Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Jalan-Jalan di Ho Chi Minh City - Day 1

Siri Jalan-Jalan Dengan Kawan Tahun 2012 dimulakan dengan meneroka Bandar Ho Chi Minh City .. sebuah daerah di negara Vietnam yang tak pernah kami kunjungi sebelum ini. Masih dengan orang yang sama seperti Jakarta tahun lepas - Myself, Yanti, Kak Zana, Mama dan Kak Nani. This is a very short vacation for us because of our tight schedule. We booked the ticket a month before the departure date after looking thoroughly our office diary. When everything booked, suddenly one of the closing date of the tender that i'm supposed to involve extended to 15th May 2012 .. a day after my return from HCMC. Tender yang sepatutnya tutup pada 10hb dilanjutkan tempohnya kepada 15hb so sepatutnya 14hb tu i'm at the office preparing the tender document submission tapi tarikh tu jugaklah saya berada di dalam kapal terbang. Tiket dah beli, hotel booked, cuti pun dah lulus so "ON" sahaja plan kita walau dalam hati rasa kesian pada mereka-mereka yang bertungkus lumus menyiapkan tender.


Saya suka sangat terbang tinggi-tinggi dengan MAS. Walau lebih mahal tapi lebih selesa dan puashati dengan layanan anak kapal mereka. Tambahan pulak, rasa patriotik la sangat bila terbang dengan bendera Malaysia atas kepala. Hehehe.

Jelitawans Malaysia sedang mencari Vinasun Taxi di Airpot Ho Chi Minh City. I google a lot about HCMC before decided to agree with this trip without following any travel agent. Thanks to Shema my friend who just returned from there last April for the tips, notes, etc. Sayang Shema ketat-ketat. Meh kiss pipi kanan kiss pipi kiri meh.

Yeaaaaa .. sudah dapat yang paling selesa untuk kami berlima. Avanza ke ..salon car ke .. caj sama. Make sure Taxi Driver guna meter ye. 

Dari Airport ke District 1 tempat kami menginap 100-140 Viet Dong sahaja.
Tips :- Keluar je dari Arrival Hall terus ke hujung kiri dan cari Warden Taxi Vinasun yang pakai baju hijau tua dan tie warna maroon. Bagitau dia nak taxi nanti dia akan carikan. Tapi servis dia tak la secekap Warden Taxi Bluebird di Jakarta tapi better la kan sebab kat tempat kita tak da orang camtu .. pandai-pandai la tahan taxi sendiri tepi jalan, kannn.

Kak Nani nyaris-nyaris duduk di kerusi Driver. Dia terlupa Vietnam mengamalkan Left hand driver. Kitorang ketawa .. ketawa .. dan ketawa tengok gelagat dia. Machine kat depan tu looks like Credit Card acceptor lah sebab ada perkataan VietBank kat situ. Nak tanya Taxi Driver tak pandai cakap Omputeh so kita assume betul je la eh. 

Tips for those 1st time travel to HCMC :- Print nama dan alamat Hotel or if you have the Hotel address card  better .. Show it to the Driver. Then the Driver will bring you the the destination. Almaklumlah .. bukan semua rakyat Vietnam pandai bahasa Inggeris. Sepanjang 3 hari disini, kami ke mana-mana berjalan kaki atau naik taxi sahaja dan Alhamdulillah .. tak kena tipu dan tak ada apa-apa yang buruk terjadi. In fact we met nice people who gave us a helping hand even belum terkeluar kata-kata mintak tolong dari kami lagi. Alhamdulillah. 

Sampai An Tam Hotel, District 1, Benh Tanh Area around 11. Our room not ready so drop bag dulu. An Tam Hotel ni 2 bintang je tapiiiii ... saya tersangatlah rekomen duduk disini. OK .. nanti kita akan buat satu entry khas tentang hotel ni so that it can be a reference for anyone who pening kepala tak tau nak pilih hotel yang mana sebab sepanjang District 1 ni punyalah banyak hotel 2 dan 3 bintang. Area ni best .. nak makan, nak shopping .. jalan kaki sahaja. Convenient sangat-sangatlah.

