Monday, February 27, 2012

Log Out

Kempen "Protect your privacy by logging out" sekarang ni sedang giat kedengaran di radio. Serius sungguh gejala ni sampai kempen besar-besaran terpaksa dijalankan. Mana tak serius .. habis gambar-gambar peribadi milik mangsa disalahguna.

Secara logiknya, kalau PC itu hak mutlak kita sendiri dan tidak berkongsi, tak perlu 'log out' pun tak apa. Tapi pernah terjadi pada teman saya .. Dalam dia ke "Ladies" sekejap, teman sekerja sempat menceroboh 'privacy' dia dengan 'browsing through' all her YM conversation. Sungguh tak patut. Siapa bagi dia hak untuk buat macamtu? Siapa kita untuk enter to her private life without permission? For me, orang begini terlebih busybody.  Melampau sungguh perbuatan "mengintip" YM orang secara diam-diam dan tersangatlah bahaya sebab kita tak tau baik atau buruk niatnya. Orang macam ni tak boleh dipercayai. Bahaya .. bahaya. So kawan-kawan, sebelum kita menjadi mangsa .. mari kita setuju dengan Kempen "Logging Out To Protect Our Privacy".

16 comments:

kakcik said...

Takde kerja sungguh orang yang suka mengintip hak orang lain, kan? :(

Irfa said...

kat opis pc saya tak share ngan org lain.so far sy tgk takde sapa kat opis ni yg suka nak jenguk pc org.

mama maman said...

mama kekadang 'log on' mama punya pc.. bab kata KC.. siapa la kita nak tau org berniat baik ke tak... lgpun tak bagus la nak sibuk2 bc pm org... sy sendiri kekadang takde nak tgk org punya... sebab taknak org pun tgk kita punya pm kannn

Mak Lagenda said...

manusia yg suka ceroboh hak org lain tu mmg kurang ajar!

Mak paling tak suka manusia yg langgar hak hak manusia gini.

Daddy Ziyyad said...

memang bahaya kalau guna public computer ni..lagi satu, jgn buat any internet banking guna public computer

el said...

bzbodi betul lah org2 mcm ni...
nak je lempang 44x jek tw

Tina Othman said...

boleh pulak ceroboh pc org time org g ladies?

aduhai, tapi tina kat ofis kekadang log out, kekadang tak, sebab mmg tina sorang je yg guna pc ni

LYAfrina said...

huhu..takutnya kalo hak milik peribadi kt dicerobohkan.. bg lya kalo laptop ttgp kena logout..sbb..mana tau..ditakdirkan..laptop kt hilang ke..n jth pd tngan y salah.. lain lak kes jadinya

Melati Qistyna's Mummy said...

Kalau pc kat opis tu better logoff la walaupon pc Kita sendiri, mcm kc kata, p toilet jap pon kawan sempat skodeng... Huhuhhuh. Tp kalau yg kat Umah, abby xde pon logoff, siap remember pw lagi *punya la malas nak masuk byk Kali pw*hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ceroboh ym?huhu..bahaya betul.mcm2 perangai mereka yg berniat jahat ni kan sis

akak sht tak?

munna said...

takutnya klu jadi mcm ni.... kena lebih hati2 lepas ni...

Pok Amai-Amai said...

Peh..saiko gile kwn die tu. Siap stalk YM org. Apekah?

Setuju! Log out sblm jdk pape.

Suara Kalbu said...

Jahatnya orang tu !!!!!

Apa hak dia nak ceroboh privacy orang ? Kalau orang buat kat dia.. dah tentu dia marah. Tak kena kat batang idung dia.Bukan main suka dia buat kat orang.

Mari kita sokong kempen ni reramai.

Ummiakid @ lily said...

thanks 4 the info kc...tapi x pernah log out sebab opis kat rumah...kalau berebut pc pun dengan Akid jer...heehee...

liana said...

jom visit cni...mesti best

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

org mcm tu kurang ajarrr namanya...kurang asam betoi...