Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Sebelum "Travel"

I do not know about other people but as for me kalau nak travel ke luar negara, ai make sure ai bawak segala benda yang ai fikirkan perlu supaya tak susah sepanjang berkelana di negara orang nanti.

Bawak la benda-benda camni .. tak tambah 'kg' beg pun. Mana la tau kot tersakit kepala, tersakit perut, terseliuh kaki, terpedih mata, terluka jari .. sekurang-kurangnya Mini first Aid dah ada dalam 'luggage' kita.

Kalau travel ke negara bukan Islam, Ubat gigi, Berus gigi adalah 'item' yang harus dibawak ye. Make sure you check in the toothpaste or u might have to leave it at the counter during boarding *tak bole bawak naik kapalterbang*

Buat 'coffee lover' like me .. standby la se sachet dua .. tidak la ter angau nanti di sana ..

Gula-gula untuk dimakan saat bosan @ mengantuk

Yang ni pun pe salahnya bawak dari tempat kita. Even if you line clear, tapi lets say u travel with girlfriends, apa la salahnya kalau kita fikirkan bagi pihak diaorang, kan .. tak tambah berat beg punnn ..

Wet Tissue, Dry Tissue, Hand Sanitizer

Travel Adaptor ~ Ini paling penting sebab bukan semua Hotel/Apartment yang kita duduk lengkap dengan 'International Standard Socketing System'. Pengalaman tak boleh caj telefon masa travel ke negara buatkan ai sentiasa bawak benda ni whenever travel. Till then, benda ni dah digunakan oleh ramai orang yang pernah travel dengan kita. Sharing is Caring, kan.

Last sekali ~ E-Ticket .. Conversion Rate .. Hotel Voucher dan Passport ~ Dan bersiaplah untuk terbang dengan selesa dan gembira. 

13 comments:

miloais milo said...

yep.. iols setuju - mende macam ni- kekadang orang lepas pandang - especially mini first aid-kit tu...

Pok Amai-Amai said...

KC, sy pun klu nak travel jauh....sgt teliti dgn benda yg nak dibawak. SO, takdelah t terkial-kial kat tmpt org.

h4ni3 said...

paling penting untuk saya - ubat cirit birit, dan ubat tahan muntah
hehe

SYANI said...

Bestnya travel... KC nak gi mana?

Ain Syafieqa said...

salam kenal KC..:)
ain pun slalu pastikn akn bwa ubt-ubtan lau nk pergi bcuti..bersedia utk sebarang kemungkinan.hihi

http://sweetgurlzlovecat.blogspot.com/

Huda said...

saya travel dalam negara je pun bawak dah cam gitu, kecuali passport la kan..by the way travel adaptor tu satu yang menarik..tq, manalah tau kot kita nak ke luar negara kann..:)

Azian Elias said...

u are exactly like me..Penuhh satu bag..tak masuk lagi tu cokelat..heee.

wahida said...

paling penting pada saya, medicine lah...lagi satu pam semput saya tu...sgt wajib!!

Melati Qistyna's Mummy said...

Balik kg pon akn bawak bende2 kecik gitu, x nyusahkan org kan... Hehehehe

Mama Likha said...

yes setuju tu... better mencegah kann...
dan part hubby dia suka bwk adapter tu. senang..

heeee bila lg nk g travel ni hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hampir sama...hehehe

el said...

el pun ritu kt KLIA baru tahu ubat gigi x leh bw nek kapal tobang

akuzle ayu said...

A good tips. Helps a lot