Monday, February 27, 2012

Simpul

Orang kata .. simpul ketat-ketat supaya tak terlerai. Tapi percaya tak kalau saya berpendapat yang certain things at certain times, its good to loosen the 'simpulan'.

Bila sedikit "loose" then ada 'extra' ruang untuk lapangkan fikiran. Fikiran yang lapang menghasilkan keputusan yang tepat dan bernas kerana di buat dalam suasana yang tenang dan tidak tegang. Keputusan yang 'rasional' bukan 'emosional'.

Saya kan, selalu ingat Kata-Kata ini :~
"Dont make desicion when you are angry. Never make promise when you are happy." So, kalau tengah marah atau perlu buat satu keputusan, sebaiknya Duduk diam-diam dan berfikir dengan tenang.  InsyaAllah keputusan awak tu nanti akan lebih tepat.

12 comments:

Pok Amai-Amai said...

Fuh...mmg pyh nak mengawal kemarahan. Serius!

wahida said...

dulu saya baran yg melampau, tapi bila dah kawen ni, slow2 saya cuba buang sikap tu...Alhamdulillah, tapi masih ada sikit2 la perangai tu...huhu...

Hanis Azla said...

sgt suka dgn quote tu.. semoga dapat dijadikan panduan utk menjadi manusia yg lebih baik lagi..

Melati Qistyna's Mummy said...

Keputusan yg diiringi dgn rs marah, kalau menyesal pon x guna... Tlajak perahu boleh diundur, terlajak kata...*sambung lah sendiri* hehehe

a.samad jaafar said...

ya.. saya amat setuju !!!

F.A.R.A.H. deeb said...

Betul, betul, betul...! :)
My latest Entry :)
Tutorial Comelkan Blockquote

-gedek! said...

kalau simpul biawak macam mana?

sudipVSsenduk said...

saya cepat marah..
tapi marah dlm hati je

Tina Othman said...

mendalam maksudnya ye kc

kakyon said...

bukak simpulan..sukat elok2 panjang pendeknya.. pastu ikat balik..bolehkan..;)

kay_are said...

marah leh je nak kawal, tapi kalau dah sampai limit memang meletup terus

Anonymous said...

betul tu, buat keputusan masa tenang, fikir secara rational dan jangan eomtional. apa2 keputusan yg kita buat janganlah sampai makan diri, menyesal dh tak guna nanti.