Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Al-Kisahnya ~ Cerita Demi Cerita

Al-kisah yang pertama :-
Dulu Misz-ella tempah baju kat sorang Tailor. I really supported her all the way. Niat nak tolong sebab dia duk rumah .. so ada la dia income sikit-sikit. Pastu Misz-ella stop. Stop terus dan terus. Bukan sebab dia jahit tak best tapi i found that dia take advantage on my pocket.  Kat orang lain dia caj murah .. dengan i dia caj mahal. Kualiti sama. Kenapa ye? Kenapa orang nak ambik kesempatan atas kita punya poket? Another thing .. Do i look like Orang Kaya? Atau i ni memang ada gaya Orang Kaya? Entahlah. Only she has the answer. I was a bit upset but soon when i recover i forgived her. Mana tak frust .. makin lama kita support dia .. makin dia naikkan harga. Pastu kita dengar dekat kawan lagi satu dia charge murah. Alasannya .. Kak Ella banyak duit. Alahaiii .. banyak sangat ke duit i?

Al-kisah yang kedua :-
Orang kata Buat baik berpada-pada tapi adakalanya i terlebih buat baik sebab i sayang dia. Rela korban wang ringgit, masa dan tenaga. Sebab kita sayang kawan kita, kan. Bila terkena, off course i kecewa. Tapikan .. kecewa Misz-ella lama mana? Esok-esok when u come to me .. i tetap treat you equally. Luka sini sana .. Misz-ella tampal dengan plaster. Tapi bila kasih sayang, pengorbanan tak dihargai .. luka Misz-ella makin dalam. Mana tak sedih .. kita bagi madu dia balas racun kat kita. Hmmm .. tak pe lah. Bila ada kau tak hargai, bila aku pergi kau salahkan aku kerana membenci. Haihh .. manusia memang tak nak muhasabah, kan? Tak pe lah. May God Bless You my friend. 

Al-Kisah yang ketiga :-
Misz-ella tetiba rindu sangat pada kesayangan-kesayangan.  Lama sangat tak "hang around". Everyone busy but i know .. they remember me.  We placed ourselves at a special place in everyone heart, kan. 

Al-kisah yang ke empat :-

Walaupun kulit Misz-ella 'flawless' dan licin, i have a lot of "tahi lalat". Ishh lalat ni .. tak da tempat lain ke nak membuang? Lastik kang. Hihihi.

Al-kisah yang ke lima :-
Misz-ella bersyukur ada adik beradik yang walau dah kawin tapi tetap rapat, mesra dan "happening" macam dulu-dulu. Kepala kitorang gila-gila .. kalau jumpa riuh dengan gelak ketawa. Misz-ella heran bila tengok ada yang berdengki sesama beradik. Misz-ella heran bila tak ada kemesraan antara adik beradik. Kenapa camtu ye?

Al-kisah yang ke enam :-
Baru-baru ni, Misz-ella marah orang. Misz-ella sebenarnya tak suka marah-marah. I hate myself when i'm angry sebab marah itu sebenarnya adalah satu tekanan pada sel-sel badan kita. Tekanan meningkatkan penuaan dua kali ganda. Cehhh .. ikut bulat-bulat skrip Rozita Che Wan kat Iklan Safi Rania. Pigi dah Ella. Hahaha. Usually when i'm angry, i akan duduk diam-diam. I elak berjumpa dengan orang yang buat i marah. Dengan duduk diam-diam, i can think wisely and at last .. cool dengan sendiri.   Bukan cara Misz-ella nak jerit-jerit marah orang. Itu hanya akan makin menekan perasaan dan akhirnya menyakitkan. God only give me 1 heart and i love it so much. Tak nak la sakitkan hati sendiri.

Al-kisah yang ke tujuh :-

I saw this Honda Civic on the road recently. Perghhhh ... Sumpah tergoda. Depan dia .. belakang dia .. all i like.  Then i chased the car and i saw one young Amoi driving it.  Hmmm .. sesuai la dengan dia. Then one day, i saw the car while i was with my family. I cakap dengan Aiman ~ Mama suka la kereta tu. Cantik .. tapi mebi tak sesuai kot dengan mama sebab mama dah tua.. kereta ni lebih sesuai untuk orang muda. Ehhh .. Mama Ok la kalau bawak kereta ni. Mama muda apa .. mana ada tua. Beli Ma. Beli kereta ni.  Hahaha .. ko ingat seringgit dua posen? Ratus ribu ok. Kalau mama beli .. maka akan ber 50's la mama di ofis sekarang ni. Takmo la dah tua-tua jadi "Khadam" .. jadi Boss mama nak la. Cehhhhh ..... berangan!! Haha.

