Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Ini Setan ni .. Setan

Ini cerita tentang kawan. Kawan ni cerita pasal dirinya yang senang sangat nak marah. Kol asben tak dapat .. otak fikir yang bukan-bukan pastu naik angin .. asben yang tak berdosa tu jadi mangsa kena marah dengan dia.

Hai kakak .. kenapa fikir yang bukan-bukan? Kenapa cepat sangat nak marah? Entah la .. Orang kata istighfar banyak-banyak .. Akak dah istighfar. Akak selawat .. akak baca Quran tapi hati tetap nak marah.  Akak sampai nak sembahyang pun rasa terganggu. Macamana ye Akak nak rilek dan tenang je macam Ella?

Pause a few second bila akak tanya apa rahsia rilek dan tenang kat Misz-ella. Rasanya ilmu ni adalah ilmu yang paling susah nak dituntut dalam dunia kerana kesedaran itu harus datang dari dalam diri kita sendiri.

I was a panas baran person when i was young but i change as times goes by.  For me marah itu sangat menyakitkan.  Orang yang kita marah sakit .. kita yang marah ni sebenarnya lagi sakit. We hurt ourselves by hurting people.  That's my theory .. orang lain i tak tau la camana. Once kita marah .. kita stress .. we kill billions of our body good cells.  Tekanan meningkatkan penuaan berganda-ganda.

Kak .. tiap kali kita ikutkan hati yang marah .. saat itulah Syaitan bertepuk tangan meraikan kemenangan berjaya menghasut anak cucu Adam tapi kalau kita bersabar dan berjaya melawan marah .. Syaitan kecewa kerana kita tak terpedaya dengan hasutannya dan Allah beri kita ganjaran pahala. Memang susah mendidik diri supaya jangan marah sebab kita makhluk Allah paling istimewa pernah diciptaNya .. serba lengkap dengan berbagai rasa tapi itulah dugaan kita sebagai hamba.

Betul tu la .. akak lepas ni tiap kali nak marah akak nak cakap kat diri akak .. Ni Setan ni .. Setan. Ni Setan ni .. bukan aku. **Hahaha .. Misz-ella gelak kuat-kuat sambil memandu**.

Kak .. paling kuat kak saya marah saya diam.  Saya avoid orang yang buat saya marah dan cuba bertenang.  Saya tak ikut emosi. Even sometimes things keeps on bugging my head i try my best not to follow my 'emosi'. Pernah dengar orang cakap "Dont talk when you are angry and dont make promise when you are happy".  Fikir. Fikir ayat tu berulang kali. Thats what i did before to train myself.

I lead myself to a positive way.  Bersenam untuk singkirkan stress .. lepas bersenam ringan bahu dan minda .. i kill the bad feelings and absorb the positive things by exercising.  I change my way of thinking in order to always stay positive.  I like to see things in different way. People love and enjoy to talk about others but i love to share things about myself. Apa guna duduk selonggok mengata? Buat tambah dosa. Lebih baik cakap tentang diri sendiri, kan.

Muka polos tak da apa-apa gi minum teh kat Restoran depan rumah dengan Si Kakak. Pemalas gila Si Ella .. lipstick, bedak .. ZERO.

Are you single? You didn't wear ring. Cisss .. Soalan Cepumas dari seorang Mat Salleh kat ofis.  No wonder la dia suka main mata .. dia ingat i single rupanya. No. I am married. Ohh .. how many kids do you have. I have one son. How old is he? 17. How old are you? 30? No .. I am 40. 40? You looks good ah. Owh really? Thank you. Dan aku pun belah. Malas nak panjang-panjang. I dont realised selama ni diperhati. Hurmmm .. banyak peminat rahsia rupanya ..

I love jewellery but i dont like to wear ring. Sebab tiap kali basuh tangan, cincin akan ku bukak and finally .. cincin asyik tertinggal kat sinki. Pastu kang dengan Kak Senah .. dengan Ex-Boss .. dengan Cleaner sume dok bising Ella .. cincin kau tu dah tak nak ke .. tak nak meh sini sedekah. Till then, i stop wearing ring.  I love jewellery and accessories cos it makes me feel complete and happy but nowadays sangat tidak selamat untuk memakai perhiasan diri so i stop it.

Esok dah Jumaat. Pejam-celik dah nak hujung tahun.  Times flies very fast. I am happy and sad but good thing my happiness is bigger than sadness. I submitted my 4 figures claim. I confirmed my oversea trip for next year. I might do some changes in my life dimana perubahan ini mungkin akan mengecewakan sesetengah orang but in life .. have to means you have to. For me .. Life is Easy. Dont make it complicated. Dah-dah.  Takmo cerita lagi. Nak tidur .. esok pagi nak masak Asam Pedas for my family. Oh my asam pedas .. tunggu aku.  BYE.

2 comments:

Kniedaz said...

thanks KC...sangat membuka mata entri ini...saya pun sedang berusaha membuang rasa marah dan berdiam diri itu adalah benda selamat bila marah....kalau bercakap mesti sakitkan hati org dan hati kita

diana said...

kita kalau marah mesti nak cari suami..nak mengadu..tak boleh simpan2 sebab kalau simpan tak luah susah kita nak tidur.bila dah luahkan perasaan terus rasa lega..

suami juga bagi nasihat untuk tindakan seterusnya..