Kak Nani needs help on buying a local Sim Card for her phone. Receptionist tu pandai bahasa Inggeris tapi nak kena dengar betul-betul dan fahamkan lah sendiri sebab loghat diaorang tersangat lah lain macam.


Singgah beli Apple Vietnam masa on the way to Benh Tanh Market ... tempat membeli belah paling popular di HCMC yang menjadi tumpuan rakyat Malaysia yang cuma 50m je dari An Tam Hotel ni. Lintas 1 jalan je dah sampai. Makanan halal pun tak da masalah kat sini. Kedai Makan Hajah Basiroh depan hotel .. VN Halal within walking distance dan paling penting Vietnam Delights yang baru 2 bulan dibuka di HCMC pun boleh sampai dengan jalan kaki. This is the perfect area untuk orang Muslim kita.

Motor kuning menambat hati


Pandangan biasa di HCMC


Beli kain cotton, Vietnam Silk dan macam-macam lagi di Benh Tanh Market atau Cho Benh Tanh dalam bahasa Vietnam. Yanti beli Italian Silk 2 pasang terus tempah esoknya siap. Hebatkan cara Kerajaan Vietnam menarik perhatian orang Malaysia ke negara dia? Diaorang ajar rakyat diaorang cara-cara buat baju kita supaya orang kita ke sana and in return this will boost their economy. Padahal orang Islam di HCMC cuma 500 orang je tu pun orang Melayu Champa yang tak pakai baju kurung.

 Cantiknya biru tu ... dah balik sini baru angau. Apa kau fikir Chow Kit Road kah boleh ulang-ulang? Ella .. Ella .. selalu betul tak beli pastu menyesal. Masa tengok tu hati suka tapi mengenangkan ada 6 pasang belum diambil dekat Tailor Malaysia so kita buat-buat tak tau je. Bila tengok balik gambar ni terasa pulak why la i dont buy? Haihhh ..

I love this shop. Seriously i bargain gila-gila kat kedai ni. Dari 180,0000 Viet Dong i bargain sampai 80,000 untuk sehelai 'mafla'. Kedai ni jual Cadar Cotton, Alas Meja cun-cun. Yang bestnya kan, kitorang memang 1 kepala. Sorang beli kain .. semua beli. Sorang beli cadar .. semua beli. I hepi sangat sebab i ni cerewet .. cadar katil kat rumah i tak pernah beli tapi ditempah. Lepas ni, tak yah susah-susah tempah cadar dah sebab kain cotton untuk cadar tersangatlah mahal kat tempat kita .. tu belum kira upah tempah lagi. Kat sini less than RM100 dah dapat Set Cadar untuk King Size. 

Dah penat di Benh Tanh kami pulang ke An Tam hotel untuk solat dan rehat. Pastu kami order makanan (Restoran Vietnam Delight boleh hantar ke hotel). Dah kenyang kami berjalan pulak ke Dong Koi Street. Balik dari Dong Koi Street kami jalan-jalan di Pasar Malam (betul-betul sebelah hotel). Pasar Malam diaorang ada 2 blok .. A dan B. Seronok pegi Pasar Malam diaorang sebab kat sini ada hampir 5 gerai yang jual Jubah dan Baju kurung cotton dan lycra ready made dengan harga yang tersangatlah murah. Baju Kurung Cotton Siap Bermanik dari saiz XS ke XXL hanya RM50*Glamer la aku raya ni*Hehehe

OTW ke Dong Koi Street .. kawasan elit 5 bintang di HCMC. Wangi sangat bila lalu depan kedai ni .. Ismayanti kah atau bunga yang semerbak itu? OK. Cukup sampai sini. Nanti kita kembali dengan Part 2. Stay with me eh .. i will try to write as detail as i can so that it can be a reference for those who want to travel to Ho Chi Minh City.





23 comments:

el said...

mmg kt vietnam tu syurga beli belah
nak2 lagi kain2 tu haa mmg rambang mata
kalo nak g sn kena bw duit byk2..nti nak mai lagi x tau bila kan

haaiiiiii tgh kumpul duit ni nak pi sana hehehe nti wat review lagi eh

kakcik said...

