Monday, November 14, 2011

Tips dan Rahsia Perniagaan Orang Cina Hingga Kaya Raya

This is Interesting. Jom baca. Mana yang baik jadikan panduan yang tak baik kita abaikan.


23 comments:

azian said...

mmmm...
kakchik...camne nak dapat 5mangkuk kl 1 mangkuk pun susah...heheheh

miss u kak...xoxo

khairul akmal bin azman said...

nice tips!

eliyaezlinalias said...

good tips kc!

Innanie | Ariffin said...

maaf kata lah kc, lg stu org cina ni budi bahasa bila dgn pelanggan, mmg thumbs up. bukan nak jtuhkan bngsa sendiri tp org kita buat acuh tak acuh je bila planggan cerewet sikit. mula kutuk2. dan org kita penuh hasad dengki. main bomoh lah apa lah... pntg orang lain lbh sikit!

Mr. Z dan Mis N said...

memang x dinafikan..orang cina ni jenis gigih dan kuat semangat..even if anak diorang tak pandai dkt sekolah..dia akan berhentikan anak dia..dan hantar ke bengkel2 utk kejer n ambik pengalaman..beza dengan orang melayu..


Jemputan khas singgah ke blog chegu zubirBLOG CHEGU ZUBIR

IPAD 2 FREE untuk ANDA

Jom cashout duit korang dengan

PRASEKOLAH FREE UNTUK ANAK ANDA

yun said...

ada lagi..cara hidup diorang biasa2 je..yang lelaki pakai baju pagoda dengan seluar pendek banyak poket (nak letak duit banyak senang =P)..yang pompuan biasanya pakai tshirt biasa dengan seluar pendek je..

tapi diorang memang suka melaram dengan kereta mewah..bila tengok rumah biasa je..masuk rumah ada kusyen/sofa pesen lama..meja makan pun macam kat kedai tu je yang boleh lipat2 tu..walaupun diorang tokey perabot, tokey kedai bunga, tapi diorang still hidup macam biasa je..takde hiasan2 sangat pun dalam rumah..nak hias diri dengan subang rantai gelang cincin lagi la takde..padahal tokey kedai emas..

lagipun jarang cina manjakan anak dengan kemewahan..bagi diorang nak kaya kena usaha sendiri..masa saya dekat u dulu..nak tengok student cina bawak motor jarang la..kereta jauh sekali..anak2 melayu berdesup2 kereta masing2..

ada jugak cina yang tabur kemewahan untuk anak..sebab dah kaya sangat kan..tapi biasanya yang macam ni anak diorang pemalas sikit..tau habiskan duit je..

eh..komen macam entry pulak dah..=)

Rai said...

masalah org melayu...dapat duit lebih sikit terus nak beli barang mewah..hutang sana sini..projek tak jalan..bisnes lingkup..hutang tak dapat bayar..

gedek! said...

wakib baca je?

praktik?

hehe

makdara TERdiva said...

byk org ckp, kalau nak belajar berniaga belajar dgn org cina..

tp apa2pun kena kena doa pada Allah, usaha & tawakal.

jgn bila dah kaya lupa asal usul plak.. :D

MamaEma said...

patutulah cina sangat berjaya dalam bidang perniagaan ni

Melati Qistyna's Mummy said...

Betul tu kc, cth kedai runcit area umah ni je la, xyah pegi jauh.... Kedai runcit cina ni mmg jauh lg murah dr kedai org melayu, nak2 kedai runcit mamak, Mak aih... Membunuh....

Yg pasal interest tu pon, abby stuju, kawan abby cukup marah, sanggup dia p cancelkan satu kedit kad dia yg caj interest due date nya hr minggu.... Muahahaha

Mamaleesya said...

terbaekk!

CouLeur de Chiqu3 said...

terbaik tips ni...nk share yer ..

JunAina said...

dah sampai masanya orng Melayu berubah, ambik yg positif...

mamamohsin said...

cina tolong menolong sesama mereka, melayu plak, dengki mendengki sesama melayu..camna nak maju..renung2kan..

RAWSHADE said...

saya pun setuju sgt dgn tips2 tu. org cina mmg suka tolong menolong. org cina kalo wat keja laju giler. sungguh2. yang paling best ialah diorang ni kalo time raya apa pun mesti buka kedai. org melayu asal raya skit kedai pun tutup. dalam seminggu mesti nak tutup. cina kat sini setiap hari keja.

PUTUBAMBU said...

padanlah boleh kaya..

lagi satu..depa ni berdisiplin le..

kakchik@ella said...

lagi 1 ,,, diaorg buat dgn bersungguh-sungguh, kan.

Cik Ina Do Do Cheng said...

tambahan kak chik , org cina baru untung skit tak beli kereta besau. dorang tak berdengki.

eelobor said...

setuju sangat2 tuh.... boleh buat motivasi nih

Mak Lagenda said...

Wah..otak biz org cina ni mmg superb kan KC.

Cuma tu lah..kalu modal 1 mgkuk dpt blk 5 mangkuk tu?? buleh ke? hihihi..

ain soofiyah said...

patutlah org cina sume maju2..

khayrool rosly said...

xnafi org cina byk brjaya dlm niaga..tp ingt, org melayu kita pun byk gk yg kaya raya... melayu yg sgt berjaya dlm niaga = org klntn.. dep a niaga xdk dngki2..xyh ikut cara cina niaga sbb depa xtau halal haram. amik cntoth peniaga klntn, sabar adalah key value dia...klu meniaga 2,3 bln xuntung dh ttup mcmmn nk berjaya....