Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Tamat Tempoh Kad "Sentuh dan Pergi"

Pernah terfikir yang kad Sentuh dan Pergi (Touch n Go) yang digandingkan dengan "Smart Tag" yang selama ini memudahkan perjalanan korang tetiba buat korang cemas dengan mesej "Kad Tamat Tempoh" pastu siren berbunyi? Wewewewe .. satu 'highway' pandang, tau. Ishhhh .. malu sekejap orang pandang-pandang.


Well, that's what happen to me this morning when i was on the way to the office. Logically, mana lah kita ingat when was the date that we purchase the card, kan.Kot la korang ingat but for me, seriously i tak ingat so everytime i akan lalu lalang di Lebuhraya dengan rasa riang ria asalkan "balance" cukup, OK dah.  


My Touch n Go card ~ mula saya gunakan 10 tahun yang lalu. Cukup masa, 'expired' dia pagi ni. Nasib baik di Lebuhraya Guthrie yang tak banyak kereta so reverse the car and masuk lorong tunai tanpa rasa 'guilty'.

This is what you should do when your card expired. Pergi ke Pusat Khidmat Pelanggan Touch n Go, bring the card with you. Tell the Counter staff that Kad you dah tamat tempoh. Fill up one simple form. You will get a new card with balance transfer and this process takes you less than 5 minutes*unless kalau queue tak panjanglah, kan*

OK. Done. Tak yah risau kalau tak da duit kecik dalam purse or beratur lama dan panjang sebab kereta depan bayar toll RM1.90 guna duit RM50. Lalalalala .. *hepi*

15 comments:

POSH76 said...

senang guna...tak yah nak cari duit...

MaMa aDaMaQiL said...

penah jd kat nat suatu mase dl..time keje berulang dr s.alam to janda baik..huhu time tu lalu kat tol bkt jelutong..mmg tau balance xcukup to msk lorong utk tmbh tunai..skali tgk kaunter tutup..rupe2nye kaunter bkk kol9 keatas..sib la org xrmi so reves msk lorong tunai..n akibat dr kejadian tu asben trs tkr pki zinc card..pay with credit card..so xpyh risau balance xcukup..huhu uis pnjg komen..hehehe

Mr.Clive said...

patutnyer ditulis la kat situ expiry date...ade x?
kalau xde,ha tu la kelemahannyer... >_<

kakcik said...

Eh! kad TnG tu pun ada tarikh tamat tempoh ke? Memang kakcik tak tahu...

IdaShazana said...

mati2 pun tatau pasal ni.
harus la korek kad & check

kakchik@ella said...

@Mr. Clive .. setuju. They shld have expired date kat belakang kad tu ~ mcm beli makanan sume dah diletak expiry date, kan.

@Kakcik .. saya pun baru tau bila terkena pagi ni, kak.

Mak Lagenda said...

hehehe..mak semekin KC. Takde guna touch & go ni. Lgpun jrg2 guna Tol kan. Dok ulu kampung la katakan..ekekeke

Niway, gud sharing KC. Ramai rupanya yg tatau yeh?*termsk la mak*

Daddy Ziyyad said...

so deposit utk new Plusmile tak payah bayar lah kan? I assume tak payah sebab masa beli kat T&Go kan kita dah bayar deposit.

kakchik@ella said...

@DaddyZiyyad .. no need and the form is very simple.

COOL RC STORE said...

thanks 4 the info ;)

Arina Shamsul said...

saya belum mengalami situasi macam kak cik ni,tapi saya boleh terbayang camna situasi itu..ihik.

terima kasih kak singah blog saya. :) follow akak .

miloais milo said...

owhh... ada expiry date eh??? iols tak tau pun.... nak kena check lah tng card iols plak lepas ni...

sudipVSsenduk said...

kena check nnti balik.. kalau tak haru biru bila siren berbunyi..

ainnoraini said...

Tak tahu pun ada expire date..
Harus kene check nii...

Irfa said...

lorong tunai je sbb jarang2 guna tol :)