking up lots of stuff in your kitchen and if your did not use it on time it will end up in the rubbish bin. Sad, huh!


Once you are done with your shopping, restore your goods at the right way. Menyimpan makanan dengan cara yang betul akan menyebabkan mekanan tahan lebih lama. So, we got to learn and do that readers.

Reuse ~ Bawak bekas makanan sendiri



There are times where we need to pack or take away our food. Cuba periksa kabinet dapur rumah kita? Ada bekas makanan? Dont leave it at home .. place it in your car dan gunakan bila perlu. Kita boleh menjimatkan bahan buangan dengan ini. No plastic bag. No wrapping paper. 

And Further more ..


This petroleum based 'Styrofoam' has a main ingredients which can caused health problem such as skin, eye and respiratory, irritation, gastrointenstinal problems and even depression, kidney function and fatique. Styrofoam is non biodegradable .. tidak boleh dillupuskan sama sekali. Penggunaan 'styrofoam' secara berterusan bukan sahaja menyumbang kepd aamasalah kesihatan malah akan menyebabkan kawasan 'landfill' semakin membukit meninggi dan memberi kesan buruk kepada alam sekitar. Remember readers .. We have our own responsibility to the environment. Say NO to styrofoam. Sila bawa bekas makanan dari rumah saat perlu membungkus makanan ye. 


RECYCLE ~ Kitar Semula

Kaedah Kitar semula atau Recycle telah lama kita tau, kan. Well .. lets practise more .. asingkan bahan buangan mengikut kategori ..certain items can be recycle. Lagipun kitar semula dapat mengawal kadar pembungan sampah di negara kita. So Jom kita support!


Well, readers  .. we can help to reduce the numbers of wastage by supporting this Campaign and implement it in our day-to-day activities. ~ Love Food Hate Waste ~ Ustaz dulu cakap membazir itu amalan Syaitan. So Janganlah Membazir. We Ain't Devils Friend Cos We Dont Waste, OK?


Al-kisahnya .. Misz-ella masak tak sedap, terlupa nak letak garam but thats not a reason to ignore this plate of colourful vegetables, right. So tambah garam sendiri semasa makan untuk membangkitkan selera dan tadaaaa .. I finished my 'tasteless' vege .. Love Food Hate Waste, ya!

Two more days before the KL Blogger Hunt, readers. I am so excited and I believed my 15 other blogger friends are excited too. 

Love Food Hate Waste ~ exclusively brought to you by Alam Flora Sdn Bhd. Dont forget to check it out. Keep your eyes on my IG this 18th May 2016 *Follow https://www.instagram.com/misz_ella/* as I'm gonna rock your day with lots of information, action and Live update on our fun-fill day activity from 8am-6pm. Jangan lupa ye .. saksikan kami beraksi di KL Blogger Hunt pada 18 Mei ini.  

Watch up for the following hashtags to have more idea and information on the Campaign :-

#lovefoodhatewaste
#alamflorasdnbhd
#klbloggershunt2016

And dont forget to follow www.facebook.com/alamflorasdnbhd/ and www.instagram.com/alamflorasdnbhd for more updates!






3 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

Got it

Tq for sharing this :)

shamiera osment said...

yes, lets support this campaign!

Marini mat zain said...

kempen terbaik dari alam flora