Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Rezeki dan Rugi

Mula-mula berblog, tak pernah nampak bayangan duit. Niat cuma saja je tulis-tulis. Nak buat kenangan buat Aiman, buat kawan-kawan dan kesayangan .. itu nawaitu Misz-ella. Sampai sekarang pun, masih tak mengharapkan pulangan. For me, indahnya berblogging is when i can share my thot with my readers.  Indahnya berblogging bila ianya menemukan Misz-ella dengan orang yang baik-baik dan menjalinkan persahabatan sesama insan.  Misz-ella masih ingat, masa Aiman masuk hospital cos of accident tahun lepas, ramai rakan maya datang padahal kami tak pernah bertentang mata, hanya kenal di alam maya and one of them is my beloved Kak Azian. Tqvm kak. Sayang akak ketat-ketat. Mana yang tak datang, buat bacaan Yassin, buat kutipan wang dan berdoa untuk Aiman. Imagine, I never meet them in person but they pray for my son.  Terima Kasih banyak-banyak.  Hanya Allah SWT yang dapat membalas jasa baik kalian. Blogging menemukan Misz-ella dengan Kakcik Juariah, Kak Azie Azah, Dato' Abdullah dan isteri, Doktor Faiz, Doktor Hanie, Kak Ida, Acu Darling, Ayu Akuzlee, blogger popular Ben Ashaari, kawan baik saya Kak Nani dan famili dan ramai lagi yang tak tertulis disini. Blogging membuka banyak ruang dalam hidup saya yang tak pernah saya terfikir selama ini.  Hingga hari ini, saya masih Ikhlas berblogging. "Kun Fa Ya Kun" itu milik Dia. Rezeki, ajal dan jodoh itu rahsia Allah SWT. Kalau Dia kata itu milik kau Ella maka Cek ini memang tertulis nama kau Ella dan inilah antara nikmat berblogging yang Allah berikan kepada saya. Alhamdulillah.

Keyword yang hinggap menunjukkan yang blog Misz-ella ada "Stalker". Watever your  reason to be here, either because you like or dislike me, i still hope agar orang datang dengan niat yang baik .. sepertimana saya ikhlas dan berniat baik mahu berkongsi dengan semua. Apa pun niat yang tersembunyi .. Misz-ella pasrah dan serahkan pada Allah SWT. Moga Allah SWT melindungi kita semua, kawan-kawan. Amin. 

 Cerita malam semalam. Otw balik kerja Aiman Watssapp ~ Syafeera dan Ibunya nak datang lepas Maghrib untuk ambik Pure Marine Colagen (PMC). Misz-ella jawab OK. I kan tak banyak songeh. Apa pun i ok je.

Repeat order dari Ibu Syafeera make me happy.  Cepatnya habis? Baru 2 minggu kan. Tak la .. baru seminggu. Lajunya makan? Kitorang 1 famili 4 orang makan, dengan ayahnya sekali. Tiap-tiap pagi sebelum gi kerja saya suapkan sesudu kat ayah dia. Kunyah 2, 3 kali lepas tu telan dengan air. Aikk .. makan gitu je? OK gak tapi Ella bancuh dengan air.  Berat badan saya dah turun 1/2 kg dalam seminggu ni. Ye ke? Alhamdulillah. Dengan izin Allah SWT jugak. Kita cuma berusaha. Lepas tu, dengan muka 'bengong' tak da bedak tak da apa ni Misz-ella bawak Aiman keluar makan. Malas la nak ber 'touch up' nanti nak cuci balik. I kan 'saving'. Hihihi .. *kedekuts gila* Sambil makan sambil borak dengan 2 orang kawan, sorang lelaki sorang perempuan. Dua2 kenal my famili. Yang lelaki ni asyik tenung muka i sampai yang perempuan ni cakap .. dari tadi dia asyik tengok muka kau je Ella. Ha ah .. pasal eh dia pandang aku? Abang kenapa dari tadi tengok-tengok Ella ni? Dia senyum takmo answer. Hmmm .. Sukati la. Buruk sangat kot muka aku masa tu? Hihihi.

