Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Ikan Goreng Asam Dan Blackpepper Meatball

Kalau esok-esok termati 'idea' tak tau nak masak apa .. cuba la Resepi simple kita ni. Cepat, mudah dan sedap.

Blackpepper Meatball :- Goreng Meatball (better brand HS Nada/Marinara) sampai garing pastu susun dalam pinggan, taburkan lada sulah atasnya. Tumis bawang putih + bawang besar yang dah didadu sampai garing pastu masukkan blackpepper sauce. Kacau-kacau pastu rasa. Tambah la apa yang patut kalau ada yang kurang ye. Hihi. Sepinggan ini Aiman makan sorang je, memang feveret dia.

Ikan Gelama Goreng Asam :- Goreng Ikan Gelama (kelar dulu) sampai garing, letak tepi. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai naik bau. Masukkan air asam pastu buh garam + gula. Dah cukup rasa dia, masukkan bawang besar dan cili api hiris. Tuang atas ikan. Makan dengan nasik panas, hurmmm .. sedap*lupa diet sekejap*Hihi.


18 comments:

Mamaleesyamiro said...

lapar ni, belom makan lagi huhu

Azizah Zainudin said...

tiba-tiba rasa lapar le pulak tgk gambar.. adoiyaiii..

faraherda.razalan said...

Ikan grg asam tu sy selalu bt. Klu sy tak de selera, tp lauk tu mmg boleh bangkit selera sy....sedapnya!

monalea said...

ikan tu yang sedap....teringin lak ni kak

Anonymous said...

simple je resepinya, tapi mesti sedapkan kc, nanti boleh lah tina try

LM said...

sedapnyer sis ikan gelama tu..

Melati Qistyna's Mummy said...

Uish, buat terliur plak... :D

❤Mrs. Myra❤ said...

waaa..bole try resepi nie kalo mati kutu nak masak..heee..:)

Unknown said...

kakchik jarang2 share resepi..:p

Uji Rafizan Hussein said...

Boleh try ni!

susumanis said...

simple tp yummeh :)

Ummi Alesya Sofea said...

resepi yg simple tp nmpk mcm sedap..nk try jgk ler,tq KC!

Unknown said...

lama tak jenguk, masuk2 ajer, terus nampak makanan... looks yummy.

Unknown said...

masak simple cam ni pun sodap kak chik..

qemaishak said...

Qema dinner malam tadi ngan ulam pucuk ubi celur mmmg selera la..

masak simple camni yang bertambah makan tu kakchik hehe

ina mail said...

ikan goreng asam sedap, meat ball pun sedap.asalkan daging memang cik ina suka.terbaiklah kak chik : )

Chekgu Azrine said...

nti nak cuba meat ball tu la kak KC.. hehehe

Izan Ishak said...

2 hari lepas pun izan buat ikan grg asam tau kakchik... sedapnya!!!