Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Ikan Kerapu Goreng Asam

Ikan Kerapu Goreng Asam

Lauk feveret orang-orang dalam rumah ni. Ulang 10, 20 kali sebulan pun tak jemu jugak lagi. Kita belajar buat lauk ni dari Mak Mertua kita. Walaupun dah pandai buat sendiri, still yang terbest ,, tersedap ,, dan terbaik adalah yang dibuat oleh Ibu Mertuaku.

OK. Meh kita kongsi resepi. Goreng ikan yang dah digaul garam kunyit garing-garing. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris sampai naik bau. Pastu masukkan air asam jawa kacau-kacau dan tambahkan sedikit gula dan garam untuk sebatikan rasanya. Pastu masukkan Cili api dan Bawang besar yang dihiris. Pastu kalau ada Tomato cherry dalam peti ais masukkan la sekali. Makan dengan nasi panas-panas .. hurmmmmm .. best!! Boleh jugak digantikan dengan Ayam kalau tak da ikan. Tapi biasanya kalau guna ayam, resepi dia lain. Mak kita akan tambah rempah tumbuk. Yang tu kita tak sempat belajar lagi.  Lagi pun ..  kita kan selalu masak pagi-pagi selepas Subuh .. mana sempat nak kelentang kelentung dengan batu lesung, kan. Mauuuuu akak kena 'blacklist' dengan jiran tetangga kang. Hehehe.

19 comments:

el said...

KC...resepi ni mmg sllu el msk pun..mmg sedap nak mmpus kan..kalo panas2 mmg bertambahlah nasi hehehe

sisdee said...

ish tiba2 i tbau2 lak org masak nie hahahahaha

tq for sharing resepi ek ;) bleh try

diana said...

tak pernah cuba pulak resepi ni..lagipun bahan utamanya ikan..kat rumah ni kalau ikan memang depa tak makan.

pinky said...

KC...yg ayam tu pnh makan....ikan xpnh rasa lagi....wahhhhh blh cuba ni....

miloais milo said...

iols tak penah masak resepi ni...
nak ambik resepi tu ye...
nanti nak cuba... :D

Azian Elias said...

masa kecik2 dulu arwah nenek suka masam macam ni.. sedap sangat kalau makan dengan nasi panas..

kakcik said...

Kakcik selalu juga masak macam tu sebab suami dan anak2 suka makan. :)

Anonymous said...

kakak..resepi ni kalo org dlm pntang pon bleh mkn sbb mse dlm pntang aritu mak kite mak cm ni tp gune ikan gelame..sedap oo..seb bek dlm pntg kalo x mau betambah nasik tu..hihi

Pok Amai-Amai said...

Ade org, die tambah taucu. Tapi sy tak bpe gemar. Klu kosong mcm nie, sy suke. Yummeh!

nabilah_2908 said...

lebih kurang macam masak kicap..cuma tak letak kicap je... boleh try ni...uish..mesti sedap.. :)

Kancilbiru said...

oh terliur daku melihatnya...

mak saya suka masak ni. Sedapnya KC :)

luvmum said...

sedapnya....leh try pasni...

Daddy Ziyyad said...

Nak suruh my wife try lah resepi iian kerapu ni....

mamaRIFQY said...

mak aii..terliur tengok kak cik masak!! nampak sgt besh laaa

wahida said...

ya Allah!! telan air liur tau!! sedapnya...terasa2 ikan kerapu kat tekak ni...huhu...

Peri PiA said...

ikan kerapu gi mana rasenya,nmpk sedap sungguh

Melati Qistyna's Mummy said...

Alololo.... Lamanya x je gah Umah kc neh, byk n3 terlepas... P tinjau2 sat... Heeee

Sedap kalau tekak rs x selera kan, msm2 skit... :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

betul tu kak chik lauk cam kak chik masak tu gak jadi lauk peberet kat rumah cik ina. terus lapar : )

eliyaezlinalias said...

eh simple nyer resepi...
leh masuk list neh..
kita pon insan2 yg memasak seawal 5:30 pagi...hehehe