Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

"X" To Madam "N" .. AkuZle dan Acu Darling

Ramai orang tanya How do i stay positive in life. Bila fikir balik, rasanya kejadian dan pengalaman dalam kehidupan yang telah membentuk jatidiri Misz-ella hari ini.

For me, to stay positive .. Say "X" to Madam N ~ Negative. Elakkan perkara yang boleh membuatkan kita berada di ruang negative. Avoid perkara, cerita or sesiapa yang by the end of the day hurt us back. Kalau kita rasa berkawan dengan dia menyakitkan hati kita, kita "X" dia.  Kalau kita rasa dengar cerita dia akan men 'down' kan kita .. avoid him or her. In life we shud rise and shine. Kalau kita tak boleh buang dia, kita jarakkan hubungan dengan dia. Kita dah tau malas itu negatif so jangan la malas. Motivate diri untuk jadi rajin. Hidup itu indah, easy if you know how to manage it. Sapa kata hidup tak ada masalah? Tipu la kalau tak ada masalah but since kita tak ada pilihan, maka kita Hadapi je dengan senyuman *walau hati pedih*.  Takkan kita nak "down" .. bersedih hati sepanjang hari? Hilang seri muka kita nanti. Seingat Misz-ella lah .. dari dulu kalau terlalu sedih paling kuat pun i nangis lepas Solat. When Aiman was a small boy (4-6 years old), he will ask .. nape Mama sedih? nape Mama nangis? Mama jangan arr nangis nanti Aiman pun nangis *rindu zaman kecik dia*. Lepas nangis, rasa lega yang teramat sangat. Dah boleh senyum balik.  Sebab tu kalau orang sedang bersedih, dia nak nangis .. jangan halang dia.  Biar dia "let go" all the sadness by crying. Menangis tu kan salah satu Nikmat Allah SWT bagi? So, menangislah but remember .. control the situation.  Jangan ko nangis cam Kassim Selamat pulak!! Haha.

Well .. that's my way .. nak "poom pamm .. poom pamm .. "  kol sana kol sini meluah rasa memang tak ada. Meluahkan itu melegakan tapi kalau silap luah, hanya akan menambah beban. Betul tak kawan-kawan? Betul kan. Haha *sendiri jawab*

By the way, hari tahun baru tu memang hari jumpa kawan-kawan. I always enjoy meeting people. Every people have their own character dan istimewa.  Orang kata berkawan biar seribu berkasih biar satu. Misz-ella berkasih berjuta ribu.  Kasih sayang pada kawan, pada saudara, pada keluarga. I have loads of love to be shared with my kesayangans. Ini Acu Darling my Blogger fren. I love talking to her. Seronok dengar cerita dia yang dalam setahun berkali-kali melancong 'oversea'. Kc suka dengar cerita-cerita Acu. Pengalaman Acu best!!


Acu datang dengan Ayu Akuzle. Ayu ada satu karekter yang best ~ dia tak malu bertanya.  Dia suka kumpul tips sambil borak-borak. Seronok borak dengan diaorang. Dari petang membawa ke malam .. macam-macam topik kita sembang.  Isu-isu lain kita carry forward lain kali ye. Wahhh since kita dah pandai ber 'self-portrait' pasni boleh lah bergeng dengan Uncle Gedek. Uncle Gedek dah setuju untuk ber "union" dengan kitorang ni. Hihi.

By the way, pagi tu jumpa Aida Hayu, my blog reader kat Meru. Had a cup of coffee with her and went off after more than one hour. Nice To Meet You Ayu, ada rezeki kita jumpa lagi.

Hmmm .. panjang betul membebel. Got to go lah. Sekian Entry Katakan tidak pada Negatif, Akuzle dan Acu Darling. Terima kasih baca. Bye.

18 comments:

Kesuma Angsana said...

lam x singgah sini. seronoknyer kak cik

ummi_khalish said...
This comment has been removed by the author.
ummi_khalish said...

assalam k.c ella..selamat tahun baru...dil balik boleh kita jumpa2 juga...hihi....

ummi_khalish said...

assalam k.c ella..selamat tahun baru...dil balik boleh kita jumpa2 juga...hihi....

citarasa rinduan said...

ayu rasa syahdu.
sbnarnya antara kita .. ada kisah duka yang biarlah kita2 ajer memahami.

bukan tamo luahkan.. seperti kakcik juga. takut salah luah.. bebankan kawan2. dan makin memburukkan keadaan...

bt kak ayu,darling dan uncle gedek.. thanks memeriahkan hari2 kakcik.
ayu jauh.. tak dpat nak gelak sama2.

Mak Wardah said...

Jengah sebab rindu kat blog KC. Saya setuju 360% dgn KC. Take care

Hanis Azla said...

itulah yang sebaiknya kan.. wah.. bestnya dapat jumpa ayu dgn acu.. mmg seronok berbual dengan dia orang tu..

Kakcik Nur said...

Kadang2 kakcik berfikiran negatif juga... :(

faraherda.razalan said...

Np tak ley view pic eh? Huuuu!

@cu SaYaNg said...

hidup kena enjoy & happy
kalau asyik berfikiran negatif je susah la nak enjoy :D

oppsss!!! terima kasih KC belanja both of us aritu :)

Daddy Ziyyad said...

Acu tu mmg best..travel around the world selalu..setakat gi vietnam tu, kampung dia dahhhh..hahahaha..

Ayu akuzle pun sempoi..ramah...mmg best borak dgn dia...

bila nak gather dgn uncle gedek tu? hihih

diana said...

kita pun buat gitu kakchik..jauh kan diri dari orang yang boleh buat kita rasa berfikiran negative

Ema Blog said...

lamanya ema tak singga blog kak cik ella...sihat ke kak? selamat tahun baru

MasZuber said...

bile la nak dapat jumpe mama2 hots ni lagi kan...

jeBateja said...

Peehhh...motivasi...motivasi....tq...tq

Maiyah said...

wahh.. sronok jmpe kwn KKA ya ;)

Mama Zharfan said...

kdg2 bila rasa down...automatic dtg cik N tu...owh ..

miloais milo said...

lama tak jenguk blog KC...
best banget baca kisah gader2 ni...