Monday, February 20, 2012

Adab-adab Dalam Persahabatan

  • Hormat menghormati
  • Bantu membantu
  • Prihatin
  • Jujur ~ Bukan musuh dalam selimut @ Gunting dalam lipatan. Bukan bermuka-muka.
  • Setia @ Bukan lalang
  • Sentiasa ada @ Good listener
  • Respect @ hormat 'privacy' kawan. Don't cross the border. 
Paling penting, elakkan berkawan rapat dengan 'pretender' yang suka bermuka-muka. Elakkan juga Si Busybody. Elakkan jugak orang yang sentiasa ada perasaan dengki .. yang tak suka lihat kita bahagia walaupun kita tak kacau dia. Elakkan berkawan dengan orang yang kerjanya hanya lah nak menjatuhkan kita. Well, tak kesah la kalau tak ramai kawan atau tidak popular kerana yang penting kualiti seseorang kawan itu. Bukan kuantiti. Betul tak?

17 comments:

Pok Amai-Amai said...

Betul KC! Sy pun tak heran klu tak ramai kwn. Yg penting, kwn tu sgp pinjamkan bahu bile kite berduka.

munna said...

KAWAN RAMAI TETAPI YG BETUL LAYAK BOLEH DI PANGGIL KAWAN BOLEH BILANG DGN JARI JE

Pinkish Mumma said...

stuju...suke less is better...

diana said...

tak busybody tapi tetap tak ramai kawan.mungkin sebab tak busybody kot..kan kakchik??hehehhe

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Yes, KC. Setuju sangat

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

SALAM KAKCHIK..ATIE SETUJUUUUUUUUUUUUU!!

Suara Kalbu said...

Betul tu Kak Chik,

Kawan ramai-ramai tapi takde kualiti pun macam buang karan je.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

malangnya kadang2 kita tak tau dia jenis bermuka2

LYAfrina said...

berkawan biarlah seribu..bermusuh jgn sekali..

dan apa y penting..dlm psahabatan ni..msti ikhlas n jujur..

MasZuber said...

betul la kak,

jgn cari kawan yang macam lalang. harun tebas cepat2

Cik Rose Cute said...

betul kak chik...cik rose pun sokong....hihihi

gadisBunga said...

setuju dgn semua point. cuma kdg tu kita tak tau org tu mcm mana selagi kite belum kenal dgn dia.

yana halim said...

setuju! x suka dgn kawan yg suka mendengki. Kita share story tapi disangka menunjuk la. berlagak la..tahpape..

Sandra Azwan said...

tepat sekali kak cik ella..;-)

Izan Ishak said...

kena hati2 bila berkawan dgn seseorang. kita tak dpt baca hatinya kan.

Mak Wardah said...

100% saya sokong. KC memang betul...Biar ckit kawan asalkan berkualiti.

kakyon said...

kakchik..kita kawan kan..hehe