Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Ramadhan dulu dan sekarang

Ramadhan dulu .. Ramadhan sekarang.

Ramadhan dulu ..
Paling seronok waktu nak berbuka puasa. Walau sibuk mana pun mama kita sebab dia bekerja, makan minum keluarga tetap terjaga. Riuh dan kecoh waktu berbuka dengan kami 6 beradik. Tak cukup meja kerusi, makan bersila kami di lantai bersama-sama. It's fun. Really miss that lovely moment.

Ramadhan sekarang ..
Hmmm .. Tiap hari berbuka puasa 3 orang. Tak perlu tergesa-gesa mengejar masa di dapur, Pasar Ramadhan wujud di mana sahaja.

Ramadhan dulu ..
Excited tunggu baju rayu yang dibawa pulang mama dan abah. Apa yang dibeli mereka, itulah 'hadiah raya' buat kami. Bersyukur sebab ada jugak baju baru untuk tahun ini. 

Ramadhan sekarang ..
Anak kita yang umur 15 tahun dah ada citarasa sendiri. Dah ada "Mall favorite" sendiri .. Mahu pilih sendiri. Budget raya buat dia seorang dah ratusan .. tak macam kita dulu-dulu. Haihhh .. zaman dah berubah. Zaman susah kami tinggalkan sudah. Walau tak mewah dan "berada" .. sekurang-kurangnya "Alhamdulillah" ... Berkat usaha yang gigih .. taraf hidup dah berubah.

Ramadhan dulu ..
Minggu terakhir puasa dah mula buat kueh raya. Zaman dulu-dulu mana ada kueh beli. Bersusun kami 6 beradik dengan tugas masing-masing. Tukang bancuh @ Head of the Baking Dept dah tentu lah mama. Kami jadi tukang terap, tukang letak kismis dan ceri, tukang bakar dan tukang susun. Teringat kueh gunting hasil tangan sendiri dan Rempeyek hasil tangan my sista, Kak Yang. Hmmmm .. miss that moment.

Ramadhan sekarang ..
Kueh raya "tunjuk-tunjuk" jer ..

Ramadhan dulu ..
Pengumuman raya waktu yang ditunggu-tunggu. Siangnya kami menganyam ketupat. Kita "terror" tau anyam ketupat. Tiap orang ada tugas masing-masing. Meriah betul persiapan raya. Macam nak kenduri.

Ramadhan sekarang ..
Masak Rendang Ayam 2 ekor untuk dibawa pulang ke rumah mama dan mertua bertemankan Aiman di dapur. Sunyi .. sepi dapur kita. Haihhh .. Rindu lagi kenangan lalu ..

Kalaulah bisa diputarkan waktu, ingin ulangi saat itu. Zaman dah berubah .. mana mungkin kerana masing-masing dah ada keluarga sendiri. Beza, kan dulu dan sekarang??? 



17 comments:

Aku Ibu Muda said...

beza banyak kakcik...

zaman dh berubah kan :)

cucu umie said...

biaselah sis..zaman sentiasa berubah and keadaan juga begitu..

Puan Kutu said...

yup..beza sgt..rindu ramadhan masa kecik2..:)

Pembawa_Wacana said...

yup..betul tu kak... Dulu-dulu time malam raya.... kene suruh cucuk daging satay.... tak pun goreng kacang tanah...buat kuah kacang... sekarang nie sumer beli jer.... Tempah kat mane-mane catering...

Kemeriahan raya macam dah hilang....

Isteri Encek Bard said...

dulu dan kini sangat berbeza kan k. cik

ziana said...

Ha..tak baik tauuuuu..zaman telah berubah..trus saya teringat nostalgia dolu-dolu jugak

sarah-najwan said...

best zmn dulu sb xpyh masak2..mkn yg ibu yg masak..ehhee

norh said...

setuju kak..memang dah tak sama kan..

diana said...

SEBAK LA BACA ENTRY KAKCHIK YANG NI..
TERGAMBAR SUASANA MASA DULU..
MEMANG SAYU JE KALAU INGAT..
TAPI SEKARANG SEMUANYA DAH BERUBAH..
TAK SABAR NAK BALIK JUMPA MAK..:)

Adzriel @ Liza AB said...

liza pun suka anyam ketupat sendiri..lebih sedap. hero seorg, layan dia je lahkan. momen dulu terasa lebih rapat sesama adik-beradikkan.

~..Lesung Batu..~ said...

btol tu kakchik...huhuuhu dulu dan skang memang berbeza sangat2..

Mama Likha said...

yess betul sgt tu kc... rindu sgt zaman2 kcik dulu...., pas sahur tk tdur trus bersiap buat kuih raya ....

PINKMARGENTA said...

rindu sgt zaman2 dulu.lain bebenor rasenya puasa skrang.

yana halim said...

kak ella cayang....ada tak yanti menyampaikan pesanan saya untuk kak ella? nak mintak tolong pasal ke Bandung tu... :)

eliyaezlinalias said...

sungguh ini satu kenyataan...terkenang~~~

Mama Zharfan said...

sedey sbb dulu2 arwah ayah masih ada ....tak nak pikir and ingat sbb akan jd sedih :(

MamaYatie said...

yer la kak cik...gitu lah gayanya..cuma kami masih meriah spt dulu sbb anak ramai, adik beradik ramai..