Wednesday, February 15, 2012

Rabu penuh emosi

Kerana tragedi marah petang Selasa, selera makan malam tak ada dan tidur malam bertemankan tampal koyok sebab sakit kepala. Haihhh .. tu sebab teman tak suka marah-marah. Sebab teman lepas marah, mula la pastu teringat-ingat. Menyesal pun ada sebab gagal kontrol emosi tapi teman manusia biasa, kan. Tahap kesabaran ada had. Bila dah marah ~ 'buruk' .. hilang 'vouge' *ecece .. perasan* yang ada cuma muka sebu sebal dan layu ala-ala Hantu Kak Limah Balik Rumah .. tapi sebu-sebu pun .. teman tetap masak malam buat famili tauuuu .. walaupun hanya Nasi Goreng Biasa-biasa.

Hari Rabu pulak ofis ni jap-jap terang .. jap-jap gelap sebab TNB buat kerja repair substation kat belakang ofis. Komputer jap-jap on .. jap-jap off. Bengang tak? Bengang, kan. OK. Tengah bangang .. eh .. bengang .. sori *hihi*  mari pujuk hati dengan ambek gambar sendiri. Hahaha .. tu la dia muka mak budak tak suka pakai Lipstick. Pakai pagi sekali je pastu buat-buat buta walaupun lipstick tu dah tak da. Masa ni mula la berangan .. bestnya kalau bibir i kemerahan bak delima merkah. Boleh drop one item in the shopping list which is lipstick. Best, kan. Ekcelikan, masa ni emosi masih tak stabil. Dok pikir 'assignment' atas meja yang kena submit harini juga. Life or Dead ~ kena hantar harini. Paling tak best, before submit dah tau that all my effort bakal dibalas dengan 'query' by the local authority. Mana taknya .. kita mintak Civil Engineer dia bagi budak Building Technology. Bengang, kan. Mesti la bengang kalau benda yang patutnya 'straight forward' akhirnya menjadi 'double work'. Biasalah .. sesetengah orang kat sini memang suka 'workhard' dari 'worksmart'. Mangsanya kita. Sabor je la Ella .. What to do. So, pukul 2:30 i walked out from the office ke PJ submit document yang bakal di query. Bila dokumen bertukar tangan .. Fuhhh .. lega .. ringan bahu. OTW balik teman singgah minum kat Bukit Tunku. Alaaa .. dah memang laluan balik ke ofis pun.

Ubi Kayu rebus dengan Kelapa. Ini tanda teman berjiwa dan selera Melayu.

Ubi Kayu rebus bersira Gula. Perghhhhh .. licin teman makan. Sikit pun tak berlebih. Mahal dowhh makan kat sini .. Teh Tarik segelas RM4.  But seriously, i like this place. Dah lama Restoran ni wujud kat sini and i have been visiting this restaurant since 12 years ago. Nama Restoran ~ Restoran Pinang Masak. Area ~ Bukit Tunku. Kalau tergoda pandai-pandai google sendiri ye. Hihi. Hari Rabu yang penuh emosi dan warna warni ni teman akhiri dengan "Aerodance" dengan kawan-kawan. Today i learn new dance steps. Ilmu .. untuk bekalan masa depan. Tak salah belajar dan terus belajar, kan. Asalkan rajin, asalkan ada minat dan sanggup ketepikan penat, InsyaAllah ada berkat. Amin.



21 comments:

kakyon said...

samalah kita kakchik..akk pun suka ubi..selera kpglaa katakan..ngeeee

Melati Qistyna's Mummy said...

Ahahaha.... Bwk2 bertendang... Eh eh... Bertenang ye kc dear,... :D

Daddy Ziyyad said...

Fuhhh..sgt klasik makan ubi kayu tu...teh tarik RM4 segelas, hahaha..boleh dapat 4 gelas kalau makan kat mamak...tapi ambience tak sama lah kan...:)

Chekgu Azrine said...

semoga hari khamis hari ni memberi kegembiraan kepada kak kc.. k

diana said...

kenapa restoran2 gini walau harga mahal tapi tak de tindakan keatas depa macam warung2 makan tepi jalan tu??2,3 minggu lepas dengar berita kaTA kerjaan akan bertindak pada restoran yang mengenakan harga air yaNG tak sepatutnya.

cIk JanNah said...

jannah tak pernah makan ubi rebus bersira gula. sedap ke sis?

kasihibu said...

ubi kayu rebus cicah dengan sambal, sya pernah buat ubi kayu rebus cicah sos 1000 pulau perhhh...sedap jugak ;p

Pok Amai-Amai said...

Sbr ye KC. Sy tak nah ade experience mrh org bawahan. Tp mrh kwn dept len ade la sbb kaco dateline sy (melibatkan diorang utk complete my task). Mmg tak suke. Lagilah kwn. Pastu sy cpt2 say sorry n tegur cara paling diplomasi. Sbb klu diorang tak bt keje, sy yg kene mrh. Bkn diorang. KPI sy terjejas. Bkn diorang. Jadi, kenalah timbang-rasa. Hiks~

wahida said...

ubi rebus bersira gula tu manis sgt tak KC?

el said...

cantek tul kc di hari rabu
n menu tu mmg febret

midonz said...

alamak,terliur la pulak...

Tina Othman said...

fuyoo ubi rebus bersira, teringat zaman kanak2 kat kampung, skrg ni semua pun berbeli

miloais milo said...

ubi kayu rebus bersira gula tu - sokmo weols kat Parit sebut penjan kakchik!

iols rasa lah - sebab memang gitu rupanya - kalo arwah my mak buat...

sedap wooooo!~ mau habis seperiuk sekelip mata aje weols lima beradik makan!

akuzle ayu said...

KCE, we share the same feeling n situation now...

Pia said...

"salam kc...perghhh...ubi rebus tu..nak sikit..a'ah selalu makan ngan kelapa parut jer sesekali mkn dgn stail lain pulak apa salahnya kan..lain kali cuba try ngan sambal tumis pulak..."

Citarasa Rinduan said...

kakcik, walau penuh imosi,...
tapi layan ubi bersira gula merahhhhhhhhhhhhhh
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

ayu mau

Dabel Aa said...

mcm best je yg sira dgn gula tu kan....emmpphhh

Izan Ishak said...

sukanya tgk ubi rebus tu... dah lama tak makan ni.

Cik Ina Do Do Cheng said...

cik ina pun tekak melayu. sedapnya ubi rebus tu, empuk.

kasihredha said...

dah lama tak mkn...dua2 pun sukeee..

PUTUBAMBU said...

uishhh..!
sedapnya nampak ubi kayu rebus bersira tu!