Tempat tinggal dan Jalan-jalan di Bandung

Tuesday, November 29, 2011

Actually, antara Jakarta dan Bandung, i prefer Jakarta. Jakarta full of fun, entertainment, dining and 'traffic jem'*haha* Lots of activity can be done at Jakarta. But most Malaysian prefer Bandung, rite? Maybe cos of the Factory outlet kot? For me .. terlebih itu merimaskan. Keluar masuk satu demi satu kedai mengempiskan dompet dan memenatkan badan. Jalan Riau, Jalan Dago, Cihampelas, Paris Van Java, Setiabudi, Cibaduyut .. banyak sangat derrrr. Kaki pun menjerit mintak rehat babe. Hihi.

Buat first timer, ribuan RM bisa dihabiskan disini dalam masa hanya beberapa hari. Tak percaya? Cuba lah pergi. Mesti balik teringat-ingat dan mahu pergi lagi. Tapi buat yang setahun 2, 3 kali macam ai ni, sopink ai biasa-biasa jer .. tak over. Dah la kat tempat sendiri sopink, kalau kat tempat orang pun tak sedar diri .. camna tu? 

Travellya Homestay ~ Our home in Buah Batu, Bandung. Tq Red Ribbon and Family yang sudi menerima kami sebagai tetamu. This house is huge, sangat sesuai untuk yang travel berkumpulan. Rumah ni sangat sejuk di waktu malam till we feel like want to jalan sambil jengket kaki. 3 bedrooms, all room furnished with Queen Bed. Ada sofa bed kat hall. Boleh masak simple food*kalau rajin*. Recommended for those who want to experience the local people life*ala-ala balik kg gitew* and looking for budget accomodation. Kalau gi melancong sefamili, apa kelas duduk dlm bilik sorang-sorang dan buat hal sendiri, betul tak? Lebih baik duduk serumah, bergolek dan berguling sama sambil bergurau mesra. Rasa seperti di rumah sendiri walaupun di tempat orang gitew. 

Kedai untuk beli barang kelengkapan macam ubat gigi, tepung teligu*kak nani beli ni*, pun ada dekat-dekat sini. Kedai makan pun ada. Aiman cuba makan kat situ. OK dia kata. Bersih dan selesa paling penting tak sakit perut selepas tu. Haaa .. camtu la cerita dia, 'detail' dari kita gitew*memang dasar suka bercakap*Hihi.

BTW, ubat gigi, sabun, dan tuala mandi disediakan oleh Tuan rumah yang baik hati ini. Tergoda tak? Tergoda tak dengan cerita kita? Kalau tergoda, sila runding lebih-lebih lagi dengan Cik Puan Nelly 

With Ibu Yulli ~ mama kepada Nelly yang sedia menunggu ketibaan kami. 

Bilik saya dan Kak Nani. Alisya at the 1st hall. Imran and Aiman tengok TV kat 2nd hall dan Kak Nani sedang basuh tangan di dapur, kita lak sibuk suruh dia pandang kamera.



Paling suka letak gambar makanan kat blog. Tengok gambar makanan ~ Terapi!! Hihi.

The next morning at Tangkuban Parahu. I have been here many times first time jumpa hujan lebat camni. Kerana sehati sejiwa, kami rela basah bersama. Auwww .. Sweet. Actually, nak bawak anak-anak comel dan manis ni berjalan ke banyak tempat lagi tapi masa tak cukup. Nak gi Kg Daun, nak gi Sapu Lidi, nak gi sana sini .. kita KIV till the next trip ye anak-anak ku sayang.

Siang penat berjalan, malamnya udah kena berkemas ~ moment paling malas. OK lah. That's all Entry Mengenang Dua Famili Pergi Bercuti*walau tak cukup korumn* Versi 2011.  Got to go. C u all in Next Entry. Bye.





You Might Also Like

29 comments

Follow by Email

Like My Facebook

https://www.facebook.com/norzaila.ismail