Pagi ni ~ Ya Ampunnnn .. Misz-ella buang masa hampir 20 minit kat dapur cari Rempah Kari Ikan untuk masak Kari Ikan Salmon ni.  Ingat ada .. rupa-rupanya Rempah Kari Ayam Daging je yang ada. Last-last .. bedal je la  .. dari tak masak apa-apa. Bila rasa, hmmmm .. Sedap jugak .. macam kari pekat kedai Mamak. Nanti korang makan banyak-banyak eh. Hihihi.

Keluar rumah 8 pagi .. 15 minutes late than usual sebab kunci Cobra Misz-ella entah ke mana and i can't start my car. Then i remember, pagi tadi Aiman yang start enjin kereta. I wasted my time 10 minutes to search for the key yang akhirnya ku jumpa atas karpet. Demi Masa .. Sesungguhnya Manusia Kerugian. Dan kerugian itu bertambah lagi bila jumpa traffik jem sepanjang jalan. Hmmmm .. hari ini kurang rezeki sebab rugi. Pasrah sahaja .. nak buat macamana. Bila mind dah set macam tu, automatik i drive dengan cool .. tidak buru-buru.

Received unwanted news from the office this morning.  Tak suka!! Seriyus i dont like it. But wat to do .. redha sahaja sebab dalam hidup ni yang pahit harus juga kita telan walau ia bukan pilihan. Ter 'emo' sekejap tapi bila i renung my partition wall .. ada gambar Mama, ada KY, ada Adik, ada Aiman, ada kawan-kawan .. Misz-ella smile. Sejuk hati tengok diaorang .. hilang dah stress tadi. hihi.

Hari ini saya kurang 'rezeki' sebab rugi masa gara-gara beberapa perkara yang tak 'flow' seperti yang diingini. Dan hari ini, saya jugak diberi rezeki bila pagi-pagi ~ Beb .. i transferred payment for 4 PMC to your acct just now. Kc, i dah transfer payment untuk 1 PMC. Thanks for your support, kawan-kawan. For those of you who has gained benefits from the PMC intake, you can start to reduce the intake ya. Dah boleh kurangkan pengambilan. Like me, now i makan 2 kali je sehari. Later on, bila dah makin lama, i can take once daily. Seperti biasa, Misz-ella orangnya mengamalkan sikap Berpada-pada. Tidak over.  Dont over do whatever we do. OK lah got to go. Bye korang. Thanks baca ye.

15 comments:

eiela said...

hehe takpe la kak, rugi disebelah sana, Allah bagi rezeki di sebelah sisi plak.

faraherda.razalan said...

KC ni mengingatkan sy pd Reese Whiterspoon. Heeeeee~

pinky said...

muka KC tanpa mekap lg cun....=)

el said...

alhamdulilah rezeki kita berblog kan kc..xtunjuk plak amoutn nak gak tahu hahaha

bedal2 pun janji sodap kan hehe

Daddy Ziyyad said...

Betul tu...nawaitu saya berblog pun utk coretkan pengalaman..so that anak anak saya..cucu cucu mungkin :P...akan baca satu hari nanti...

Mmg rezeki tu dpt pulangan wang...saya pun baru sebulan letak nuffnang..selama ni tak tergerak hati pun...saja aja letak..alang2 dah mmg hari2 berblog :)

Dan my pleasure dpt bertemu KC Ella...hope dilain kesempatan, dpt jumpa lagi, borak2....dan nak meet Aiman..:)

munna said...

alhamdulillah rezeki dgn blog.....

Kakcik Nur said...

Kakcik belum try pmc... Nanati ingat nak cuba jugalah. :)

diana said...

kakchik dah mekap dah sekarang ni..cun!!!:)

pena rozie said...

Kerana blog rozie dpt ramai kawan.....

kakngah said...

memula berblogging nawaitu mau syiok sndr hihihi!!

Kniedaz said...

KC tak mekap pun cantik tu yang member tu tenung je...alhamdulillah dapat rezeki tu KC...

Kesuma Angsana said...

betul tu KC ... jumpa ramai kawan yg best2 melalui blog

ummi_khalish said...

assalam kc...ukhuwah itu indah...dil pun harap suatu hari kita dapat bertemu...:-)

deno said...

rezeki tu kak

.: iEyLa :. said...

thanks for being fren KC...