Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Al-Kisahnya Sakit

Hrmmm .. sakit dah makin melarat.  Dari malam semalam ke pagi dah lebih dari 5 kali buang air.  Finally i surrender, terpaksa menyerah diri pada Tuan Doktor.

Pegi Klinik dengan kasut tumit tinggi. Hajat hati lepas ni nak gi ofis tapi Tuan Doktor bagi MC. Misz-ella awal pagi dah bangun, sebelum pukul 6 dah bagitau Jacqueline yang i nak gi Klinik pagi ni nanti i masuk ofis tapi Tuan Doktor kata you are not fit to work, your body dah weak so better you rest and MC. Hewwwww .. tak suka la, dok rumah sorang-sorang bukan ada kawan.  Sudahnya tidur baring tidur baring memakcik kan diri.  I dont like .. tapi mengenangkan badan dah sakit-sakit .. ok .. REDHA kan sahaja.

Ubat. Paling tak suka makan ubat .. suka makan Vitamin je tapi apakan daya .. sakit itu khilaf dosa .. salah satu nikmat Allah SWT bagi pada hambaNya.  Doktor dari petang semalam sampai pagi ni i dah makan 2 peket Gaviscon.  No .. stop it.  Dalam keadaan you sakit perut pergi toilet berulang kali you should stop Gaviscon.  I bagi ubat yang kuat lagi.

Dua tiga kali Doktor sebut makan sebelum makan. Takut betul dia if i tak dengar kata.  Looking backwards, tahun 2005 i pernah masuk Wad .. hampir 2 minggu.  Pertama sebab Stress sebab tekanan kerja.  Projek 86 juta Misz-ella jaga, too many meetings .. too many translations .. kerja-kerja yang memerlukan akal dan minda.  Tapi berbaloi .. bila Project Manager Ir. Tan recommended me good bonus. Ella is good .. she help me a lot .. only she can do this kind of work .. without her my life will be difficult.  Hurmmm .. suddenly i miss him.  In fact i miss all my Ex-bosses.  I miss Ng, Sales Manager yang kecoh, kelam kabut tapi very caring with his Secretary.  He took care of me very well. Ada sorang Doktor ni suka mengurat Misz-ella dia lah Hero who save me.  Tetiba je dia ajak i keluar sebab dia tengok Dr. ni keep on chasing me.  Gila ahh.  Kerja dengan Ng memang tough sebab dia suka jerit and surprisingly i jerit kat dia balik but he can take it sebab watever he want i deliver.  Bila sesekali kami tak bergaduh, adoii .. sunyi satu ofis.  Dulu i selalu Cold war dengan dia .. merajuk la sebab dia sokmo last minute, sokmo kecoh, nak cepat.  Sikit-sikit tanya. dah ke belum? bila kerja nak siap kalau asyik kena kacau? Ng is one of the Boss yang commented .. Aiyooo .. even my wife dont memorise my IC no. but you did.  Helololo .. i memorised all my bosses IC no ok.  Sesetengah Boss yang terlebih manja, account no dia orang pun i hafal juga.  Ng tau H Sprenkle Mat Salleh Hong Kong syok kat Misz-ella and he save me too.  Ada la ayat-ayat dia yang menyebelahi Misz-ella bila Mat Salleh tu perli me when we talked about my marriage which is around the corner masa tu.  Ng came to my wedding with Adam my Director from Singapore and Chong the other division Sales Manager.  Tan Sri also came.  Kenangan ..
  
And now, i am no longer a Secretary.  Skop baru, kerja baru.  Masih dalam proses menyesuaikan diri.  Alhamdulillah my Boss is good.  Banyak bagi dorongan dan tunjuk ajar.  Even sometimes i still blur memikirkan kenapa i nak kerja semula, tapi memandangkan i sudah di sini, then i berdoa agar Panjang lah hendaknya jodoh kita.  In Sha Allah. Amin.

Back to cerita masuk Hospital, i even did Scope untuk tengok luka dalaman perut akibat gastrik tu dah level mana.  Alhamdulillah .. result  OK.  So bila sesekali terkena gastik camni.. sabar je la ye wahai Ella.

Bihun sup tak da Cili and Teh O sahaja.  Susu tak leh, Milo tak boleh pekat-pekat, stop coffee temporarily.  Adoila Dr. Zul, banyak betul pantang larang dan sekarang .. alone at home.  Ishhh .. boring.  Gi kerja dapat jugak jumpa Jacqueline, dapat jugak sembang dengan En. Faizal dan En. Rostam, dapat jugak siapkan kerja-kerja yang tergendala.  Dah-dah-dah. Jangan merepek Ella.  Gi rehat. Awak tu sakit. Hurmmmm.


4 comments:

Ummi said...

Assalamualaikum kakchik, apa khabar? Adeeei lamanya x menjenguk blog kawan2 semua...semoga kakchik cepat sembuh yaaa...slm ingatan dr akak, muaahh, muaahh!

Tina Othman said...

Get well soon kc

Irfa said...

moga cepat baik sis ;)
sedap nampak bihun sup tu

Kesuma Angsana said...

samalah kita KC bila kena serangan gastrik, allah sajelah yg tau sakit & deritanyer... apapun sakit penghapus dosa kan