Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Minumlah

Siang tadi gi Hospital, penuh CRV. Dalam 5 orang yang pergi menziarah tu .. Misz-ella 'volunteer' nak drive. Pastu Rev join us. Boleh. I no hal. Sila la .. Sila. Nasib la kalo melambung-lambung yang kat belakang tu. Misz-ella bawak kereta slow .. tapi ganas. Tak caya? Jom try. Kecut peyut kot nanti? Hihihi.  Misz-ella tak kesah sebab dah biasa jadi "Driver" ~ hantar anak sekolah, hantar anak tution, bawak anak gi sini sana .. sume my Scope of Work. Asben buat kerja dia je, hal-hal domestik rumahtangga sume Misz-ella handle. Amboi .. beruntung ekau. Rezeki dia nak dapat isteri macam Misz-ella .. sumenya OK, tak reti bising-bising, bebel-bebel, 'demand-demand'. Tak pe .. i enjoy dapat contribute to my loved one .. so no hal. Jangan remehkan fikiran dengan benda yang temeh. Hehehe *ada eh ayat camtu*

My friend was admitted to the hospital because of sakit perut and was later diagnosed as Appendix. Dah operate pun appendix dia but unfortunately, doktor found that dia ada masalah usus, buah pinggang tak cukup air dan ada masalah jangkitan pada paru-paru.

Khabarnya, dia tak suka minum banyak air. Dia cuma minum segelas Milo dari pagi sampai petang. Nanti kat rumah baru minum air lagi. Bad. That is bad. Our body get dry out without enough water. Camna all the toxins, dirt from the body nak flush out without enough water? Camna all the organs nak function? Tapi Alhamdulillah .. her condition is getting better day by day but still under supervision round the clock. Misz-ella doakan dia segera sembuh dan boleh keja macam biasa.

Paling tak best kat GH tadi ialah parking. Mak aihh .. susahnya nak park my CRV. Masa ni mula la jeling Cik Viva. Zuppp .. masuk .. zuppp ... lepas. Senangnya bawak Viva. Ecece .. macam la pernah!! Hahaha.

So kawan-kawan, minumlah air secukupnya setiap hari untuk kesihatan tubuh badan. Buat mereka yang berkereta comel, jangan rendah diri. Kecik itu comel dan best!! Hehehe.





11 comments:

Kesuma Angsana said...

PArking di GH ni x usah citer lah mmg sakit jiwa KC!

:: Mrs.Eady :: said...

i loikeee kereta kecik :)

faraherda.razalan said...

Scarynya KC....sy kurang air. Huuuuuuu~

Sy pun suke kete kecik. Tp tak sesuai dgn sy yg bsr.

diana said...

kena minum banyak lagi air nih..takut pulak baca ..

Irfa said...

dulu2 xsuka minum air.skrg dah tahu betapa penting air utk badan kita

marina said...

yup sgt2 betul kakchik...air terlalu penting utk badan kita. semakin berat tubub bdn kita semakin byk air yg kita perlu minum. mcm Na dh biasa minum 4 liter sehari. kdg2 lebih. and trust me byk faedah minum air byk ni.

Daddy Ziyyad said...

Moga speedy recovery buat kawan KC tu...nasib baik sempat operate, tak perforate appendix nya...

Naik viva mmg best, senang cilok...hihii...saya ada simpan atuk Viva, yakni Kancil zaman dulu...hihihi

Zurina Hj.Zainal said...

Air penting utk bdn kita. .....salam kenal..

SURIA AMANDA said...

insaf...marilah sama2 minum air...minum banyak2..

Cik Eka said...

dulu eka pun cmtula..
jarang minum air.
kesannya dehydrated.

kulit kering

cepat haus

sekarang ni tak lagi... takut..sebab kata doc,buah pinggang boleh rosak

mrs kayrul said...

alamak saya pun x suka sangat minum air..lepas nie kena minum banyak air la..takut plak baca