Al-kisah yang ke tujuh :-
Hari ke 2 sekolah tahun 2013 Aiman demam selsema. Dia ok je tak gi sekolah. Mama dia yang 'down' gila. Jap-jap telefon rumah. Kat ofis pun hati gelisah. Mak sentimental lebih tuuuu.

Al-kisah yang ke lapan :-
Kadang-kadang bengang dengan orang yang macam "Gud-Gud" je. Dia tau semua, sume orang dia kenal .. segalanya dia tau. Hmmmm .. Tak pe lah .. no point argue . Kita bagi je dia menang tanpa bertanding. Yeayyy!!! Hihihi.

Al-kisah yang ke sembilan :-
Misz-ella sekarang ni ambik "Double C". Apakah kebendanya "Double C" itu wahai ella? Nanti eh. Nanti Misz-ella "share' dengan korang sume.

Al-kisah yang ke sepuluh :-
 I look forward for something in 2,3 months time. Tak sabar menunggu masa itu datang. Misz-ella mahu percepatkan tapi kesayangan suruh sabar. Demi dia, Misz-ella 'hold' dulu kemahuan diri. 

Al-kisah yang ke sebelas :-
Ermmmmmm .. tak nak cerita lagi lah. Dah 10 cerita Misz-ella 'share' dengan u ols kat sini. Kita simpan dulu eh. Nanti ada masa Misz-ella cerita dengan korang lagi. Thanks korang hari-hari datang baca. Bye.







22 comments:

Kesuma Angsana said...

byknyer cerita KC... tq share with us... ada 4 - 5 cerita kita yang samalah!

mrs kayrul said...

kejam tau tukang jahit macam tue...kita nak tolong dia balas macam nie..tak baik tau aniaya pelanggan

Rai Ourkizuna said...

banyaknya kisah KC.. pada saya tak wajar ambik kesempatan.. tak kira la pada orang kaya sbb dia banyak duit ke pada orang miskin sbb kita rasa dia tak pandai ke.. grr..

err..honda civic baru ke tu KC?

azieazah said...

Sebab tu la Kak Azie dah lama pegang prinsip, berkawan saja. No rapat rapat. Malas nak terlalu rapat sampai tahu semua hal luar dalam. So far selesa begitu.

Mesra tetap mesra, tapi ada border.

Miss Zu said...

tahi lalat banyak cam syarifah aini ker? hehe..nanti maila tgk
http://misszucollection.blogspot.com

Yati Ali1 said...

as salam, esok sambung 10 cerita lagi ya...yang baik kita jadikan tauladan...

pinky said...

jahat tau tukang jahit tu....

♥MAMASYAZA♥ said...

sama jugak cam saya. upah baju kurung kat biras sendiri dia charge saya rm30. kat adik ipar saya di charga rm25 je, gerammmm sgt

-Sara- said...

tp cm xnmpk sgt tahi lalat akak tu..hihikk

diana said...

hari2 kakchik penuh dengan warna warni..macam pelangi..

kakchik@ella said...

Kc mmg suka membebek kot? Hihihi.

kakchik@ella said...

kannn mrs kayrul. sampai hati dia.

kakchik@ella said...

kan Rai ... sedih Kc. Yup. Civic baru. tetiba teringin tapiiii ... tidak mungkin.

kakchik@ella said...

tq for the tips kak azie

kakchik@ella said...

mana leh lawan Tok Pah, Miss Zu. Hihihi.

kakchik@ella said...

Walaikumsalam Yati Ali1,

In Sha Allah. Tq baca ye.

kakchik@ella said...

Meh kita baba dia, 'pinky' hihihi.

kakchik@ella said...

Kannnn Mamasyaza

kakchik@ella said...

Tahi lalat malu, Sara. Hihi.

kakchik@ella said...

Betul diana. Kdg2 pelanginya cantik, kdg2 pelangi langsung tak ada

Mak Wardah said...

Tukang jahit tu tak ikhlas namanya? kalau kc tukar honda civic tu, suka2!!

eyqkagurl said...

kak.. nice story.. :)