Monday, July 23, 2012

3 Ramadhan ~ Kerja, Shopping, Masak dan Makan

Kisah 3 Ramadhan - Sampai je kat  ofis kelam kabut mengerjakan Tender. Zuppp .. zapp .. zuppp. zapp .. Siap. Pastu hari ni Hari Pertama Kerja .. tahun-tahun sebelum ni Bulan Puasa dapat balik awal tapi tahun ni sampai menjelang jam 12 .. tiada khabar berita. Tepat pukul 12 .. i told my Assistant Kak Senah .. I wanna go to Teso. Nak pollo? Jom arr .. Last-last bukan Kak Senah je .. Sanisah Ruslin pun pollo juga. Yeayyy .. arini my car berpenghuni tak la i drive sorang diri. Hehehe.

Bulan Puasa ni kan, kalau tak masak jangan susah hati .. Gerai makan macam cendawan tumbuh .. muka-muka tak penah meniaga pun tetiba .. Eh .. dah jadi Tokey kau tahun ni ye. Hehehe .. So dont worry .. sila la pilih juadah mana korang suka. Tapi kannn .. Buy-Buy i dont like. Tak bape layan lauk beli so haruslah kita masak sendiri. Walaupun belum tentu sedap .. yang penting bahagia dan 'tummy' hepi. Tehehehehe.

Seketul kepala Ikan Salmon yang dah dipotong tengah. Kita beli kat Tesco Kepong .. RM7 lebih .. Siap la kau Salmon .. bakal mangsa 'tummy' bertiga malam ini.


Sampai rumah pukul 6 petang .. terus tuju dapur dan siapkan Kari Kepala Ikan Salmon dengan Kacang Bendi dan Tauhu Kembang ni.

Pastu beli Isi Ayam .. potong kecik-kecik pastu buat Ayam Goreng Kunyit Daun Kari Resepi Cik Mat Gebu. Hmmmm ... marvellous ooo bila dimakan dengan Nasi Panas.

Sebungkus Kacang Bendi beli kat Tesco baru RM1.25 sen dalamnya ada dekat 20 batang. So, mari kita buat Kacang Bendi Goreng dengan Ikan Bilis ini petang. Aimannnn .. meh tolong Mama potong Kacang Bendi ni. Baik Maaa ~ Jawab Aiman yang menurut perintah. Wahhh aku dan-dan tu feeling Mem Besaq tengah bagi Arahan. Tehehehehe.

Hajat hati nak buat Cokodok Bilis tapi masa cuma satu setengah jam .. mana la sempat. So bila Encik Asben tanya nak kueh? Nakkkkk tapi jangan beli banyak sangat .. nanti korang tak makan i jugak yang kena habiskan. Nak kueh apa? Nak Popia Goreng. Aiman nak Tepung Pelita Paya Jaras dan Kebab. OK. Dia sorang je la pegi .. I got no time cos my masak belum siap lagi. Tapi kann .. Alhamdulillah .. memandangkan kita masak yang simple-simple .. siap semuanya sebelum berbuka. Seronok kan Bulan Puasa? Paling seronok bila tiba waktu nak masak lah. Macam-macam 'planning' ada. Salah satu kelebihan bulan Ramadhan yang tiada di bulan-bulan yang lain ..Umat Islam makan serentak. Tu pasal jalan jem ... masing-masing berebut nak balik. Ibu-ibu 'excited' nak menyediakan sendiri Juadah buat ahli keluarga yang berpuasa. Pastu malamnya gi Solat Tarawikh ramai-ramai. Best la Bulan Ramadhan .. banyak kelebihan .. banyak ganjaran. Ni baru hari ke empat .. ada 26 hari lagi. Kita sama doakan perjalanan Ramadhan kita kali ni dipermudahkan dan diberkati ye. OK lah kawan-kawan. Got to go. Mekasih baca ye. Bye.

14 comments:

Tina Othman said...

wah meriah menu kc, ekspress rakyat masaknya hehe

tgk kari ikan tu rasa teringin lah pulak hari, nafsu ni lah semua pun nak

Cik Puan Rara said...

sedap sedap.

kakcik said...

Sekejap sangat rasanya hari keempat dah hampir berlalu, kan?

Mujur juga anak2 kakcik tak sibuk2 tanya tentang persiapan raya kerana mak diaorang memang tak buat persiapan apa-apa. :)

mamyharraz said...

kc ni kan dahlah lawa..pandai masak pulak tu super double besttttlah!

kali ni kan sy terliur tgk menu ikan salmon tu..

Rai said...

banyak ke isi kat kepala salmon tu KC.. selalu nampak kat aeon tu..tapi tak sampai seru nak beli..takut indah khabar dari rupa..hehehe..

Peri PiA said...

caya lah kc :),lame xpg tesco

jeBateja said...

Kakcik....http://www.youtube.com/watch?v=7XG8qG0djSM

diana said...

baru teringat yang tekak ni belum merasa lagi tepung pelita di ramadhan yang mulia ni..heheh

Yaya Azura aka Naz Azra said...

ramadhan kali nie puasa 29 je..
tp mmg hepi kan satu family makan bersama..lg best kalau juadah tu masak sendiri..

faraherda. razalan said...

Wow! Kari kepala salmon KC? Mmg marvellous tu. Hehehehe...

Miss uCu said...

sedap2 juadah berbuka ni:) nyum3..:)

anaa said...

yep, petang2 pakat beduyun2 balik nak buka.bila time buka, jalan lenganggg.. hehehe..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

laju je KC masak.kagum!

bendi tu murahnye...pastu adik terliur la tgk ayam kunyit tu sis

Liza @ Adzriel AB said...

menu complete ni KC... i like!