Featured Post

Jom Gaya Hidup Sihat ~ Makan dan Exercise

Another chapter of my exercise diary .. hidup Misz-ella camni la .. kalau tak kerja, exercise. Kalau tak kat Event kat Gym. Tu je la tempat...

Hello Rabu. Rempah Kambing Panggang Istimewa.

Hellooooo .. Good Morning.  Assalamualaikum. Selamat Hari Rabu.  Saya memang suka hari Rabu. Nak tau kenapa? Sila godek Belog ini dan anda akan jumpa jawapannya. Cisss ... anda-anda la pulak dah. So formal gitew tetiba. Hehehe.

Ingat dak Enty Gila Kambing yang Misz-ella share dengan korang haritu. Yang kesedapan kambingnya very the juicy dan hingga menjilat tulang temulang kambing tu. Kalau ingat SYABAS!! Tahap memory sangat marbeles tak yah top-up top-up dah.  Kalau tak ingat .. Sila pantang Mee Maggi dan make sure tak minum air bersemut so that ko takkan jadi pelupa lagi. hehehe.

If masih tak ingat, lets refresh dengan cara klik link ini. Sebenarnya kita ni sesekali nak la tukar selera. Tak la pagi nasik, tengahari nasik, malam pun nasik jugak, kan. Banyak betul makan nasik.  Kalau boleh scan peyut tu nampak sebutir-sebutir nasik terapung-apung kot eh? Hehehe .. Pastu kan, kalo agak-agak nak makan best-best tapi takmo keluar rumah, malas nak pakai lawa-lawa, mekap-mekap, iron baju tudung sume pastu suara dah macam Warden Penjara jerit kat anak sorang-sorang suruh bersiap, pastu nak drive, nak carik parking lagi .. apa kata we skip all the hassle by buat sendiri je. Yang penting sangat menjimatkan dompet kita sebab kos membuatnya tersangatlah tidak membebankan dompet sang suami yang penat bekerja memerah otak membanting tulang siang malam untuk keluarga tercinta. Ewahhh .. ayat tak boleh belah la kau, Ella. Hahaha.

Seperti yang dijanjikan kepada pembaca yang budiman harini Misz-ella nak cerita pasal Kambing Panggang yang sedap lagi lazat lagi menyelerakan lagi buat kau rasa nak makan, nak makan dan nak makan lagi tu. Tapi hati-hati .. jangan sampai kena darah tinggi.




Ye. Ye. Ye. Itu lah dia yang telah dicurah Sos Lada Hitam 


Ini rahsianya kawan-kawan .. Rempah Kambing Panggang Istimewa yang sangat best lagi meletops.  Lagi lama kau perap, lagi sedap. Macam Misz-ella pagi dah salut kambing dengan rempah tu, biarkan sekejap kat luar pastu tutup tupperware dengan plastik dan simpan dalam peti ais.  Lepas Solat Maghrib start the project.  Hurmmmm .. rasa adalah tersangat best.  Harga adalah tersangatlah mampu dek poket.

Usually i bought 4 pcs of lamb shoulder at Tesco at RM16.00 only. Pastu rempah kat atas tu, RM15.00 sahaja boleh perap sampai dekat 10 ketul Kambing. So total cost untuk 1 kambing panggang will be RM4 (Kambing) + RM1.50 (rempah) sahaja. Pastu fresh fries ke, wedges ke, whipp potato and coleslaw ke .. mix vege cam Misz-ella tu ke .. or brocolli + cauliflower rebus dengan butter tu ke .. ikut korang la kan. Selera masing-masing. Tak banyak mana pun kos bahan-bahan iringan tu. Tapi Kedai jual Lamb Chop ni paling murah pun RM19.90 sepinggan. 

So .. lets save our pocket by berbelanja dan makan dengan berhemah. Kan ke Kerajaan suruh rakyat berjimat. Tapi berjimat cermat doesn't mean kita kena makan benda tak sedap dan tak de kualiti, kan. Boleh je makan benda sedap-sedap if kita pandai buat sendiri Lamp Chop yang lazat ituuu. Betul tak?

So my lovely readers, this Rempah Kambing Panggang Istimewa is only RM15/250gm.  Duit pos dah naik .. dah RM6 dah sekarang .. dulu RM5 je. Tapi tak pe la .. i absorb la RM1 tu .. Misz-ella belanja sorang seringgit duit pos tu ye so that it become RM20 termasuk duit pos.  

Kalau nak beli sila E-mail saya di kakchik_ella@yahoo.com. Mana-mana yang dah sememangnya selalu bermesra dengan i tu boleh la kita ber Whatsapp-Whatsapp macam selalu. Bye korang.  Selamat Hari Rabu ...

By the way, rempah ni boleh jugak buat perap Daging maka jadila ia Beef Steak instead of Lamp Chop. Sedap jugak ok ..







4 comments:

Tina Othman said...

Wah kc jadi agen dah ye

faraherda.razalan said...

Salam KC.

Pes lada hitam tu, KC yg bt sendiri ke????

Nurulizwa Binti Kamaruddin said...

dah kenapa..dah kenapa...alaa...laparrrr

Chekgu Azrine said...

tq sharing sis..
suka kambing!!