Alamak... bila kakcik nak pergi ke sana ni? :(

diana said...

bestnya kakchik..
kena kumpul duit banyak2 ni..boleh shopping sakan..

ummiakid-lily said...

bestnya KC...mmg syok soping kat sana..vietnam silk murah² kan...berpeluh baca entry kc ni...gigil sendi sebab mcm nak kesana jerk..

Cikpuan rara said...

hmm best nya.bila lah dpt g sana lak.

kasihibu said...

berjalan riang ria gayanya ye ;p

wahida said...

ramai ckp kain2 di HCMC lebih berkualiti dan jauh lebih murah dari Bandung...saya mmg teringin nak ke sana dan ada pasang hajat...cuma tak tau bila...ada beberapa trip menanti yg belum setel lagi ni...huhu..

saya baca n3 KC sampai habis sbb mmg menarik sgt utk dibaca...KC, lain kali kalau dah jatuh cinta, terus grab je kain tu sbb lepas ni susah dah nak jumpa lagi kain sama mcm tu...mmg cantik tau kain biru tu...saya pulak tumpang nyesal sekali...adoi la...

cepat sambung, saya tak sabar nak baca...

Pok Amai-Amai said...

Bestnya jln sane. Sy teringin betul nak ke sane. Tp tuhlah...setelkan PTPTN dulu. Hahahahaha...

KC, nape tak beli je kain yg KC suke. Alang2 x jdk beli brg kat K.Tganu pun bt sy ralat byk kali. Ni kan lak Vietnam sane tu. Adehh..

Rai said...

malu je kak..malaysia yg konon lagi maju dari vietnam pun banyak taxi yang tak reti guna meter.. bengap <<--perkataan belajar dari fara..haha..

cantiknya kain2 tu..

JunAina said...

Aduh...membara semangat nak merempit shopping kat HCMC. Aina pergi 29 June nanti. Hotel dah booking kat AVA je tapi still walking distance ke Ben Thanh Market.

Study kat cari forum & gamble gitu jerk...harap semuanya selamat.

munna said...

wah bestnya..... pernah ke vietnam dulu company trip.... shopping2 mmg best

PUTUBAMBU said...

uii kakchik..
kalaulah saya ke sana.. mau berkoyan-koyan kain saya beli..

dah le buat baju cepat siap kan..

maunya aku gi keje hari2 pakai baju baru ni.. hehehe

murah sangat ke kakchik?

Chekgu Azrine said...

kak kc..tengok dan baca entry kak kc pasal vietnam ni.. trs rasa kepingin giler nak sopink sini...hahaha

Farah Shamsudin said...

wahh.. best jalan2..
vietnam memang syurga membeli belah..

alinac lover said...

fuhhhhhhhhh best kan shopping

eni said...

wah sopping raya ya kat sana...the food look so tempting..apa2 pun suka tengok kawan ella yg sweet tu...tak silap nama yanti tu...so happy go lucky..pi mana mesti `peace'...hehe...kirim salam dkt dia naa...(^_^)

Alin Marlini said...

KakCHik..camner nak convert duit dorang ngan kita?

Cik Ina Do Do Cheng said...

rugi tak ikut yuyi gi vietnam. bestnya vietnam, kat sana banyak orang naik motorkan.

Irfa said...

JANUARI LEPAS SY BUAT JALAN-JALAN VIETNAM TAPI BILA BACA CARA KAK CHIK BERCERITA RASA MACAM NAK PEGI LAGI LA..

Hani said...

assalamualaikum, you ada recommended tailor kat sana tak yg boleh jahit baju kurung pahang? Ada contact number or address?

midiaida said...

salam..bleh x sis share ttg percutian sis nei lebih detail..minggu dpn nak ke sane..nei no sy ye..tq..0122229487..sis msg nanti sy kol semula..;)

T!a said...

hye.. nak tye skit la.. yg An Tam Hotel 3 ni.. ade x, no fone @ website die? kite cari xjpe la.. mlas nk bli kat agoda sbb tax die je.. da bleh bt 1 ari lg tuk b'mlm.. I need ur help.. nk direct bli sbb duk 6mlm kat sni.. uwaaa. =(
Tia 0128340030

fazia rina said...

saya pun nak no phone dia la... ada tak... fazia_rina@yahoo.com