Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Big Person Dont Fight. Luahan Malam Hari.

Kita lihat manusia berantakan.
Kita lihat mereka bergaduhan.
Mereka-mereka yang tidak boleh mengawal amarah dan baran. Mereka-mereka yang hanya membesar pada jasad tapi tidak pada akal.

Big person dont fight, remember?
We analyse, we think, we make use of our brain.
Daripada kau meroyan yang akhirnya menyakiti diri sendiri, lagi bagus kau bermuhasabah diri. Daripada kau membebel kat anak dan melenting kat laki dan barangkali membuatkan dia 'benci dalam hati' lagi bagus kau duduk diam-diam dan mencantikkan 'dalaman' diri. Lagi kau melenting, lagi kau meninggi diri, lagi dia lari. Siapa yang rugi?

As for me, i dont like to fight. I tak suka membebel. I avoid melenting, i avoid sakit hati. Kadang-kadang orang tersayang pulak yang rasa marah bagi pihak diri ini. Aku dah tak normal kot? Tehehehehe.

Kadang-kadang orang dok 'provoke' nak ajak gaduh nak bagi aku marah tapi aku tetap 'cool' tak kuasa nak layan. Kalau kita layan then kita sama dengan dia. Lagi bagus jadi diri sendiri. Kan. Probably jugak faktor penuaan .. makin meningkat usia, makin tinggi tahap kematangan kita. So dah tak mudah melatah. So sila sakit hati sorang-sorang cos I wanna stay cool and happy. Hehe.

Do you like my Lilac? Its sooo pretty and I'm in love with it. Kembang hati menerima bunga ros lilac sekembang ini. Times fly so fast .. I am reaching my 42nd Anniversary next week. Ya Allah .. Terima Kasih atas sebuah perjalanan yang sangat indah, yang tidak mudah tapi sarat dengan pengajaran buat bekalan insan kerdil bernama Norzaila @ Misz-ella ini. Tiap langkah, tiap jatuh bangun, tiap patah riuk sang hati .. segalanya semanis madu balasannya. I am blessed with what You gave me no matter how sour bitter it is cos I know you love me, God. 

Thanks for 'kesayangans' who supported me. There is so much 'Love' - anywhere, everywhere in my life. Biar jauh beribu batu tapi tetap tersemat di hati sampai bila-bila. Biar kita tak bersua tapi sampai mati takkan kita lupa. Betapa indahnya hidup berkasih sayang, kan. 

OK I'm done sharing my thought with you. This week is another Roller coaster week for me. Every night ada Jemputan Buka Puasa till ada yang I kena tepis sebaiknya. I'm gonna miss mom's cooking and breakfast moment with my family but good thing, tiada jemputan untuk Sahur so i can still enjoy bersahur dengan Mama. OK dah-dah-dah. Kali ni betul-betul Dah. Jumpa lagi di Next Entry. Bye.

2 comments:

Sunshine Kelly said...

Kak Ella,

Orang yang can think and mature don't fight. I faced the same situations many times but I just let it go and forgive him / her. No point and waste my time thinking, talking or gaduh dengan orang itu because I have better things to focus in my life. Till we meet again.

Amanda Suria said...

Sana sini gaduh..mls nk baca mls nk amik tau...berblh sana sini..x kira ahli politik or whoever...